Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va face decât să declanșeze mai multe lovituri de retorsiune din partea Moscovei, până la nivelul doctrinei nucleare a Rusiei, informează Reuters.

Vladimir Putin și Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde", a declarat Medvedev jurnalistaei Nadana Fridrikhson.

Fridrikhson l-a întrebat pe Medvedev, care, în calitate de vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a devenit una dintre cele mai aprige figuri pro-război ale Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina, dacă utilizarea armelor cu rază de acțiune mai lungă ar putea forța Rusia să negocieze cu Kievul.

„Rezultatul va fi exact opusul", a răspuns Medvedev, în interviul pe care Fridrikhson l-a postat pe canalul său de Telegram.

„Numai niște ciudați morali, dintre care sunt destui atât la Casa Albă, cât și la Capitoliu, pot argumenta astfel".

Pentagonul a declarat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

La aproape un an de la începutul invaziei, forțele rusești nu au avut câștiguri în ultimele opt luni și nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru provincii ucrainene pe care Moscova le-a anexat.

Care este doctrina nucleară a Rusiei

Președintele Vladimir Putin prezintă campania Rusiei în Ucraina ca pe o apărare existențială împotriva unui Occident agresiv și, la fel ca Medvedev, a fluturat de mai multe ori amenințarea unui răspuns nuclear, afirmând că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja pe sine și poporul său.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă armele pe care Washingtonul le-a promis Ucrainei ar urma să lovească Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, sau în adâncul Rusiei, Medvedev a spus că Putin a abordat clar această chestiune.

„Nu ne stabilim nicio limită și, în funcție de natura amenințărilor, suntem pregătiți să folosim toate tipurile de arme. În conformitate cu documentele noastre doctrinare, inclusiv cu Fundamentele descurajării nucleare", a spus el.

„Vă pot asigura că răspunsul va fi rapid, dur și convingător".

Doctrina nucleară a Rusiei permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată".

Urmărește ultimele evoluții din a 346-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.