Este foarte puțin probabil ca survolarea spațiului aerian al NATO de către o rachetă rusească să provoace o escaladare, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Rachetă Kalibr lansată de pe un submarin rusesc din Marea NeagrăFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

ISW „continuă să evalueze cu un grad ridicat de încredere că președintele rus Vladimir Putin nu este dispus să riște un conflict direct cu NATO”.

Această evaluare vine după ce vineri, în cadrul noului val de atacuri asupra Ucrainei, cel puțin o rachetă rusească a trecut și pe deasupra Republicii Moldova. Autoritățile ucrainene au susținut că două rachete de croazieră Kalibr au trecut și prin spațiul aerian al României, dar MApN a precizat că informația nu este reală și că cea mai apropiată traiectorie a fost la 35 de kilometri de granița română.

„Actuala campanie rusă de lovituri cu rachete în sprijinul invaziei sale ilegale din Ucraina va continua să genereze riscuri periferice în afara Ucrainei, cum ar fi aceste survolări sau riscul unor incidente de apărare aeriană (ca în Polonia la 15 noiembrie 2022)”, notează Institutul.

„Cu toate acestea, ISW apreciază că NATO și statele sale membre dețin controlul deplin asupra reacțiilor lor și asupra gradului în care aleg să escaladeze ca răspuns la survolările accidentale sau intenționate ale Rusiei sau la alte provocări.

De asemenea, ISW continuă să evalueze cu un grad ridicat de încredere că Putin nu caută un război cu NATO și este puțin probabil să riște în mod direct o escaladare”, se mai spune în evaluarea citată.