Rusia a declanșat vineri un nou val de atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice din Ucraina, provocând întreruperi de urgență ale energiei electrice pentru milioane de oameni și determinând noi apeluri ale Kievului pentru armament occidental. Forțele aeriene ucrainene au spus că rușii au tras 71 de rachete de croazieră, dintre care 61 au fost doborâte, iar autoritățile locale au raportat explozii în întreaga țară, inclusiv în capitala Kiev.

Soldat ucrainean operând o dronă pe frontul din DonețkFoto: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia

08:45Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici:

Sinteza zilei

 • Forțele armate ucrainene au lovit puternic Melitopolul ocupat de Rusia. „Există victime” / „Ni se cutremură ferestrele”. Orașul Melitopol, ocupat de Rusia, a fost lovit de o serie de explozii în noaptea de vineri spre sâmbătă spre sâmbătă, potrivit atât oficialilor ucraineni, cât și celor pro-ruși, citați de CNN.
 • Washingtonul nu are „niciun indiciu” privind o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova sau a României în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. Declarația reprezentantului diplomației SUA vine în contextul în care Ucraina a afirmat că rachete de croazieră ruseşti Kalibr au trecut vineri prin spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova.
 • Kremlinul nu a dorit să comenteze informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri.
 • Avertisment privind un atac cu drone asupra Kievului. Autoritățile ucrainene au avertizat vineri seară cu privire la o amenințare cu atac cu drone asupra capitalei Kiev. „Îi îndemnăm pe locuitori să rămâne în locuri sigure până la oprirea alarmei de raid aerian”, a transmis administrația militară regională într-un mesaj pe Telegram.
 • Disputa privind Jocurile Olimpice se adâncește, 35 de țări cerând interzicerea Rusiei și Belarusului. Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului, adâncind incertitudinea cu privire la Jocurile de la Paris, potrivit Reuters.
 • Finlanda dezbate ratificarea tratatului NATO, ceea ce ar putea lăsa în urmă Suedia în drumul spre aderare. Grupurile parlamentare din Finlanda au transmis vineri că ar putea ratifica tratatul fondator al NATO în următoarele săptămâni, un pas esenţial prin care Helsinki ar avansa în drumul spre aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi ar lăsa în urmă Suedia vecină.
 • Operațiunea „Evelyne”: Cum spune jurnalista Marina Ovsiannikova că a reușit să fugă din Rusia în Franța

Cum spune jurnalista Marina Ovsiannikova că a reușit să fugă din Rusia în Franța

01:10 Volodimir Zelenski le prezintă ucrainenilor rezultatele turneului său european: „Am primit semnale bune. Pregătim noile opţiuni de apărare ale Ucrainei. Cu avioanele - mai avem de lucrat​”

Volodimir Zelenski, care miercuri şi joi a fost într-un mini-turneu european ce l-a dus la Londra, Paris şi Bruxelles - unde a avut ocazia să-i întâlnească pe toţi liderii celor 27 de ţări UE, le-a spus ucrainenilor, în mesajul video adresat vineri seară, că a obţinut „acorduri foarte importante” şi a primit „semnale bune” în ceea ce priveşte „noile opţiuni de apărare” pe care le are Ucraina, dar în legătură cu avioanele de luptă a recunoscut că „mai este de lucru” până a le putea obţine.

23:37Forțele armate ucrainene au lovit puternic Melitopolul ocupat de Rusia. „Există victime” / „Ni se cutremură ferestrele”

Orașul Melitopol, ocupat de Rusia, a fost lovit de o serie de explozii în noaptea de vineri spre sâmbătă spre sâmbătă, potrivit atât oficialilor ucraineni, cât și celor pro-ruși, citați de CNN.

23:10 Avertisment privind un atac cu drone asupra Kievului

Autoritățile ucrainene au avertizat vineri seară cu privire la o amenințare cu atac cu drone asupra capitalei Kiev. „Îi îndemnăm pe locuitori să rămâne în locuri sigure până la oprirea alarmei de raid aerian”, a transmis administrația militară regională într-un mesaj pe Telegram.

Sirenele de raid aerian au sunat vineri seară în mai multe regiuni din Ucraina, în condițiile în care Rusia și-a intensificat atacurile asupra țării.

22:40Sistemele ucrainene de apărare aeriană apără orașul central Dnipro împotriva unui atac rusesc, a declarat vineri pe Telegram administrația militară a regiunii.

