Armata lui Vladimir Putin ar fi înregistrat pierderi record, peste 1.100 de soldați fiind uciși în ultima zi, în cadrul ofensivei ce pare să fi început înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei. Aceste pierderi par să apară în urma atacurilor în zone puternic apărate de ucraineni, precum Bahmut, despre care liderul Wagner spune că e o adevărată „mașină de tocat”.

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 353, LIVETEXT:

08:17Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

22:30Volodimir Zelenski vrea intensificarea acţiunilor împotriva spionilor ruşi. „Statul ucrainean va continua să îşi modernizeze instituţiile”

Preşedintele ucrainean anunță noi măsuri pentru intensificarea acţiunilor împotriva agenţilor ruşi din administraţia civilă a ţării sale. Serviciile de informaţii, anchetatorii şi procurorii au deja rezultate semnificative în privinţa protejării instituţiilor statului de agenţi sub acoperire care lucrează pentru Rusia, a spus liderul de la Kiev în mesajul său video de sâmbătă seară.

21:27 Şeful armatei ucrainene: „Deţinem în continuare controlul asupra oraşului Bahmut”

„În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraş”, i-a transmis comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, şefului Statului Major al armatei SUA, Mark Milley, într-o discuţie telefonică.

El a mai spus că situaţia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei este tensionată şi că Moscova lansează în zonă până la 50 de atacuri pe zi.

Zalujnîi a precizat de asemenea că au loc lupte intense în jurul oraşelor Vuhledar şi Marinka. „În unele secţiuni ale frontului, am reuşit să recuperăm poziţii pierdute anterior şi să stabilim un avanpost acolo”, a explicat el.

20:40 Un pod de lângă Bahmut a fost aruncat în aer. În acest moment orașul pentru care se duc bătălii intense de mai bine de două luni a ajuns să fie legat de partea ucraineană de doar un singur drum.

19:36Capcana întinsă rușilor în Vuhledar: Ce au pățit militarii ruși de lângă un blindat denumit „DRAKULA” - VIDEO

18:57 Recenta ofensivă mecanizată eșuată a rușilor în zona Vuhledar, în urma căreia numeroase blindate și tancuri au fost scoase din uz, precum și mulți militari au fost uciși sau răniți, ar fi „opera” unor mine lansate de ucraineni cu obuziere de 155mm. Mai exact ucrainenii au lansat numeroase mine pe un coridor ce anterior fusese deminat și pe unde forțele rusești ar fi considerat că pot trece în siguranță.

Ucraina vrea în UE în termen de 2 ani, iar în NATO „după victorie”

18:28 Ucraina vrea în UE în termen de 2 ani, iar în NATO după victorie, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 11 februarie că Ucraina vrea să devină membră a Uniunii Europene în doi ani și ar trebui să facă parte din alianța NATO după victoria țării asupra Rusiei, relatează The Kyiv Independent.

17:38Ajutor militar din Lituania: Primele tunuri antiaeriene L-70 ay ajuns în Ucraina:

16:55Imagini video cu un atac al Rusiei cu o rachetă ghidată care lovește un coș de fum din Vuhledar pe care armata ucraineană ar fi montat echipamente de supraveghere:

Rusia vrea să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile

15:58 Aliații Ucrainei au distribuit o propunere de rezoluție pentru a fi adoptată de Adunarea Generală a ONU în ajunul primei aniversări a invaziei rusești, document care subliniază nevoia unei păci care să asigure „suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială" a Ucrainei.

Proiectul, obținut de Associated Press, se intitulează „Principii care stau la baza unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina".

Rezoluția propusă este mai amplă dar și mai puțin detaliată decât planul de pace în 10 puncte pe care Zelenski l-a anunțat la summitul G20 din noiembrie.

Aceasta a fost o decizie deliberată a Ucrainei și a susținătorilor săi pentru a încerca să obțină un sprijin maxim atunci când va fi supusă la votul celor 193 de țări ONU, au declarat surse diplomatice.

15:39Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat, potrivit presei de stat, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Verșinin.

„Da, conform clasicilor, orice ostilități se termină cu negocieri și, bineînțeles, așa cum am mai spus, vom fi pregătiți pentru astfel de discuții, dar numai dacă acestea sunt negocieri fără precondiții, discuții care să se bazeze pe realitatea existentă”, a declarat Verșinin la televiziunea Zvezda, potrivit The Guardian.

