Un grup de soldați ucraineni a sosit în Belgia în cadrul unei misiuni de instruire a Uniunii Europene pentru a stăpâni dronele subacvatice, a declarat joi ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, potrivit Kyiv Independent.

Soldati ucraineniFoto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Aceste sisteme subacvatice, capabile să găsească diverse amenințări, precum mine și echipamente de spionaj, au fost deja livrate Ucrainei, potrivit lui Dedonder.

Misiunea de asistență militară a Uniunii Europene în Ucraina (EUMAM Ucraina) a fost lansată la 17 octombrie. Misiunea vizează instruirea a până la 30.000 de militari ucraineni pe teritoriul UE, cu participarea a 24 de state membre.

În noiembrie, Dedonder a anunțat că Belgia va furniza Ucrainei zece drone subacvatice produse de ECA Robotics Belgium și unități mobile de laborator.

La 27 ianuarie, premierul belgian Alexander De Croo a declarat că țara sa va trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de 92 de milioane de euro, în cadrul celui mai mare pachet de ajutor de până acum.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Belgia a oferit Ucrainei asistență în domeniul apărării în valoare de 146 de milioane de euro, potrivit lui De Croo. El a adăugat că țara sa a înghețat, de asemenea, active rusești în valoare de 58 de miliarde de euro.