"Explozii în orașul Dnipro - apărarea aeriană funcționează", a declarat Serhii Lisak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk.

21:58Operațiunea „Evelyne”: Cum spune jurnalista Marina Ovsiannikova că a reușit să fugă din Rusia în Franța

Marina Ovsiannikova, fostul editor al televiziunii ruse de stat care a întrerupt o emisiune de știri în direct pentru a protesta împotriva începerii războiului din Ucraina, a descris evadarea sa „haotică” din arestul la domiciliu din Moscova și modul în care a fugit prin Europa pentru a cere azil în Franța.

21:15Rusia: O cunoscută cântăreață și un fost deputat al opoziției, clasificați drept „agenți ai străinilor”

O vedetă rock rusă și un fost deputat al opoziției au fost catalogați vineri drept „agenți ai străinilor” de către justiția rusă pentru sprijinul lor față de Ucraina, într-un nou semn de represiune înainte de aniversarea de un an a conflictului, potrivit AFP.

20:54Polonia a închis un important punct de trecere a frontierei cu Belarus. „Tensiunile sunt în creştere şi sunt instrumentalizate de către ruşi şi de Kremlin”

SUA nu au „niciun indiciu” privind o amenințare militară rusă asupra României sau Moldovei

20:33„Nu sunt indicii” privind o amenințare militară directă asupra României sau Republicii Moldova, transmite SUA

Washingtonul nu are „niciun indiciu” privind o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova sau a României în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. Declarația reprezentantului diplomației SUA vine în contextul în care Ucraina a afirmat că rachete de croazieră ruseşti Kalibr au trecut vineri prin spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova.

20:20 Zelenski: Încă trebuie să muncim pentru a obține armele de care avem nevoie

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a obținut înțelegeri importante și "semnale bune" în timpul turneului său în capitalele europene, dar că este nevoie de mai mult efort pentru a obține armele de care țara sa are nevoie, potrivit Reuters.

19:45Disputa privind Jocurile Olimpice se adâncește, 35 de țări cerând interzicerea Rusiei și Belarusului

Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului, adâncind incertitudinea cu privire la Jocurile de la Paris, potrivit Reuters.

19:22 Finlanda dezbate ratificarea tratatului NATO, ceea ce ar putea lăsa în urmă Suedia în drumul spre aderare

Grupurile parlamentare din Finlanda au transmis vineri că ar putea ratifica tratatul fondator al NATO în următoarele săptămâni, un pas esenţial prin care Helsinki ar avansa în drumul spre aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi ar lăsa în urmă Suedia vecină.

18:55Kremlinul nu a dorit să comenteze informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri.

„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

18:19Autoritățile ucrainene percheziționează birourile Serviciului Vamal de Stat

Autoritățile ucrainene au efectuat vineri o operațiune de percheziție "pe scară largă" la birourile Serviciului Vamal de Stat, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit CNN.

SBU a afirmat că a identificat aproximativ 50 de "entități economice" care ar fi ajutat funcționarii vamali să pună în aplicare scheme ilegale și a blocat operațiunile acestora.

Trupele ruse au pierdut probabil zeci de vehicule blindate

18:12Lavrov, întors din Africa, afirmă că Occidentul nu a reușit să izoleze Rusia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că eforturile Occidentului de a „izola” țara sa au eșuat complet și că Moscova construiește relații mai puternice cu țări din Africa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific și din alte părți, potrivit Reuters.

17:43Trupele ruse au pierdut probabil zeci de vehicule blindate în timpul unui atac eşuat asupra oraşului Vuhledar din estul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care confirmă însă un avans rapid al rușilor la nord de Bahmut, conform Reuters.

16:48 Televiziunea de stat din Ucraina anunță că sirenele de raid aerian sună din nou în mai multe orașe din țară, inclusiv în capitala Kiev, în Odesa, Liov și Vinnița.

16:36Zelenski s-a întâlnit cu Duda în Polonia la întoarcerea de la summitul UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi noaptea la Rzeszów, în sudul Poloniei, cu omologul său polonez Andrzej Duda, pe drumul de întoarcere de la summitul UE de la Bruxelles.Zelenski l-a informat pe Duda despre rezultatele întâlnirilor sale de la Bruxelles,Paris şi Londra. Alte subiecte au inclus situaţia actuală de pe frontul din Ucraina, securitatea în regiune şi eforturile Occidentului de a livra sprijin militar Kievului împotriva invaziei ruse.

