O vedetă rock rusă și un fost deputat al opoziției au fost catalogați vineri drept „agenți ai străinilor” de către justiția rusă pentru sprijinul lor față de Ucraina, într-un nou semn de represiune înainte de aniversarea de un an a conflictului, potrivit AFP.

ZemfiraFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Numele Zemfira Ramazanova („Zemfira” de la numele ei de scenă) și Dmitri Gudkov apar acum alături de alte zeci de persoane pe lista ministerului justiției, pe care figurează persoane considerate „agenți străini”.

Zemfira este acuzată că „a luat poziție în mod deschis în sprijinul Ucrainei” și că a criticat „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina.

Dmitri Gudkov, un opozant al lui Vladimir Putin și fost deputat, „a cerut furnizarea de arme Ucrainei” și ”introducerea de măsuri restrictive împotriva Rusiei”, potrivit ministerului.

Ambii au părăsit Rusia.

Infama etichetă de „agent străin”, care amintește de „dușmanul poporului” din epoca sovietică, este folosită de autoritățile ruse pentru a suprima vocile critice.

Această clasificare îi obligă pe oameni să treacă prin proceduri administrative dificile și să se identifice ca atare în orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, sub sancțiunea unei amenzi.

Legea privind ”agenții străinilor” a fost înăsprită în 2022, adăugând noi interdicții.