Rușii au încercat o ofensivă în zona Vuhledar, dar ar fi suferit o lovitură puternică: Au pierdut probabil zeci de vehicule blindate și tancuri în timpul unui atac eșuat. Din dronă, ucrainenii au urmărit desfășurarea ostilităților și apoi i-au luat la țintă cu grenade pe cei care au scăpat exploziilor inițiale.

Atacul esuat din VuhledarFoto: Colaj foto

În apropierea oraşului Vuhledar, aflat sub controlul armatei ucrainene şi situat la o intersecție strategică între liniile frontului de est şi de sud, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, în timp ce trupele ruse îşi continuă asaltul pe frontul din estul Ucrainei, potrivit Ministerului Britanic al Apărării.

„Trupele ruse probabil au fugit şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eşuat", afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Pe rețelele de socializare circulă numeroase clipuri video cu tancuri și blindate care explodează, cel mai probabil după ce trec peste mine puse de ucraineni. În explozii sunt prinși și militarii care atacau pe jos.

Potrivit Grey Zone, un canal semi-oficial de Telegram al grupării paramilitare ruse Wagner, „un dezastru este în desfăşurare în jurul Vuhledar şi se repetă din nou şi din nou”.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste relatări, afirmând doar că operaţiunile militare de capturare a oraşelor Vuhledar şi Bahmut progresează bine.

Cum au reușit ucrainenii să blocheze ofensiva blindatelor rusești: au „presărat” cu tunul un coridor cu mine

Recenta ofensivă mecanizată eșuată a rușilor în zona Vuhledar ar fi „opera” unor mine lansate de ucraineni cu obuziere de 155mm.

Mai exact ucrainenii au lansat numeroase mine pe un coridor ce anterior fusese deminat și pe unde forțele rusești ar fi considerat că pot trece în siguranță.

Evident, informațiile nu pot fi confirmate independent și trebuie privite cu un grad de scepticism.

Ce au pățit militarii ruși care s-au ascuns lângă un blindat denumit „DRAKULA”

Forțele Terestre Ucrainene au publicat sâmbătă un clip video realizat din dronă, cu militari ruși răniți care se ascundeau întinși lângă un transportor blindat peste care era scris cu litere mari „DRAKULA”.

Transportorul în cauză fusese filmat cu puțin timp înaintea ofensivei, conducând coloana blindată a rușilor.

La scurt timp după a fost filmat cum suferise daune pe front, iar o parte din echipaj pare să fi fost câlcat chiar de către transportorul în cauză.

Acum, ucrainenii arată că unii militari ruși, cel mai probabil răniți, zăceau întinși lângă blindatul DRAKULA scos din uz după atacul eșeuat. După ce au reperat soldații ruși, ucrainenii au dat drumul unei grenade care a explodat fix lângă aceștia.

Atenție! Imagini dramatice!

Pierderi record pentru ruși în ultima zi

Armata ucraineană estimează că vineri au fost „lichidați” 1.140 de soldați ruși, ceea ce reprezintă un nou bilanț zilnic record în cadrul războiului declanșat de Vladimir Putin.

„Recordul” anterior fusese atins luni, când armata rusă a pierdut 1.030 de soldați.

În estimarea transmisă sâmbătă, autoritățile ucrainene spun că, în ce privește armamentul, trupele ruse au pierdut vineri 9 tancuri, 3 blindate de luptă ale infanteriei, 19 piese de artilerie, 9 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian, 3 echipamente militare speciale și 27 de drone, iar 61 de rachete de croazieră au fost doborâte.

Ofensiva rușilor pe frontul din Est pare să fi demarat în această săptămână

Armata rusă ar fi preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022. Trupele lui Putin ar fi lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, dar forțele ucrainene îi împiedică să obțină un succes semnificativ, potrivit unei recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut semnificativ în ultima săptămână, surse rusești raportând că trupele Moscovei atacă liniile de apărare ucrainene și fac progrese minore de-a lungul frontierei Harkov-Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk, și la vest de Kreminna.

Imaginile care au fost confirmate prin geolocalizare a luptelor au confirmat succesele rusești în zona Dvorichne, la nord-vest de Svatove.

Potrivit experților, implicarea unor părți semnificative din cel puțin trei mari divizii rusești în operațiunile ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă până acum forțele ucrainene au împiedicat trupele trimise de Putin să obțină un succes semnificativ.

ISW consideră că ofensiva rușilor nu a căpătat încă un impuls maxim: comandamentul rus nu a activat încă unități ale Diviziei 2 de pușcași motorizați (Armata 1 de tancuri a Gărzii, Districtul Militar de Vest), care a fost desfășurată în ianuarie în regiunea Lugansk, după ce a fost trimisă în Belarus.

Ofensiva rușilor în estul Ucrainei: „Pădurile Kreminna sunt înfricoşătoare”

Gvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, citat de The Guardian, susține că Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea ucraineană în apropierea oraşului Kreminna.

Trupele ruseşti au trecut la atac şi încearcă să avanseze spre vest printr-un peisaj de iarnă, cu zăpadă şi păduri. A avut loc o „escaladare maximă”, iar tirurile şi bombardamentele s-au intensificat masiv, a spus Serhi Haidai, citează News.ro.

„Luptele s-au intensificat. Au lansat o altă ofensivă noaptea trecută. Până acum ne menţinem poziţia, dar este greu. Ei atacă în grupuri mici, de obicei grupuri de 15 oameni. Noi avem mulţi răniţi, dar ei au mult mai multe victime”, a declarat Artur, un soldat ucrainean care luptă în Kreminna.

„Aceste atacuri sunt practic zilnice. Vedem grupuri mici (de soldaţi ruşi) care încearcă să avanseze, uneori cu sprijinul blindatelor grele - vehicule de luptă ale infanteriei - şi ale tancurilor. Există focuri de armă continue”, a confirmat guvernatorul din Lugansk.

El susţine însă că ofensiva nu a dat roade până acum. „Până acum nu au avut niciun succes. Apărătorii noştri au reuşit să îi blocheze”, a spus el.

---

Evenimentele privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro