Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov afirmă că a declarat că Kremlinul pregătește un „plan B” cu ajutorul oligarhului Viktor Medvedciuk după ce forțele de invazie ruse nu au reușit să cucerească țara, relatează Ukraîinska Pravda.

Putin la Kremlin in 2020 alaturi de Viktor Medvedciuk (dreapta) si Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de StatFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

„Rusia are acum sarcina de a face așa-numita versiune coreeană. Ei și-au dat deja seama la Kremlin că nu pot pune mâna pe țara noastră și acum vor face un 'plan B' cu o așa-zisă 'a doua Ucraina'”, a declarat acesta într-un interviu acordat BBC, adăugând că planul a fost propus chiar de către Medvedciuk.

„Acest plan nebunesc a fost adus acolo de Medvedciuk. Medvedciuk crede că este un profesionist în Ucraina, dar nu este, este doar un trădător", a afirmat oficialul ucrainean.

Cine este Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk, un politician și oligarh ucrainean cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse, a fost unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina înainte de începerea războiului în data de 24 februarie a anului trecut.

El a fost plasat în arest la domiciliu în mai 2021, fiind pus sub acuzare într-un dosar de trădare care a crescut tensiunile dintre Kiev și Moscova. După declanșarea invaziei rusești el a reușit să fugă din arest dar a fost capturat de către Serviciul de Securitate al Ucrainei în timp ce se pregătea să părăsească clandestin țara în luna aprilie.

În iunie, autoritățile ucrainene au anunțat că Medvedciuk, căruia președintele rus Vladimir Putin i-a botezat una dintre fiice, va fi pus sub acuzare într-un nou dosar de trădare. Însă în luna septembrie el a fost eliberat și predat Rusiei în schimbul a peste 200 de soldați ucraineni capturați de forțele ruse la Mariupol ca parte a unui acord ce a fost negociat pe întreg parcursul verii.

Se crede că el s-a stabilit ulterior la Moscova.

Ucraina crede că Rusia vrea să o divizeze pe modelul celor două Corei

Oleksii Danilov afirmă că Medvedciuk, împreună cu „experți” pro-ruși din teritoriile ucrainene ocupate, va prezenta o propunere de a „crea două țări” în Ucraina și că obiectivul principal al Moscovei pentru perioada următoare va fi să ocupe în întregime regiunile Donețk și Lugansk, împreună cu un coridor terestru spre Crimeea, pentru ca apoi să implementeze această idee de împărțire a Ucrainei.

El a adăugat că oficialii care au pregătit Memorandumul de la Budapesta din 1994, cel prin care Ucraina s-a angajat să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei și marilor puteri occidentale, sunt implicați în redactarea planului.

„I-au trezit, au scuturat praful de pe ei. Oamenii lui Ianukovici (n.r. fostul președinte pro-rus al Ucrainei) se ocupă și ei de această problemă. Sunt cei care stau în culise și trag sforile”, a spus Oleksii Danilov.

Pericolul divizării Ucrainei după modelul celor două Corei a fost evocat și de jurnaliștii de la Financial Times într-o amplă analiză publicată în luna decembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 358-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.