Președintele Vladimir Putin a declarat joi că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că se așteaptă să înregistreze o creștere modestă în acest an, în pofida a ceea ce el a spus că au fost încercări de a submina anumite industrii potrivit Reuters.

Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

„Pentru mulți dintre cei care au încercat și încearcă să ne creeze probleme, a fost o surpriză cât de eficient contracarăm amenințările din economie și din anumite sectoare de producție”, a declarat Putin în declarații televizate cu oficiali.

„Instituțiile internaționale trebuie să recunoască faptul că nu numai că Rusia a făcut față șocurilor care erau așteptate, dar se așteaptă o ușoară creștere a economiei rusești în acest an”, a adăugat liderul rus.

Putin nu a oferit o prognoză specifică pentru produsul intern brut (PIB) al Rusiei în remarcile sale.

Peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce a invadat Ucraina în februarie anul trecut, sancțiunile occidentale tăindu-i cele mai mari bănci din rețeaua financiară SWIFT, limitându-i accesul la tehnologie și restrângându-i capacitatea de a exporta petrol.

În timp ce guvernul și banca centrală au recunoscut „dificultățile”, Moscova susține că economia sa este rezistentă și că sancțiunile s-au răsfrânt asupra Occidentului prin creșterea inflației și a prețurilor la energie.

Așteptările inițiale privind o cădere economică de două cifre în 2022 s-au dovedit exagerate, dar analiștii prevăd în continuare o scădere a PIB-ului Rusiei de 2% în 2023, după o scădere estimată la 2,5% în 2022.