O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins distrugerea spectaculoasă a unui lansator multiplu rusesc de către forțele armate ale Ucrainei.

Lansatorul de rachete rusesc a explodat in mod spectaculosFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Lovitura a fost reușită de Brigada 72 a armatei ucrainene în apropierea orașului Vuhledar, cel mai nou epicentru al luptelor din regiunea Donețk aflată în estul Ucrainei, filmarea surprinzând distrugerea unui lansator multiplu de rachete termobarice TOS-1A.

Explozia surprinsă din alt unghi:

Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape: în cadrul primeia dintre ele sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin - de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice.

În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Una de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman. Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare după declanșarea invaziei rusești anul trecut au arătat că forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina au folosit astfel de arme, inclusiv în atacuri împotriva unor orașe ucrainene.

Această nouă filmare a fost geolocalizată independent ca fiind filmată la mai puțin de 10 kilometri de Vuhledar, localitate lângă care unele unități ale Moscovei au căzut într-o capcană săptămâna trecută.

Presa rusă nu mai ascunde că forțele trimise din Ucraina folosesc arme interzise

Utilizarea unor arme termobarice de către forțele Rusiei a fost filmată inclusiv de corespondenții de război ruși și prezentată de mass-media de stat de la Moscova.

Forțele armate ruse sunt suspectate că au folosit acest tip de armament în Cecenia și Siria, dar și că le-au pus la dispoziția separatiștilor pro-ruși ce luptau în Donbas încă din 2014.

Luna trecută, imagini video difuzate de canalul de televiziune Russia Today au surprins mai multe lansatoare de rachete TOS-1, poreclite și „Burationo”, care trăgeau cu bombe cu vid, un tip de muniție termobarică, asupra orașului Bahmut.

Bombele cu vid sunt interzise de Convenția de la Geneva, ceea ce face ca utilizarea lor să fie considerată o crimă de război.

Poreclit „Buratino", cu referire la versiunea rusă a lui Pinnochio, din cauza nasului său lung și ascuțit, TOS-1 este un lansator multiplu de rachete cu 24 de tuburi de 220 mm și una dintre cele mai înfricoșătoare arme din arsenalul rusesc.

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.