Jurnaliştii străini din „statele neprietenoase” nu vor primi acreditare de presă pentru „discursul către națiune” pe care președintele Vladimir Putin îl va susține în 21 februarie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie The Guardian, care citează agenția rusă de stat Tass.

Dmitry Peskov și Vladimir PutinFoto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

El a spus că la discursul anual către națiune pe care Putin îl va susține în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale vor fi acreditați doar jurnaliștii din „țări prietene”.

Jurnaliștii din „statele neprietenoase” vor „putea urmări la televizor” discursul lui Putin

  • „Nu vom invita acolo mass-media străină din țări neprietenoase”, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a spus că jurnaliștii din „statele neprietenoase” vor „putea urmări la televizor” discursul lui Vladimir Putin.

Kremlinul pregătește și un „megamiting-concert”

În 21 februarie, cu trei zile înainte să se împlinească un an de la invazia Rusiei în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin se va adresa Adunării Federale, iar discursul său va aborda „situaţia actuală”, în special ofensiva rusă în Ucraina şi situaţia economică a ţării, spunea Peskov la finalul săptămânii trecute.

De această dată, Putin îşi va susţine discursul adresat naţiunii în „Gostinnîi dvor”, o sală de congrese aflată în apropiere de Piaţa Roşie şi la 150 de metri de Kremlin.

Dmitri Peskov spunea că soldaţi ruşi care participă la „operaţiunea militară specială” din Ucraina vor fi „cu siguranţă” invitaţi la discursul din 21 februarie.

După discurs, Kremlinul ar pregăti un „megamiting-concert” cu participarea lui Vladimir Putin, care ar putea avea loc în 22 februarie pe stadionul Lujniki, au declarat pentru portalu RBK trei surse. Un amplu miting a avut loc la Lujniki în 18 martie 2022, la aproape o lună de la declanşarea războiului în Ucraina. Ministerul rus de Interne susținea atunci că au participat 200.000 de persoane, dintre care cei mai mulţi erau angajaţi din sectorul public şi studenţi, conform The Moscow Times.

În mod tradiţional, Vladimir Putin susține în fiecare an un discurs către națiune în faţa parlamentarilor ruşi, însă în 2022 discursul a fost anulat, în urma invaziei în Ucraina.