16:07Gazprom cere despăgubiri din partea Bulgariei pentru că nu a plătit în ruble

Compania rusă de gaze Gazprom a cerut plăți compensatorii din partea Bulgariei, în urma refuzului Sofiei de a plăti în ruble pentru gaz anul trecut, a declarat vineri ministrul interimar al energiei din Bulgaria, potrivit Reuters.

15:56 Deși autoritățile române au confirmat că rachetele rusești care au intrat în spațiul aerian al R. Moldova nu au intrat în spațiul lor, trebuie să ne întrebăm cum ar fi reacționat dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, a spus Deborah Haynes, editorul de securitate și apărare de la postul britanic Sky News.

Haynes a declarat că situația apărută a subliniat cât de „fragilă" este ținerea sub control a războiului din Ucraina. Ea a spus că, deși România, care este membră a NATO, a declarat că racheta nu a intrat în spațiul său aerian, „trebuie să ne întrebăm cum ar fi putut răspunde".

„Ar fi putut fi acela un moment în care avioanele NATO ar fi fost obligate, pe bună dreptate, să doboare o rachetă rusă în spațiul lor aerian?", a întrebat ea. „Acest lucru nu s-a întâmplat. Bineînțeles, vă puteți imagina că vor exista răsuflări de ușurare că nu s-a întâmplat asta. Dar totuși este foarte grav", a adăugat Haynes.

Elveția nu dă voie Spaniei să trimită Ucrainei tunuri antiaeriene

15:40 Elveția a respins solicitarea Spaniei de a-i permite să reexporte arme antiaeriene de fabricație elvețiană în Ucraina, a anunțat vineri guvernul de la Berna.

Madridul a făcut această cerere în ianuarie pentru a permite ca două tunuri antiaeriene de 35 mm, fabricate în Elveția, să fie trimise în Ucraina.

Anterior, Elveția s-a opus și cererilor Danemarcei și Germaniei, care doreau să trimită vehicule blindate și muniție fabricate în Elveția pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

15:29 Zelenski a luat parte la o reuniune online la care au participat 35 de miniștri pentru a discuta solicitările ca sportivii ruși și belaruși să fie excluși de la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului lituanian al sportului.

Acesta a precizat că mesajul lui Zelenski către participanți a fost că principiile neutralității nu se pot aplica invaziei Rusiei în Ucraina. (Reuters)

15:13 Ucraina a cerut în mod oficial Olandei să-i livreze avioane de vânătoare F-16 / Ce spun olandezii

14:51 Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a respins criticile interne referitoare la decizia sa de a continua să trimită arme în Ucraina, afirmând că cei susțin Kievul acționează pentru pace.

„Cei care spun că Ucraina nu ar trebui să fie ajutată lucrează împotriva suveranității și libertății unei națiuni", a declarat Meloni într-o conferință de presă la finalul summitului UE.

Ea a adăugat că speră ca Italia să poată anunța în zilele următoare că este pregătită să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare antirachetă SAMP/T, pe care îl va livra împreună cu Franța. (Reuters)

Ucrainenii spun că doborât 61 din 71 de rachete de croazieră

14:36 În ciuda precizărilor părții române, Zelenski continuă să afirme că „mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al R. Moldova și al României”.

„Aceste rachete reprezintă o provocare pentru NATO și pentru securitatea sa colectivă. Aceasta este o teroare care poate și trebuie să fie oprită. Lumea trebuie să o oprească.”, a scris Zelenski pe Telegram.

14:24 Rusia anunță că își reduce „voluntar” producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi / Piața țițeiului a reacționat imediat

14:15 Începând de joi, ora 21:50, și până vineri, la ora 12:00, Rusia a desfășurat un atac masiv ce a constat în lansarea a 71 de rachete de croazieră (Kh-101/555) și Kalibr), până la 35 de rachete S-300 și 7 drone kamikaze Shahed, potrivit unei postări de pe pagina de Twitter a șefului armatei ucrainene.

Valerii Zalujnîi spune că au fost doborâte 61 din cele 71 de rachete de crozieră și 5 din cele 7 drone Shahed.

Forțele aeriene au afirmat că Rusia a folosit opt bombardiere strategice Tu-95MS și că acestea au tras rachete Kh-101 și Kh-555 din Marea Caspică și din orașul Volgodonsk din Rusia. De asemenea, forțele rusești au lansat rachete de croazieră de pe navele din Marea Neagră, potrivit sursei citate

Morawiecki: O decizie privind avioanele trebuie să vină de la NATO

14:03 Canalele de comunicare telefonică între Rusia și NATO rămân deschise, dar nu se pune problema unor relații diplomatice normale între cele două părți, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grușko.

