Guvernul ucrainean a cerut în mod oficial Olandei să-i livreze avioane de vânătoare americane de tip F-16, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat un turneu în Europa cu scopul de a-şi convinge aliaţii europeni să-i trimită armament şi susţinere militară suplimentare, relatează CNN, preluat de News.ro.

Avioane F-16 si F-18Foto: Fortele Aeriene Romane - Bogdan Pantilimon

„Ucraina a cerut Olandei să-i livreze avioane (de tip) F-16”, au anunțat pe Twitter Forţele Aeriene ucrainene.

Oficiali ucraineni cer insistent în ultima vreme Occidentului să-i trimită avioane de luptă, însă nu depusese nicio cerere oficială în acest sens.

Ministerul olandez al Apărării a confirmat că Ucraina a cerut oficial avioane de tip F-16. „Ucraina a cerut într-adevăr s-o ajutăm şi cu avioane”, a declarat joi postului olandez NOS News, afiliat CNN, ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren.

„Noi luăm întotdeauna toate cererile Ucrainei foarte în serios. Ei luptă în acest război, sunt atacaţi de Rusia. Însă avioane de vânătoare, asta este ceva foarte complex”, a subliniat ea.

Olanda îşi înlocuieşte în mod treptat avioanele de tip F-16. Ea mai are 24 de avioane de tip F-16, pe care plănuieşte să le înlocuiască până anul viitor cu avioane de tip F-35. În 2021, Olanda a vândut înapoi Statelor Unite 12 avioane de tip F-16, care să fie folosite pentru antrenarea de piloți.

Întrebată care este diferenţa între cererea de avioane de vânătoare şi alte arme pe care Olanda le-a furnizat Ucrainei, Ollongren a răspuns că este vorba despre „complexitatea sistemului”.

Este vorba despre a „învăţa să lucrezi cu ele şi este vorba despre mai mult decât a învăţa să zbori cu o asemenea aeronavă. Ea se află în centrul unui întreg sistem logistic”, a precizat Ollongren.

Este vorba, de asemenea, despre „disponibilitatea (acestor avioane), faptul că trebuie să discutăm cu americanii şi alţi aliaţi, dar şi (despre) analizarea foarte serioasă a implicaţiilor unei astfel de livrări”, a subliniat ea.