15:27 Ucraina ar putea să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Crimeea, într-o potențială escaladare majoră a implicării occidentale în război, scrie The Times.

Rishi Sunak a promis să trimită Ucrainei mai mult ajutor militar în urma vizitei lui Zelenski în Marea Britani. În prezent, se discută dacă acesta ar trebui să includă rachete anti-navă Harpoon sau rachete aer-sol Storm Shadows (cu o rază de acțiune de până la 560 km), potrivit surselor The Times.

Prigojin a dezvăluit care sunt planurile Moscovei

14:56Rusia a efectuat vineri un „atac masiv" asupra unor instalații energetice de importanță vitală ale complexului militar-industrial ucrainean, a susținut sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul rus nu a nominalizat instalațiile energetice pe care susține că le-a lovit. Moscova a transmis și că atacurile ar fi blocat, de asemenea, transportul de arme și muniții străine pe calea ferată către câmpurile de luptă din Ucraina.

14:48 Evgheni Prigojin a dezvăluit care sunt planurile Rusiei: „Asta va conveni tuturor, deocamdată. Dar va dura între un an și jumătate și doi ani”

13:54 Rusia spune că interzicerea sportivilor săi la Olimpiadă este „inacceptabilă” /Propunerea considerată „umilitoare” de Moscova

13:36Serviciul de urgență anunță că au fost înregistrați 12 răniți în toată Ucraina în urma atacului masiv cu rachete rusești de vineri. Nu au fost înregistrate decese civile ca urmare directă a atacurilor cu rachete.

În total, serviciile de intervenție au stins 16 incendii și au oferit asistență psihologică unui număr de 172 de persoane la locurile atacurilor rusești, a declarat sâmbătă șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Serhii Kruk. (Kyiv Independent)

Rușii au bombardat Insula Șerpilor peste noapte

13:11Între timp, Ambasada Rusiei în România a organizat expoziții dedicate „Operațiunii Militare Speciale” în Ucraina și „misiunii umanitare a Rusiei”. Printre invitați și senatorul Diana Șoșoacă - FOTO

12:57 Trupele rusești au bombardat regiunea Herson din sudul Ucrainei de peste 60 de ori folosind artilerie, tunuri antiaeriene, mortiere și tancuri în ultima zi, potrivit oficialilor locali.

Trei civili au suferit „răni de diferite grade de gravitate", se precizează într-o postare pe Telegram.

Potrivit sursei citate armata rusă a atacat orașul Herson, capitala regiunii, de 16 ori în ultima zi, deteriorând case rezidențiale și clădirea gării. (The Guardian)

12:34 Rusia a efectuat patru lovituri aeriene pe Insula Șerpilor în timpul nopții trecute, transmite Kyiv Independent.

Două avioane rusești Su-24 au efectuat patru atacuri cu bombe asupra Insulei Șarpelui, un avanpost mic, dar important din punct de vedere strategic, în Marea Neagră, în noaptea de 10 spre 11 februarie, potrivit armatei ucrainene.

Noi pierderi record pentru armata lui Putin

12:06 Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak spune că nu există nicio șansă pentru negocieri cu Moscova.

„În retorica periodică privind `păce și negocieri`, Kremlinul spune că nu va părăsi teritoriile ucrainene și că nu-și va recunoaște crimele... Este încă o dovadă că nu se poate vorbi de negocieri. Singura (variantă) este victoria Ucrainei, altfel războiul din Europa nu se va încheia, iar Rusia va domina în mod criminal lumea”, a scris Podolyak pe Twitter.

11:44 „Mașina de tocat”/ Șeful Wagner: „E prea devreme să spunem că suntem aproape de cucerirea Bahmutului”

11:05 Noi pierderi record pentru armata lui Vladimir Putin: Câți soldați ruși au fost uciși într-o singură zi

11:00 VIDEO Imagini cu momentul atacului asupra podului Zatoka ce leagă Ucraina de republica Moldova și România

10:26 Ce se va întâmpla dacă o rachetă rusească va traversa spațiul aerian NATO? Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Rușii au lansat un val de drone azi-noapte

09:54 Ucraina a anunțat că a doborât peste noapte 20 de drone kamikaze lansate de ruși, transmite Kyiv Independent.