„Canalele militare au rămas deschise până în prezent - în special o linie de comunicare telefonică între șeful Statului Major General al Rusiei și comandantul trupelor NATO din Europa", a afirmat Grushko într-un interviu la televiziunea de stat.

Ambasadorul Rusiei în Belgia, unde se află sediul NATO, a fost, de asemenea, instruit să comunice cu NATO atunci când este necesar, a adăugat Grușko.

13:58 Rusia a lansat vineri mai mult de 50 de rachete spre Ucraina, dar majoritatea au fost doborâte, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal.

„Rusia nu poate accepta eșecurile și, prin urmare, continuă să terorizeze populația (ucraineană). O nouă încercare (vineri) de a distruge sistemul energetic ucrainean și de a-i priva pe ucraineni de lumină, căldură și apă", a scris Șmihal pe Telegram.

13:54Kremlinul susține că nu știe la ce document s-a referit președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar fi interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

13:38 Orice decizie privind furnizarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie să vină din partea NATO, a spus vineri premierul polonez.

„Ar trebui să existe o decizie din partea NATO, iar Polonia va decide în cele din urmă ce va face atunci când va exista o decizie neechivocă că avioanele de luptă pot fi transferate Ucrainei", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă la Bruxelles.

Putin își va ține pe 21 februarie discursul anual din Adunarea Federală

13:21 O nouă serie de alarme aeriene a fost emisă în regiunile ucrainene, potrivit autorităților locale citate de Reuters. Acesta pare să fie al treilea val de alerte de vineri și să fi fost declanșat de ridicarea unor avioane de bombardament rusești din Belarus. „Duceți-vă în adăposturi", a cerut cetățenilor Serhii Lysak, șeful administrației regionale din Dnipropetrovbsk

12:45 Rusia a lovit vineri instalații electrice din șase regiuni ucrainene în atacurilor cu rachete și drone, forțând autoritățile să inițieze opriri de urgență ale energiei electrice în cea mai mare parte a țării, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.

„Din nefericire, există lovituri la instalațiile de generare termică și hidro și, de asemenea, la infrastructura de înaltă tensiune în șase regiuni. Cea mai dificilă situație este în regiunile Zaporojie, Harkov și Hmelnîțkîi", a declarat Galușcenko.

12:34 Ucraina a doborât vineri zece rachete rusești deasupra capitalei Kiev, a declarat primarul Vitali Klitschko.

„Există pagube la rețelele electrice. Nu există victime. Lucrătorii din domeniul energiei lucrează pentru a restabili rețeaua", a scris Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)

12:18 Vladimir Putin va susține discursul său anual în fața Adunării Federale - o reuniune comună a celor două camere ale parlamentului rus - pe 21 februarie, a anunțat vineri Kremlinul.

Data marchează exact un an de când Rusia a recunoscut două regiuni ucrainene separatiste - Donețk și Lugansk - ca state independente, un pas cheie înainte de decizia lui Putin de a lansa „operațiunea militară specială" în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Ucraina susține că două Kalibr au trecut prin spațiul aerian al României, MApN neagă

11:55 Șeful armatei ucrainene: Două rachete rusești Kalibr au trecut prin spațiul aerian al României / MApN: Informația nu se confirmă

11:44 Noua estimare ucraineană a pierderilor suferite de armata rusă în ultima zi: 730 de soldați, 3 tancuri, 3 blindate de luptă ale infanteriei, 7 piese de artilerie, 5 diferite vehicule, 1 elicopter, 1 sistem antiaerian și 3 drone:

11:29 Un oficial ucrainean de rang înalt a reînnoit apelurile către aliații occidentali de a furniza Kievului rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă după noul val de atacuri cu rachete și drone rusești de vineri.

„Rusia a atacat orașele ucrainene toată noaptea și dimineața. Destul cu discuțiile și ezitările politice. Doar decizii cheie-rapide: rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă, logistică de aprovizionare operațională pentru Ucraina", a scris consilierul prezidențial Mihailo Podolyak pe Twitter.

11:07 Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat, a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât cinci din cele șapte drone și cinci din cele șase rachete Kaliber lansate spre Ucraina.

