Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video care arată mai multe lovituri împotriva mercenarilor Wagner care încearcă să avanseze pe timpul nopții în atacuri kamikaze către liniile inamice.

Mercenari Wagner loviti pe timpul noptiiFoto: Captura video - Paul Jawin

Loviturile au fost realizate de Brigada 93 a armatei ucrainene care luptă pe frontul din Bahmut, orașul din regiunea Donețk pe care forțele ruse încearcă să îl cucerească din luna august a anului trecut. Militarii acestei unități afirmă că, în pofida pierderilor grele, mercenarii Wagner continuă să încerce să atace pe timpul nopții în grupuri mici.

În evaluarea sa de pe 23 ianuarie privind conflictul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nota că mercenarii Wagner au suferit pierderi uriașe în contextul în care gruparea paramilitară condusă de Evgheni Prigojin a ajuns să se bazeze în mare parte pe condamnați recrutați din penitenciarele rusești pentru acțiunile sale ofensive.

Olga Romanova, șefa ONG-ului rusesc pentru drepturile omului „Rus Sidyashchaya” (Rusia în spatele gratiilor), afirma la momentul respectiv că din cei aproximativ 50.000 de deținuți pe care mercenarii Wagner i-au recrutat, doar 10.000 se află pe linia frontului în Ucraina, restul fiind pierduți din cauza ratei ridicate a deceselor, predării și dezertării.

ISW afirmă că, deși nu poate confirma independent aceste cifre, ele sunt foarte plauzibile ținând cont de modelul de a folosi deținuții drept carne de tun în operațiuni ofensive cu rată foarte ridicată de pierderi. De altfel, despre acest lucru a vorbit și Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a fugit în Norvegia după ce a dezertat.

Mercenarii Wagner nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor

La începutul lunii februarie Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza firmei sale care se ocupă de catering pentru Kremlin, a anunțat că gruparea Wagner a încetat să recruteze deținuți ruși. Nu este deocamdată clar în ce măsură această informație este reală.

Grupul Wagner a jucat în ultimele luni un rol tot mai important în războiul Rusiei din Ucraina, forța de mercenari fiind vârful de lance al asaltului asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.

ISW nota însă pe 22 ianuarie că Prigojin ar fi pierdut încrederea președintelui Vladimir Putin din cauza eșecului forțelor sale de a cuceri acest oraș cheie din regiunea Donețk, a cărui capturare ar putea deschide frontul pentru o eventuală ofensivă pe scară largă în zonă.

Analiștii militari americani subliniau la momentul respectiv că Prigojin pare să fi crezut că acest stadiu al războiului va fi momentul în care trupele sale neregulate vor putea demonstra de ce sunt capabile și el va putea obține un rol mai proeminent în comandarea invaziei, în detrimentul comandamentului militar de la Moscova.

„Aceste speranțe par acum iluzii”, nota evaluarea ISW.

Președinția ucraineană a admis însă săptămâna aceasta că situația din jurul Bahmutului, în special cea din nordul orașului, rămâne „complicată” în contextul în care comandamentul militar de la Moscova pare să fi trimis aici forțe regulate pentru a compensa pierderile suferite de gruparea Wagner.

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.