Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat miercuri că orașul Bahmut din regiunea Donețk ar putea fi încercuit în martie sau aprilie, a relatat Ria Novosti, un post de știri controlat de statul rus.

Tun ucrainean trăgând asupra pozițiilor rusești din BahmutFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Prigojin a adăugat, însă, că este „greu de prezis”, iar succesul Rusiei în înconjurarea orașului depinde parțial de cantitatea de armament occidental furnizat Ucrainei.

„Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

Wagner, care a recrutat mii de puşcăriaşi pentru a se alătura forţelor sale în Ucraina, conduce asaltul asupra Bahmut încă din vară şi a cucerit recent o serie de localităţi învecinate în tentativa de a încercui oraşul.

„Adversarul se activează şi trimite tot timpul noi rezerve. În fiecare zi, între 300 şi 500 de combatanţi sosesc la Bahmut de peste tot, tirurile de artilerie se intensifică de la o zi la alta”, mai spune Evgheni Prigojin.

În aceeași zi, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat la televiziunea națională că trupele ruse au pierdut 119 soldați și 163 au fost răniți în apropiere de Bahmut în ultimele 24 de ore. „Luptele aprige continuă”, a adăugat el, citat de Kyiv Independent.

La 11 februarie, Prigojin a afirmat că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să captureze regiunile Donețk și Lugansk în întregime, după cum a relatat Reuters.

El a adăugat: „dacă trebuie să ajungem până la râul Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”.

Alături de armata rusă, Grupul Wagner a luat parte la bătălia crâncenă de luni de zile pentru Bahmut.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat la începutul lunii februarie că forțele convenționale rusești au început să înlocuiască mercenarii Wagner epuizați după ce au capturat orașul Soledar, un oraș minier de extracție a sării.

Capturarea orașului Bahmut ar permite Rusiei să întrerupă liniile de aprovizionare ale Ucrainei în zonă și să deschidă drumul principal care duce la cele două orașe ucrainene cheie, Kramatorsk și Sloviansk.

Pe același subiect: