Guvernatorul Lugansk a spus că trupele ucrainene rezistă în zonele pe care le controlează în regiune, chiar dacă Moscova trimite noi echipamente grele și mai mulți soldați, declarația venind după ce, miercuri dimineață, ministerul rus al apărării a susținut că forțele sale au străpuns liniile inamicului, care s-a retras dezorganizat câțiva kilometri în spate.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

07:50Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici pe HotNews.ro

Sinteza zilei

  • Zelenski: Trebuie să ne asigurăm că în această primăvară se va simţi cu adevărat că Ucraina se îndreaptă spre victorie / Orice încercare a Rusiei de a relua iniţiativa trebuie zădărnicită / În curând va fi dificil să găseşti un puşcaş marin în toată Rusia
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri seara, planurile unei contraofensive ucrainene pregătite pentru primăvară, dar până atunci a subliniat că este important ca ofensiva rusă să fie zădărnicită şi a dat asigurări că Moscova are piederi mari în rândul forţelor sale.
  • Evgheni Prigojin spune că Rusia ar putea înconjura Bahmutul în martie-aprilie. Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat miercuri că orașul Bahmut din regiunea Donețk ar putea fi încercuit în martie sau aprilie, a relatat Ria Novosti.
  • Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere, relatează The Guardian.
  • Rusia a pierdut aproximativ jumătate din cele mai bune tancuri din anul de când a invadat Ucraina și chinuie să le înlocuiască, a declarat miercuri thinktankul Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), în timp ce Kievul se pregătește să primească tancuri de luptă moderne din Occident, relatează Reuters. Problema intervine, însă, dacă Rusia va hotărî să folosească avioanele de luptă, care sunt în mare parte intacte și nefolosite.
  • Ministrul german al apărării spune că Ucraina va primi mai puține tancuri Leopard 2 decât a promis. Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit Bloomberg.
  • Premierul suedez Ulf Kristersson, care a vizitat miercuri Kievul, nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că un astfel de demers trebuie întreprins printr-o coaliţie internaţională coordonată.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, deși președintele rus Vladimir Putin nu dă niciun indiciu că dorește pacea, el „trebuie să realizeze” că nu poate câștiga războiul în Ucraina, relatează CNN.
  • Uniunea Europeană a anunțat detaliile celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va viza bunuri industriale și tehnologie.
  • Consumul de gaze din UE a scăzut puternic în ianuarie / Prăbușirea livrărilor rusești. Consumul de gaze a scăzut puternic în ianuarie în mai multe regiuni ale lumii, în special în Uniunea Europeană (-19%) și în Regatul Unit (-16%), se arată într-un raport al Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF), publicat miercuri, citează AFP.
  • VIDEO Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video care arată mai multe lovituri împotriva mercenarilor Wagner care încearcă să avanseze pe timpul nopții în atacuri kamikaze către liniile inamice.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 357, LIVETEXT:

01:20Zelenski: Trebuie să ne asigurăm că în această primăvară se va simţi cu adevărat că Ucraina se îndreaptă spre victorie

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri seara, planurile unei contraofensive ucrainene pregătite pentru primăvară, dar până atunci a subliniat că este important ca ofensiva rusă să fie zădărnicită şi a dat asigurări că Moscova are piederi mari în rândul forţelor sale.

00:58Refuzul de a impune sancțiuni Rusiei nu este un motiv pentru întreruperea parcursului european al Serbiei, declară comisarul european pentru extindere

Comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a declarat în Parlamentul European că Uniunea Europeană așteaptă ca Serbia să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, dar absența unei astfel de decizii nu poate fi motiv pentru întreruperea negocierilor de aderare cu Serbia, potrivit agenției sârbe de presă Beta.

00:19Presa rusă: Occidentul pregătește Ucraina pentru contraofensiva de primăvară

Miniștrii apărării din țările membre NATO așteaptă ca în această primăvară armata ucraineană să treacă la contraofensivă și intenționează, pe cât este posibil, să o ajute, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Grupul Wagner „intră la apă” și va trebui să își restrângă activitatea

23:42 Evgheni Prigojin spune că Rusia ar putea înconjura Bahmutul în martie-aprilie

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat miercuri că orașul Bahmut din regiunea Donețk ar putea fi încercuit în martie sau aprilie, a relatat Ria Novosti, un post de știri controlat de statul rus.

23:23Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat miercuri că Statele Unite au „îngrijorări tot mai mari” cu privire la parteneriatul dintre China și Rusia și sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina, relatează CNN.

22:44 Ministrul german al apărării spune că Ucraina va primi mai puține tancuri Leopard 2 decât a promis

Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit Bloomberg. Doar Germania și Portugalia au promis să trimită versiunea A6 a tancurilor de luptă Leopard 2.

22:07Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere, relatează The Guardian.

21:41 20 de camioane pline cu soldați ruși răniți au ajuns la spitalul din Starobilsk

Secția de chirurgie a spitalului din orașul Starobilsk, ocupat de Rusia, din regiunea Lugansk, este închisă publicului, deoarece găzduiește zeci, dacă nu sute de soldați ruși răniți, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

21:10Premierul suedez Ulf Kristersson, care a vizitat miercuri Kievul, nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că un astfel de demers trebuie întreprins printr-o coaliţie internaţională coordonată

20:52A zecea rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei va viza industria, construcțiile și furnizarea de drone

Uniunea Europeană a anunțat detaliile celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va viza bunuri industriale și tehnologie, potrivit CNN.

Consumul de gaze din UE a scăzut puternic în ianuarie

20:30Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, deși președintele rus Vladimir Putin nu dă niciun indiciu că dorește pacea, el „trebuie să realizeze” că nu poate câștiga războiul în Ucraina, relatează CNN.

19:48Ucraina spune că rușii dau atacuri constante, iar situația este tensionată

Trupele rusești organizează atacuri constante asupra pozițiilor ucrainene din estul țării, iar situația este tensionată, deși forțele Kievului rezistă, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, potrivit Reuters.

"Este dificil pentru noi", a scris ea pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că unele unități rusești au suferit pierderi uriașe.

19:37Consumul de gaze din UE a scăzut puternic în ianuarie / Prăbușirea livrărilor rusești

Consumul de gaze a scăzut puternic în ianuarie în mai multe regiuni ale lumii, în special în Uniunea Europeană (-19%) și în Regatul Unit (-16%), se arată într-un raport al Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF), publicat miercuri, citează AFP.

Rusia a pierdut aproape jumătate din tancurile bune

18:53Rusia a pierdut aproximativ jumătate din cele mai bune tancuri din anul de când a invadat Ucraina și chinuie să le înlocuiască, a declarat miercuri thinktankul Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), în timp ce Kievul se pregătește să primească tancuri de luptă moderne din Occident, relatează Reuters. Problema intervine, însă, dacă Rusia va hotărî să folosească avioanele de luptă, care sunt în mare parte intacte și nefolosite.

18:46Statele membre NATO au relansat miercuri la Bruxelles dezbaterea despre creşterea cheltuielilor pentru apărare / „Ceea ce contează este ca aceste cheltuieli să fie eficiente şi utile”: Banii pentru apărare divizează NATO în două grupuri de țări

18:09 Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată miercuri la șase ani într-o colonie penală pentru că a acuzat forțele aeriene rusești că a bombardat un teatru din orașul ucrainean Mariupol în aprilie anul trecut, unde se adăposteau femei și copii, relatează Reuters și CNN.

Baloane rusești, detectate deasupra Kievului

17:37VIDEO Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video care arată mai multe lovituri împotriva mercenarilor Wagner care încearcă să avanseze pe timpul nopții în atacuri kamikaze către liniile inamice.

17:22 Șase baloane rusești au fost reperate deasupra Kievului, iar majoritatea au fost doborâte de apărarea antiaeriană, a anunțat miercuri administrația militară a capitalei ucrainene, relatează Reuters.

16:59Olanda spune că va trimite tancuri Leopard 2, dacă i se va cere. Olanda declarat miercuri că nu și-a schimbat poziția cu privire la posibila livrare a tancurilor Leopard 2 către Ucraina, în urma unui raport din presă conform căruia și-a retras sprijinul, relatează Reuters.

„Mai mult aspirațională decât realistă”. ​Noua ofensivă rusă nu îi sperie așa tare pe oficialii vestici

16:43Pe măsură ce Rusia începe o nouă ofensivă în estul Ucrainei, SUA și aliații săi sunt sceptici că Moscova a adunat destule trupe și resurse pentru a obține câștiguri semnificative, spun oficiali din SUA, Marea Britanie și Ucraina pentru CNN. În același timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina are „șanse foarte bune” de a lua inițiativa pe câmpul de luptă, relatează Reuters.

16:33 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la Bruxelles, la finalul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre că acestea trebuie să investească mai mult în domeniul apărării.

15:52 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au acționat deasupra Kievului după ce au fost detectate atacuri rusești, potrivit autorităților locale.

„O țintă aeriană inamică a fost detectată pe cerul orașului Kiev", a scris pe Telegram administrația militară a orașului Kiev, îndemnând toți locuitorii din regiune să rămână calmi și să meargă în adăposturi.

15:46 Stocurile de muniție pentru sistemele de luptă Gepard folosite de Ucraina sunt „foarte suficiente", a declarat ministrul german al apărării la Bruxelles. „Ar trebui să ajungă până la vară", a spus Boris Pistorius.

Germania a semnat contracte cu Rheinmetall pentru a relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard pe care le-a livrat Kievului.

Tancuri livrate către Kiev cât mai repede posibil - îndemnul lui Borell

15:20 Cel mai important diplomat al UE a îndemnat alte state să se alăture Germaniei în trimiterea de tancuri către Ucraina, într-un interviu publicat miercuri, după ce presa a relatat că Danemarca și Olanda au declarat că nu vor livra tancuri de luptă Leopard 2, așa cum face Berlinul.

„Țările trebuie să livreze cât mai multe tancuri și cât mai repede posibil. Ar fi foarte dezamăgitor dacă, după atâta timp în care au arătat cu degetul spre Germania pentru că nu face nimic, aceste țări nu îi urmează acum exemplul", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pentru postul german de televiziune Phoenix. (Reuters)

15:06 Marea Britanie și alte națiuni europene vor furniza Ucrainei echipamente militare, inclusiv piese de schimb pentru tancuri și obuze de artilerie, prin intermediul unui fond internațional, a anunțat miercuri Londra.

Regatul Unit a convenit cu Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda și Lituania să trimită Ucrainei un pachet inițial de sprijin cu o valoare estimată de peste 200 de milioane de lire sterline (241 de milioane de dolari), a informat Ministerul britanic al Apărării.

„Acest pachet de echipamente va oferi un spor semnificativ de capacitate pentru forțele armate ale Ucrainei și va sprijini abilitatea acestora de a-și apăra țara", a declarat ministrul apărării, Wallace, după o întâlnire cu omologii săi din NATO la Bruxelles.

Rusia, furioasă pe o decizie luată de Polonia

15:03 ​Acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene, crucial pentru a stopa criza alimentară mondială, se află într-o situaţie „dificilă”, a avertizat miercuri ONU.

14:38 Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, al cărui viitor politic a făcut obiectul unor speculații intense, a declarat miercuri că Zelenski i-a cerut să rămână în funcție.

Întrebat într-un interviu acordat Reuters dacă se așteaptă să continue ca ministru al apărării în lunile următoare, acesta a răspuns: „Da, a fost decizia președintelui meu".

14:36 Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a criticat în termeni extrem de duri decizia Poloniei de a concedia din cadrul ministerului său de Externe angajații care și-au făcut studiile la Moscova.

14:12Procentul incredibil din armata rusă ce este angajat în Ucraina: „Au o rată de pierderi foarte, foarte mare”

Expert moscovit: Abrams sunt mai bune decât orice tanc rusesc

13:47Tancurile Abrams pe care armata americană le va furniza Ucrainei sunt mult mai bune decât orice tancuri pe care le are Rusia, afirmă expertul militar Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova.

13:34 Rusia aruncă în luptă echipamente grele și mobilizează trupe în Lugansk, dar forțele ucrainene continuă să apere regiunea, a declarat miercuri guvernatorul Serhii Gaidai, după ce dimineață Moscova a susținut că trupele sale au străpuns două linii fortificate de apărare ucrainene pe frontul de est, iar trupele inamice s-au retras.

„Sunt multe bombardamente, aviația este deja implicată. Atacurile vin din diferite direcții, în valuri. Vedem că se transferă oameni mobilizați (pe front), vedem, de asemenea, că există mai mult echipament (greu)", a declarat Gaidai.

„Informația potrivit căreia forțele noastre de apărare s-ar fi retras dincolo de linia frontierei administrative (a Luganskului) nu corespunde realității", a adăugat el. (Reuters)

13:20Livrarea de tancuri de luptă Leopard 1 și Leopard 2 de fabricație germană către Ucraina a venit „un pic prea târziu", a declarat vicecancelarul Robert Habeck.

„Prin decizia de a trimite tancurile, facem tot ce putem. Un pic prea târziu, dar s-a făcut... Toată lumea se așteaptă la o formidabilă ofensivă rusă... Suntem presați de timp", a declarat el pentru ziarul Die Zeit.

El a adăugat că Germania nu este dispusă să discute despre trimiterea de avioane de război, de care Ucraina spune că are nevoie în războiul său împotriva invadatorilor ruși.

Lavrov: Vom pune capăt „monopolului” occidental asupra lumii

13:08 Confiscarea activelor private rusești ar submina constituția elvețiană și ordinea juridică existentă, a afirmat miercuri guvernul elvețian, citând concluziile unui grup de lucru înființat de Oficiul Federal de Justiție.

„Sprijinul pentru Ucraina va continua, independent de discuțiile privind activele indisponibilizate", a transmis Consiliul Federal Elvețian într-un comunicat.

12:51Jurnaliştii străini din „statele neprietenoase” nu vor primi acreditare de presă pentru „discursul către națiune” pe care președintele Vladimir Putin îl va susține în 21 februarie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

12:05Primăvara şi vara care urmează vor fi decisive în privința rezultatului războiului din Ucraina, afirmă şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, care spune că Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum: „Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”.

11:47 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus miercuri că Moscova se va concentra pe eliminarea a ceea ce el a numit „monopolul" occidental asupra chestiunilor globale ca parte a unei noi politici externe.

„Conceptul nostru reînnoit de politică externă se va concentra pe necesitatea de a pune capăt monopolului Occidentului în ceea ce privește modelarea cadrului vieții internaționale", a declarat Lavrov.

Situația din Lugansk rămâne dificilă

11:40Forțele ucrainene au respins câteva atacuri rusești în regiunea estică Lugansk, dar situația de acolo rămâne dificilă, a precizat miercuri biroul președintelui Zelenski.

Ministerul rus al Apărării afirmase anterior miercuri că trupele sale au străpuns două linii fortificate de apărare ucrainene pe frontul de est și că forțele ucrainene s-au retras în fața atacurilor rusești în regiunea Lugansk. Biroul lui Zelenski nu a menționat nicio retragere, dar a spus că „situația din regiune rămâne dificilă".

11:31 Ucraina a făcut miercuri apel la ONU și la Turcia să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta imediat să împiedice transporturile de cereale ucrainene care aprovizionează milioane de oameni și să nu folosească produsele alimentare ca pe o armă.

După o blocadă de aproape șase luni cauzată de invazia rusă, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie, în baza unui acord între Moscova și Kiev mediat de ONU și Turcia.

Însă Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că întârzie inspecțiile navelor care transportă produse agricole ucrainene, ceea ce a dus la reducerea livrărilor și la pierderi pentru comercianți. (Reuters)

11:12 ONU a solicitat miercuri 5,6 miliarde de dolari pentru a acoperi nevoile umanitare din acest an pentru 11,1 milioane de persoane din Ucraina și 4,2 milioane de refugiați și comunitățile care îi găzduiesc în Europa.

„După aproape un an, războiul continuă să provoace morți, distrugeri și strămutări zilnice, totul la un nivel cumplit", a declarat șeful ONU pentru ajutoare umanitare, Martin Griffiths.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la comunitățile cele mai greu accesibile, inclusiv la cele din apropierea liniei frontului. Suferința poporului ucrainean este departe de a se fi încheiat - acesta are în continuare nevoie de sprijin internațional", a adăugat el. (AFP)

11:04 Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că bombardierele sale strategice au efectuat un „zbor de rutină" deasupra unor ape neutre din mările Ciukotsk și Ohotsk, în apropiere de estul său îndepărtat.

„Avioanele au fost escortate de avioane de vânătoare Su-30. Durata totală a zborului a fost de peste 7 ore", a transmis canalul de știri Zvezda, care este gestionat de minister.

11:00VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins distrugerea spectaculoasă a unui lansator multiplu rusesc de către forțele armate ale Ucrainei, aprinderea munițiilor termobarice folosite de acesta provocând un „foc de artificii”.

Ultima estimare a pierderilor armatei lui Putin

10:58 Ultima estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 690 de soldați, 4 tancuri, 7 blindate de luptă ale infanteriei, 6 cisterne și alte diferite vehicule, 4 piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene și 1 echipament special:

10:52 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că UE va propune sancțiuni care vizează pentru prima dată operatorii economici iranieni implicați în războiul rusesc din Ucraina.

„Pentru prima dată, propunem să sancționăm și entități iraniene, inclusiv pe cele legate de Gardienii Revoluției din Iran", a spus Von der Leyen în fața deputaților europeni la Strasbourg.

10:21 Marea Britanie: Ucraina folosește cantități uriașe de muniție. Îi instruim acum să renunțe la modelul sovietic

09:40 Compania rusă Gazprom a anunțat că va livra miercuri 35,3 milioane de metri cubi (mcm) de gaze către Europa prin Ucraina, cel mai mare nivel de după 16 ianuarie. Volumele mai mari ar putea împinge și mai în jos prețurilor europene la gaze, care se află aproape de cel mai scăzut nivel de după septembrie 2021.

Producția militară a devenit o slăbiciune critică pentru statul rus

09:27 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat miercuri că aliații occidentali ar putea ajuta mai rapid Ucraina prin sprijinirea forțelor lor terestre, în loc să se concentreze pe furnizarea de avioane.

Wallace a susținut că avioanele de vânătoare necesită o „echipă foarte substanțială de sprijin tehnic" și că Marea Britanie ar putea oferi un sprijin mai prompt prin furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune și rachete antiaeriene.

„Cred că putem ajuta Ucraina mai repede prin furnizarea echipamentelor de care au nevoie pe câmpul de luptă, mai degrabă decât printr-o anume platformă pe care o solicită", a declarat el pentru Sky News. (Reuters)

09:18 Evaluarea ministerului britanic al apărării de miercuri dimineață subliniază problemele industriei militare rusești:

  • „Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a cerut joia trecută o creștere a producției de tancuri rusești în timp ce vizita uzina de construcții de mijloace de transport din Omsk.
  • Această solicitare vine în urma mai multor declarații publice ale președintelui Putin, care a îndemnat industria de apărare să sprijine mai bine „operațiunea militară specială". În cadrul unei întâlniri televizate din 12 ianuarie 2023, Putin l-a certat pe Denis Manturov, vicepremierul responsabil pentru industria de apărare, pentru 'că își bate joc'; aceasta a fost una dintre cele mai dure izbucniri publice ale președintelui de după declanșarea invaziei.
  • Liderii ruși de rang înalt sunt probabil conștienți de faptul că producția industrială militară a statului devine o slăbiciune critică, exacerbată de greșeala strategică și operațională de a invada Ucraina.
  • Este aproape sigur că producția nu reușește să satisfacă solicitările Ministerului rus al Apărării de a asigura resursele necesare pentru campania din Ucraina și de a restabili nevoile sale de apărare pe termen lung.”

08:37 Sprijinul populației americane pentru furnizarea de armament și de asistență economică directă Ucrainei s-a atenuat pe măsură ce invazia rusă se apropie de un an, potrivit unui nou sondaj realizat de The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

48% dintre respondenți se declară în favoarea furnizării de arme de către SUA Ucrainei, 29% se opun, iar 22% spun că nu sunt nici pentru, nici împotrivă. În mai 2022, la mai puțin de trei luni de la începerea războiului, 60% dintre adulții americani se declarau în favoarea trimiterii de arme Ucrainei. (The Guardian)

Rușii susțin că au străpuns liniile ucrainene în Lugansk

08:20Macron în primește miercuri pe șeful diplomației chineze pentru a discuta despre Ucraina

08:08 Trupele rusești au străpuns apărarea forțelor ucrainene într-o parte a regiunii Lugansk, a afirmat miercuri dimineață Ministerul rus al Apărării, pe Telegram

„În timpul ofensivei ... trupele ucrainene s-au retras dezorganizat la o distanță de până la trei kilometri de liniile ocupate anterior. Nici cea de-a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut rezista pătrunderii militarilor ruși", a susținut sursa citată.

Ministerul nu a precizat în ce parte a regiunii Lugansk a avut loc ofensiva. (Reuters)

07:58 Camera superioară a parlamentului rus va avea o ședință extraordinară pe 22 februarie, a anunțat miercuri agenția de presă RIA Novosti, citând un deputat de rang înalt.

Șeful unei comisii a Consiliului Federației, Viaceslav Timchenko, a declarat că ședințele se vor concentra pe adoptarea de legi privind integrarea a patru regiuni în Federația Rusă.

Anterior, RIA transmisese, citând o sursă,, că și camera inferioară a legislativului rus va fi convocată, dar informația nu s-a confirmat.

