Două rachete de croazieră Kalibr au trecut prin spațiul aerian al României, a susținut șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi. Ministerul Apărării din România a spus însă că informațiile nu se confirmă. R. Moldova a confirmat că a fost survolată de racheta rusească, dar a spus că aceasta a trecut pe deasupra regiunii transnistrene și pe deasupra unui sat din raionul Soroca de lângă granița cu Ucraina.

rachete 3M-54 KalibrFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33 a.m., aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, a scris Zalujnîi pe Twitter.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat, citat de Ukrainska Pravda, că Ucraina putea să doboare rachetele, dar nu a făcut acest lucru pentru că nu a vrut să pună în pericol civilii din țări străine.

MApN: Informația nu se confirmă

Ministerul Apărării din România a reacționat susținând că informațiile nu se confirmă și că va ieși în curând cu un comunicat cu „informații oficiale cu privire la această situație”.

Marina rusă a lansat în mai multe rânduri rachete Kalibr de pe submarinele și navele sale de război din Marea Neagră către Ucraina. În valul de atacuri de vineri dimineață ar fi fost efectuate șase astfel de lansări, potrivit ucrainenilor.

UPDATE: Explicațiile MAPN:

  • Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României, anunță MApN, după ce autoritățile de la Kiev au spus că rachete rusești au tranzitat și România înainte să lovească ținte în Ucraina.
  • Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”, potrivit MApN.
  • „Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, transmite MApN.
  • După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială, notează MApN care menționează că Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.

Moldova confirmă că o rachetă a traversat spațiul său aerian

În schimb, Ministerul Apărării din Republica Moldova confirmă că a detectat o rachetă care a traversat spațiul său aerian.

  • „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe ca urmare a survolării spațiului aerian al R.Moldova de către o rachetă rusească, scrie deschide.md.

Rusia a atacat masiv Ucraina cu rachete și drone

Rusia a efectuat vineri un atac „masiv" cu zeci de rachete și drone explozive vizând mai multe situri energetice din Ucraina.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a tras „șase rachete de croazieră Kalibr", „până la 35 de rachete antiaeriene ghidate S-300 asupra regiunilor Harkov (nord-est) și Zaporojie (sud)" și a folosit „șapte drone Shahed" de concepție iraniană.

„Cinci rachete de croazieră Kalibr și cinci drone Shahed au fost distruse" de apărarea antiaeriană, a precizat aceeași sursă.

Potrivit ucrainenilor, „inamicul a lovit orașele și infrastructura critică a Ucrainei", cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei rusești lansate la 24 februarie 2022.