Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că mai mulți lideri ai Uniunii Europene au declarat, la summit-ul la care a participat joi, că sunt gata să furnizeze Kievului avioane pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters. În timp ce Vestul pare hotărât să înarmeze Ucraina cel puțin cu tancuri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev pare panicat și face presiuni pentru creșterea producției de tancuri pe teritoriul Federației Ruse.

Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenski si Charles MichelFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zelenski a spus acestea după ce s-a alăturat - pentru prima dată în istorie - la toate discuțiile celor 27 de lideri naționali ai UE de la Bruxelles, parte a celei de-a doua călătorii în străinătate după ce Rusia a atacat acum un an în această lună și una menită să obțină mai multe arme de la aliați.

  • "Europa va fi cu noi până la victoria noastră. Am auzit asta de la un număr de lideri europeni... despre disponibilitatea de a ne oferi armele și sprijinul necesare, inclusiv avioanele", a declarat Zelenski într-o conferință de presă.

Zelenski nu a spus care ar fi țările care ar vrea să trimită avioane, pentru a „nu oferi Rusiei posibilitatea de a se pregăti”

  • „Am o serie de negocieri bilaterale acum, vom ridica problema avioanelor de luptă și a altor avioane”, a spus Zelenski.

El nu a precizat ce țări din UE au declarat că sunt dispuse să trimită avioane, dar a spus că a discutat despre îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei în timpul unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, deși nu poate face publice toate elementele discuțiilor.

  • "Există anumite acorduri care nu sunt publice, dar sunt pozitive. Nu vreau să pregătesc Federația Rusă, care ne amenință constant cu noi agresiuni", a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele membre ale UE au furnizat Ucrainei cantități mari de arme în ultimul an și au devenit din ce în ce mai confortabile cu trimiterea de arme grele, cum ar fi tancurile de luptă.

Dar încă nu se angajează - cel puțin public - să trimită avioane de luptă și rachete cu rază mai lungă de acțiune, invocând îngrijorările legate de o potențială escaladare a conflictului pe teritoriul rus.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, adăugând că pregătirea piloților ucraineni a fost primul pas pentru ca aceștia să poată folosi astfel de avioane.

Cu toate acestea, Regatul Unit are în vedere „potenţialele riscuri de escaladare”, în timp ce ia în considerare trimiterea de avioane de război în Ucraina, a declarat Downing Street pentru AP, potrivit The Guardian.

Întrebat despre preocupările unor aliați occidentali că furnizarea de avioane ar putea risca să tragă NATO în conflict, purtătorul de cuvânt al premierului britanic a spus:

  • „În primul rând, nu am luat o decizie în ceea ce privește furnizarea de avioane din Marea Britanie, în prezent antrenăm. Marea Britanie este în proces de furnizare de tancuri Challenger și am oferit și capabilități cu rază mai lungă de acțiune. Luăm aceste decizii cu atenție și le facem cu grijă. Suntem conștienți de potențiale riscuri de escaladare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Rusia trebuie să sporească producția de tancuri

În ciuda a ceea ce spune Institutul pentru Studiul Războiului, că armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022, livrările de armament și angajamentele Vestului de a ajuta Ucraina creează panică la Kremlin.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat, în timpul unei vizite la o fabrică de tancuri din orașul siberian Omsk, joi, că Moscova va crește producția de tancuri ca răspuns la livrările de arme din Vest către Ucraina.

"După cum știm, adversarul nostru (Ucraina) a cerșit în străinătate avioane, rachete, tancuri. Cum ar trebui să răspundem? Este clar că, în acest caz, este firesc să creștem producția de diverse armamente, inclusiv tancuri moderne", a spus Medvedev în imaginile video ale vizitei sale postate în aplicația de mesagerie Telegram.

Zelenski face presiuni pentru grăbirea procesului de aderare a Ucrainei la UE

Ucraina, care dorește să adere la UE, pretinde, de asemenea, ca discuțiile de aderare să înceapă anul acesta.

Dar, în timp ce unele țări membre UE sunt dornice să ofere Ucrainei un impuls moral care ar veni odată cu începerea discuțiilor pentru aderare la bloc, altele sunt mult mai precaute.

Ele au subliniat că potențialii membri trebuie să îndeplinească o serie de criterii - cum ar fi combaterea corupției - înainte de a putea să înceapă negocierile.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a spus clar că „drumul către pace, reconstrucție și aderare va fi un drum lung și greu”, înainte de a adăuga: „Vom fi alături de voi la fiecare pas”.

El a mai spus că până la sfârșitul anului va fi o actualizare cu privire la procesul de aderare al Ucrainei, fără a preciza care ar fi aceasta.

Zelenski a cerut UE mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv în sectorul IT, pentru a reduce capacitatea Moscovei de a produce rachete pentru război.

El le-a spus liderilor UE că vor rămâne în istorie la fel cum au făcut-o părinții fondatori ai blocului, dacă acum contribuie la pacea în Ucraina și la aderarea acesteia la Uniunea Europeană: „Europa liberă nu poate fi imaginată fără Ucraina liberă”, a spus el.