Zelenski spune că situația este „extrem de dificilă” în est

07:39 Două avioane de luptă americane au interceptat patru avioane ruseşti în apropiere de Alaska, a anunţat Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD). Această interceptare „de rutină" a unor aeronave ruseşti, în special modele de bombardier greu Tu-95 şi avion de vânătoare Su-35, a avut loc luni, a indicat NORAD într-un comunicat.

„Avioanele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian suveran american sau canadian", a adăugat sursa citată, precizând că o astfel de activitate rusă „are loc în mod constant şi nu a fost considerată o ameninţare sau o activitate provocatoare".

06:37 Rusia a plasat o parte din resursele sale nucleare pe submarine și pe nave ale Flotei de Nord, potrivit unui raport publicat de serviciile secrete norvegiene.

06:02 Zelenski a spus marți că situaţia este „extrem de dificilă" în est unde forțele ruse au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut.

01:40Zelenski: Viteza este foarte importantă. Viteza în toate - în luarea deciziilor, punerea lor în aplicare, în livrare, în formare / Pregătim o ofensivă.

01:05Olanda și Danemarca nu vor furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se grăbește să obțină cât mai mult cu ultima sa ofensivă înainte ca Ucraina să își întărească forțele cu ajutorul aliaților săi.
  • Forțele rusești au efectuat tiruri de mortier și artilerie asupra a peste 20 de orașe și sate din Bahmut, inclusiv asupra orașului însuși, a afirmat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în raportul său de marți seară. De asemenea, acestea au lansat atacuri cu rachete asupra orașelor industriale Kostyantynivka și Kramatorsk din Donețk.
  • În ultimele trei zile, grupul de luptători Wagner a făcut noi mici progrese în jurul periferiei nordice a orașului ucrainean Bahmut, a spus Ministerul britanic al Apărării.
  • Miniștrii apărării din cadrul NATO s-au reunit la Bruxelles, unde șeful alianței, Jens Stoltenberg, a îndemnat țările occidentale să intensifice livrările către Ucraina.
  • Stoltenberg a declarat că „nu vedem niciun semn că președintele Putin se pregătește pentru pace. Ceea ce vedem este opusul, el se pregătește pentru mai mult război, pentru noi ofensive și noi atacuri." Șeful NATO, despre livrarea de avioane de luptă Ucrainei: Nu e cea mai urgentă problemă acum, urgent e să livrăm ce s-a promis.
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că se așteaptă ca Ucraina să lanseze propria ofensivă în primăvară, iar aliații Kievului depun eforturi pentru a-i oferi mijloacele necesare pentru ca aceasta să reușească.
  • Armata americană ia în considerare posibilitatea de a trimite Ucrainei mii de arme confiscate și mai mult de un milion de cartușe, care erau destinate luptătorilor susținuți de Iran în Yemen, a relatat Wall Street Journal.
  • Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.
  • Serviciul de presă al lui Evgheni Prigojin a confirmat că avionul Su-24 doborât recent de ucraineni este aceeași aeronavă din care liderul Wagner l-a provocat cu câteva zile în urmă pe Zelenski la un duel aerian.
  • Forțele rusești nu au în prezent capacitatea de a amenința cu o nouă ofensivă asupra Kievului, a declarat marți șeful Statului Major Întrunit al SUA, Mark Milley. Acesta a adăugat că Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic” în Ucraina şi că „plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă”.
  • Rusia a mutat mii de copii ucraineni - cel puțin 6.000 - în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum și pe propriul teritoriu.
  • O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată o lovitură a forțelor ucrainene care a provocat o explozie spectaculoasă pe front, deși nu este clar ce au lovit ucrainenii.
  • Vladimir Marakov, un fost general al poliției ruse care a fost responsabil de suprimarea protestelor apărute în țară, a fost găsit mort în urma unui aparent suicid după ce a fost demis din funcție de către președintele Vladimir Putin.
  • Unul dintre pușcașii marini care a făcut parte din brigada de elită pe care forțele armate ucrainene susțin că au distrus-o în apropiere de Vuhledar a povestit ce se întâmplă pe câmpul de luptă în timp ce Vladimir Putin se laudă la televiziunea de stat că militarii ruși „luptă eroic”.
  • O înregistrare video publicată de Reuters arată că lotul de vehicule de luptă Bradley, descrise drept „ucigași de tancuri”, a ajuns în Germania, unde militarii ucraineni sunt instruiți pentru a le folosi pe câmpul de luptă.

------------------