Potrivit armatei ucrainene, dronele au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov și au vizat infrastructura critică a Ucrainei. Numărul total de drone lansate asupra Ucrainei nu a fost precizat.

09:35 Evaluarea britanică de sâmbătă dimineață:

  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că a încetat programul de recrutare de deținuți. Datele Serviciului Penal Federal rus sugeraseră deja o scădere a ratei de recrutare a deținuților începând cu decembrie 2022.
  • Informațiile despre realitățile dure ale activării în cadrul Wagner în Ucraina au ajuns probabil printre deținuți și au redus numărul de voluntari.
  • Un factor-cheie în încetarea programului este probabil rivalitatea tot mai mare dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner.
  • Probabil că armata regulată rusă a desfășurat până acum marea majoritate a rezerviștilor convocați în cadrul „mobilizării parțiale".
  • Liderii ruși se confruntă cu o alegere dificilă: fie continuă să-și epuizeze forțele, fie își reduc obiectivele, fie realizează o nouă formă de mobilizare.

Rușii ar fi atacat cu o dronă maritimă podul Zatoka din Odesa

08:48 Rușii ar fi atacat cu o dronă maritimă podul Zatoka din regiunea Odesa.

07:56 Rusia a pierdut probabil jumătate din tancurile sale grele din Ucraina, potrivit Washingtonului.

01:10 VIDEO Zelenski le prezintă ucrainenilor rezultatele turneului său european: Am primit semnale bune. Pregătim noile opţiuni de apărare ale Ucrainei. Cu avioanele - mai avem de lucrat​.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Orașul Melitopol, ocupat de Rusia, a fost lovit de o serie de explozii în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit atât oficialilor ucraineni, cât și celor pro-ruși.
  • Marea Britanie a estimat că forțele rusești au făcut progrese la nord de orașul Bahmut, pe care încearcă să-l încercuiască, dar au mai multe dificultăți în atacarea orașului Vuhledar, mai la sud, unde au abandonat peste 30 de blindate într-un asalt eșuat.
  • Bloggerii ruși pro-război au relatat, de asemenea, despre asaltul eșuat asupra Vuhledar, catalogându-l drept un dezastru.
  • Oficialii ucraineni au spus că noua ofensivă a Moscovei a început înaintea aniversării din 24 februarie a invaziei rusești.
  • Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat că Rusia a lovit cu rachete și drone instalații electrice din șase regiuni, provocând pene de curent în cea mai mare parte a Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene au comunicat că Rusia a lansat 71 de rachete de croazieră, dintre care 61 au fost doborâte.
  • R. Moldova a spus că rachete rusești au trecut prin spațiul său aerian și l-a convocat pe ambasadorul Moscovei pentru a protesta față de incident. Kremlinul nu a dorit să comenteze informația.
  • Două rachete de croazieră Kalibr au trecut și prin spațiul aerian al României, a susținut șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi. Ministerul Apărării din România a spus însă că informațiile nu se confirmă și că „cel mai apropiat punct al traiectoriei a fost la 35 de kilometri de graniță”
  • Washingtonul nu are „niciun indiciu” privind o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova sau a României în acest moment, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.
  • Președintele american Joe Biden va călători în Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a se întâlni cu aliații și a vorbi despre Ucraina, a declarat Casa Albă.
  • Reprezentanți FMI se vor întâlni cu oficialii ucraineni la Varșovia săptămâna viitoare, a declarat vineri o sursă familiarizată cu planurile, în timp ce Ucraina face presiuni pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari pentru a-și acoperi nevoile de finanțare.
  • Un grup de 35 de țări a sprijinit apelurile Ucrainei de a interzice sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de vară de anul viitor. Comitetul Internațional Olimpic vrea să le permită acestora să concureze sub un steag neutru.
  • Rusia a anunțat că va reduce producția de petrol cu aproximativ 5% în martie, o decizie despre care Casa Albă a spus că arată că președintele rus Vladimir Putin este dispus să transforme energia în armă.
  • Guvernul ucrainean a cerut în mod oficial Olandei să-i livreze avioane de vânătoare americane de tip F-16.

-------------