SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei americane fondate de miliardarul Elon Musk pentru a controla dronele în timpul războiului, a declarat miercuri președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, transmite Reuters. Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski critică decizia și somează SpaceX să aleagă una dintre cele două tabere implicate în conflict.

Serviciul de internet prin satelit Starlink este folosit în UcrainaFoto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX, care a furnizat armatei ucrainene comunicații în bandă largă în apărarea sa împotriva armatei ruse, „nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă", a declarat Gwynne Shotwell, președintele și directorul operațional al SpaceX, în timpul unei conferințe la Washington, D.C.

„Cu toate acestea, ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord", a spus ea.

Vorbind ulterior cu reporterii, Shotwell s-a referit la relatările potrivit cărora armata ucraineană a folosit serviciul Starlink pentru a controla drone.

Ucraina a folosit în mod eficient avioanele fără pilot la bord pentru a repera pozițiile inamice, pentru a ataca țintele de la lungă distanță și pentru a lansa bombe.

„Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru", a spus ea, referindu-se la utilizarea dronelor grație tehnologiei companiei conduse de Elon Musk.

„Sunt lucruri pe care le putem face și pe care le-am făcut".

SpaceX nu a precizat ce măsuri a luat

Shotwell a refuzat să spună ce măsuri a luat SpaceX.

Utilizarea dronelor prin Starlink a depășit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a declarat Shotwell, adăugând că acest contract a fost încheiat în scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci și familii afectate de invazia Rusiei.

„Știm că armata le folosește pentru comunicații, iar acest lucru este în regulă", a spus ea. „Dar intenția noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive".

SpaceX a livrat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permițând armatei Kievului să comunice prin conectarea la cei aproape 4.000 de sateliți pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului.

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Franța, au plătit pentru alte transporturi de terminale Starlink, pe lângă cele finanțate în mod privat de SpaceX.

„Nu ne-am gândit la asta”

Rusia a încercat să bruieze semnalele Starlink în regiune, deși SpaceX a ripostat prin întărirea software-ului serviciului, a declarat Elon Musk, directorul executiv al companiei.

Întrebat dacă SpaceX a anticipat utilizarea Starlink în scopuri ofensive în Ucraina atunci când a decis să trimită terminalele în zonele de conflict, Shotwell a spus: „Nu ne-am gândit la asta. Eu nu m-am gândit la asta. Poate că echipa noastră Starlink s-a gândit, nu știu. Dar am învățat destul de repede".

Starlink a suferit întreruperi de servicii în Ucraina la sfârșitul anului trecut, din motive pe care SpaceX nu le-a explicat.

Întrebată dacă acele întreruperi au avut legătură cu eforturile SpaceX de a limita utilizarea ofensivă a Starlink, Shotwell a spus: „Nu am avut nicio legătură cu aceste întreruperi. Nu vreau să răspund pentru că nu sunt sigură că știu răspunsul".

SpaceX trebuie să aleagă între Ucraina și Rusia

Compania lui Elon Musk ar trebui să aleagă între Ucraina și Rusia, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, criticând decizia luată de SpaceX.

un oficial ucrainean de rang înalt, după ce compania a declarat că limitează utilizarea de către Kiev a dispozitivelor de internet Starlink pentru controlul dronelor.

„Un an de rezistență ucraineană și companiile trebuie să decidă: fie sunt de partea Ucrainei și a dreptului la libertate și nu caută modalități de a face rău. Sau sunt de partea Rusiei și „dreptul" acesteia de a ucide și de a cuceri teritorii", a spus Podoliak.

„SpaceX și doamna Shotwell ar trebui să facă o alegere", a spus el.

În ciuda importanței Starlink pentru Kiev, Podoliak l-a criticat pe Musk de mai multe ori de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.