Germania a adunat dovezi privind crimele de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă în Welt am Sonntag, adăugând că este nevoie de un proces judiciar la nivel internațional, informează Reuters.

Război în Ucraina: Civili neidentificați, înmormântați într-un cimitir din Bucha, regiunea KievFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

„În prezent, de exemplu, ne concentrăm asupra crimelor în masă de la Bucha sau asupra atacurilor împotriva infrastructurii civile ucrainene", a declarat Peter Frank pentru ziarul Welt am Sonntag.

Până în prezent, procurorii dispun de probe cu „trei cifre", a adăugat el, fără a detalia.

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat forțele rusești că au comis atrocități la Bucha, un oraș satelit al Kievului, la scurt timp după ce și-au lansat invazia în februarie anul trecut. Moscova a negat acuzațiile. Rusia a vizat, de asemenea, infrastructuri-cheie din Ucraina, dar neagă că a vizat în mod deliberat civili.

Germania a început să colecteze probe în martie 2022 pentru a urmări în justiție posibile crime de război, inclusiv prin intervievarea refugiaților ucraineni și prin evaluarea informațiilor publice disponibile, a declarat Frank, adăugând că procurorii germani nu au investigat încă persoane specifice.

„Ne pregătim pentru un posibil proces judiciar ulterior - fie că este vorba despre noi în Germania, fie că este vorba despre partenerii noștri străini, fie că este vorba despre un tribunal internațional", a adăugat el.

Întrebat cine ar trebui să fie judecat, Frank a spus că liderii statului rus și cei care pun în aplicare deciziile la cel mai înalt nivel militar ar trebui să fie trași la răspundere.

Ucraina face presiuni pentru crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție liderii militari și politici ruși pe care îi consideră responsabili de declanșarea războiului.

Curtea Penală Internațională a lansat propria anchetă privind presupusele crime împotriva umanității și crime de război, la câteva zile după invazia Moscovei din 24 februarie, dar nu are jurisdicție pentru a judeca agresiunea din Ucraina.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a făcut o vizită la Kiev, a declarat joi că un centru internațional pentru urmărirea penală pentru crimele de război comise Ucraina va fi înființat la Haga.

Moscova a respins acuzațiile Kievului și ale țărilor occidentale de crime de război. Kremlinul susține că a lansat o „operațiune militară specială" pentru a-și proteja propria securitate.

Urmărește ultimele evoluții din a 346-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.