Forțele aeriene au mai spus că 35 de rachete S-300 au fost lansate în regiunile Harkov și Zaporojie. Apărarea aeriană a Ucrainei nu este capabilă să doboare acest tip de rachete.

De asemenea, autoritățile ucrainene au declarat că au ordonat opriri de urgență ale energiei electrice în întreaga țară în urma atacurilor asupra infrastructurii.

Reacție masivă a apărării antiaeriene din Kiev

10:42 „Explozii în Kiev acum. Pare a fi apărarea antiaeriană. O pală neagră de fum în depărtare. Nu se aude niciun zgomot de impact”, a scris pe Twitter Luke Harding, corespondent The Guardian. „A cincea explozie în Kiev acum. Tocmai am văzut o rachetă ucraineană de apărare aeriană lansată lăsând o dâră albă pe cer, deasupra blocurilor turn și a zonei gării”, a adăugat acesta.

Lesia Vasylenko, deputat ucrainean, a scris și ea pe Twitter că „apărarea antiaeriană acționează masiv în Kiev. În afară de asta, orașul este extrem de liniștit, ca înaintea unei furtuni”

De asemenea, primarul celui mai mare oraș din estul Ucrainei, Harkov, a confirmat că o instalație de infrastructură a fost lovită și a avertizat cu privire la posibile întreruperi de energie electrică.

00:091 Au fost auzite explozii în Kiev și în regiunea din jurul capitalei ucrainene, potrivit unui jurmalist Reuters.

De asemenea, mai multe instalații de înaltă tensiune din Ucraina au fost lovite de atacuri cu rachete rusești vineri dimineață, a anunțat operatorul de stat al rețelei ucrainene. Ukrenergo a informat că mai multe instalații din estul, sudul și vestul Ucrainei au fost lovite, provocând întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Rușii au tras cu rachete de pe bombardiere strategice Tu-95, a anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Canale locale Telegram au dezvăluit, de asemenea, lansări de rachete Kalibr din Marea Neagră, potrivit Kyiv Independent.

09:41Evaluarea de vineri dimineață a ministerului britanic al apărării:

 • Începând cu 7 februarie 2023, forțele rusești au obținut probabil progrese tactice în două sectoare cheie.
 • La periferia nordică a orașului Bahmut din Donbas, forțele Grupului Wagner au avansat 2-3 km mai la vest, controlând zona rurală din apropierea rutei principale M-03. Forțele rusești controlează din ce în ce mai mult căile de acces nordice către Bahmut.
 • La sud, unitățile rusești au făcut progrese în jurul extremității vestice a orașului Vuhledar, unde au relansat operațiunile ofensive la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
 • Cu toate acestea, este probabil ca unitățile rusești să fi suferit pierderi deosebit de mari în jurul Vuhledar, deoarece au fost angajate unități neexperimentate. Trupele rusești au fugit și au abandonat cel puțin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident, după un asalt eșuat.

Ucrainenii nu trag cu HIMARS fără să aibă coordonate de la americani

09:10 Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că există riscuri ca producția de petrol a Rusiei să scadă în 2023, sub presiunea embargoului impus de UE și a plafonului de preț impus de G7.

Producția de țiței a Rusiei a sfidat previziunile privind o scădere pe fondul sancțiunilor occidentale și a crescut cu 2% anul trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), grație unei creșteri al vânzărilor către Asia, în special, către India și China.

Cu toate acestea, în urma unei serii de noi sancțiuni din partea Occidentului, Rusia se confruntă cu mai multe provocări în menținerea producției de petrol, o sursă cheie de venituri pentru bugetul de stat.

„Da, există astfel de riscuri... le vom evalua în viitorul apropiat", a declarat Novak, întrebat despre o posibilă scădere a producției de petrol, a relatat TASS, preluată de Reuters.

09:00 Ucrainenii au folosit coordonate furnizate sau confirmate de SUA și aliații lor pentru marea majoritate a loviturilor cu ajutorul sistemelor avansate de rachete, o practică nedezvăluită anterior care dezvăluie un rol mai profund și mai activ din punct de vedere operațional al Pentagonului în război, potrivit Washington Post.

Dezvăluirea, confirmată de trei oficiali ucraineni de rang înalt și de un oficial american de rang înalt, vine după luni de zile în care forțele Kievului au lovit ținte rusești pe teritoriul ucrainean cu sistemele HIMARS și cu alte arme similare de precizie, cum ar fi M270.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că forțele ucrainene nu trag aproape niciodată cu aceste arme avansate fără coordonate specifice furnizate de personalul militar american de la o bază din Europa.

Alarme aeriene, vineri dimineață, în toată Ucraina

08:44 O alertă de raid aerian a fost declanșată vineri în toată Ucraina, iar oficialii au avertizat asupra unor posibile atacuri rusești cu rachete , îndemnând locuitorii să se adăpostească.

„Există o mare amenințare de atac cu rachete. Vreau să subliniez din nou - nu ignorați sirenele de alertă aeriană", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev. (Reuters)

08:17 Emmanuel Macron spune că ar putea să-i retragă Legiunea de Onoare lui Vladimir Putin

07:47 Cel puțin 17 rachete rusești au lovit vineri dimineață orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat primarul interimar al localității, Anatolii Kurtiev. Atacurile au vizat infrastructura energetică, a precizat el pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că autoritățile strâng la această oră informații privind pagubele și victimele.

07:18Oficial: Trupele ucrainene sosesc în Belgia pentru a se antrena în domeniul dronelor subacvatice.

06:09 Zelenski va deschide o conferinţă a miniştrilor sportului privind prezenţa ruşilor la Jocurile Olimpice din 2024.

00:35Ungaria va continua să sprijine Ucraina, deși Viktor Orban susține încetarea focului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • „Europa va fi alături de noi până la victoria noastră. Am auzit-o de la o serie de lideri europeni... despre disponibilitatea de a ne oferi armele și sprijinul necesar, inclusiv avioane", a declarat Volodimir Zelenski într-o conferință de presă la Bruxelles, unde a participat la un summit UE.
 • Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că NATO trebuie să acționeze împreună în ceea ce privește avioanele pentru Ucraina.
 • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că ucrainenii vor fi cei care vor avea de suferit dacă Marea Britanie sau alte țări occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului și că linia de demarcație dintre implicarea indirectă și directă a Occidentului în război dispare.
 • Moscova nu crede în promisiunile Kievului că nu va folosi arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc, a declarat Alexei Polișiuk, un șef de departament din cadrul Ministerului rus de Externe, pentru agenția de presă de stat RIA.
 • Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că țările europene încearcă să ascundă rezultatele investigațiilor lor privind exploziile de anul trecut de la gazoductele Nord Stream și le-a acuzat că îi acoperă pe cei vinovați.
 • Kievul spune că se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce se apropie aniversarea de 24 februarie a invaziei.
 • Forțele rusești au lansat o serie de lovituri pe timp de noapte care au întrerupt alimentarea cu energie electrică în unele părți din Harkov, al doilea oraș din Ucraina, au declarat oficialii locali. Rusia a afirmat că a distrus patru depozite de artilerie ucrainene în estul regiunii Donețk.
 • Armata ucraineană a informat că, în ultimele 24 de ore, trupele rusești au continuat ofensiva în zonele Kupyansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Novopavlivka și Vuhledar.
 • Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea în apropierea oraşului Kreminna, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai
 • Vladimir Putin a declarat că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că se așteaptă să înregistreze o creștere modestă în acest an, în ciuda a ceea ce el a spus că au fost încercări de a submina anumite industrii.
 • Un sfert din populația Ucrainei riscă să dezvolte o afecțiune mentală severă, în condițiile în care invazia rusă durează de aproape un an, a declarat un înalt oficial din domeniul sănătății.
 • Lituania va preda Ucrainei 36 de sisteme antiaeriene care pot contracara în mod eficient dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește.
 • Polonia va închide un important punct de trecere a frontierei cu Belarus până la noi ordine, a declarat joi ministrul polonez de interne.
 • Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că 621 de oficiali care lucrează la Forțele Armate și Ministerul Apărării al Ucrainei au fost judecați în urma auditurilor interne.
 • Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a propus UE un sistem similar cu cel al achiziției de vaccinuri anti-Covid pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina
 • Administrația Prezidențială de la Chișinău a transmis, după declarațiile lui Volodimir Zelenski privind un plan al Moscovei de distrugere a R. Moldova, că instituțiile responsabile „folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului”. Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău confirmă că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugea Republicii Moldova.
 • SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei americane fondate de miliardarul Elon Musk pentru a controla dronele în timpul războiului.
 • După leoparzi, urmează panterele. Un important producător german de armament vrea să trimită modernele tancuri Panther KF51 Kievului.

--------------------