Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că se pregătește să arunce în aer clădiri din orașul estic Kramatorsk, pentru ca apoi să dea vina pe Moscova că a comis crime de război și că vizează civili într-o operațiune cu steag fals, relatează Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei ȘoiguFoto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ministerul Apărării nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmațiile, pe care le-a subliniat într-o postare distribuită duminică pe rețelele de socializare, spunând că presupusele atacuri vor fi folosite de Kiev pentru a împinge guvernele occidentale să mărească livrările de arme.

O rachetă rusească a ucis cel puțin trei persoane când a lovit joi o clădire rezidențială din orașul Kramatorsk, a anunțat poliția din Ucraina. Rusia nu a comentat public acest atac, pe de altă parte Moscova a negat pe tot parcursul „operațiunii militare speciale” că a vizat civili.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul intenționează să arunce în aer două dispensare și un spital și „acuza Rusia de un presupus „atac deliberat” asupra unor obiecte civile”.

„Bombardarea instituțiilor medicale va fi prezentată ca o altă „atrocitate” a trupelor ruse, cerând un răspuns din partea comunității mondiale pentru a accelera furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev (pentru a fi folosite) pentru lovituri pe teritoriul Rusiei”, a spus ministerul apărării.

Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul Rusiei și va viza doar unitățile ruse din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat duminică ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, reiterând declarațiile președintelui Zelenski, relatează Reuters.

"Întotdeauna le spunem partenerilor noștri oficial că nu vom folosi armele furnizate de parteneri străini pentru a trage pe teritoriul Rusiei. Tragem doar asupra unităților ruse de pe teritoriul ucrainean ocupat temporar", a declarat Reznikov reporterilor la o conferință de presă.

Statele Unite au confirmat vineri că o nouă rachetă care va dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 2,175 miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor ruse.