Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 9 februarie că 621 de oficiali care lucrează la Forțele Armate și Ministerul Apărării al Ucrainei au fost judecați în urma auditurilor interne din 2022. Reznikov nu a precizat pentru ce mai exact au fost trași la răspundere oficialii, relatează Kyiv Independent.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărăriiFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Potrivit ministrului, 497 de funcționari au fost amendați, iar 124 au fost sancționați disciplinar.

Materialele auditurilor interne folosite pentru a dezvălui încălcările oficialilor au fost predate agențiilor de aplicare a legii, a adăugat Reznikov.

„Poziția mea a fost, este și va rămâne neschimbată – toleranță zero pentru orice încălcare. Fiecare persoană a cărei vinovăție a fost dovedită de autoritățile competente poartă și va purta responsabilitatea”, a scris el pe Facebook.

Ziarul ucrainean ZN.ua a relatat în urmă cu două săptămâni că Ministerul Apărării din Ucraina a achiziționat cantități mari de produse alimentare pentru armată la prețuri umflate. De atunci, Biroul Național Anticorupție din Ucraina a deschis o anchetă privind presupusele fapte.

Adjunctul lui Reznikov, Viaceslav Șapovalov, a fost demis la trei zile după apariția informațiilor în presă.

În total, mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt au fost destituiţi săptămâna trecută, printre care cinci guvernatori regionali, patru miniştri adjuncţi şi doi şefi de agenţie guvernamentală au fost îndepărtaţi, plus şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale şi procurorul general adjunct, precum și procurori regionali.

La 31 ianuarie, Reznikov a declarat că un audit al procesului de achiziții publice al armatei a fost lansat la 29 iunie. Rezultatele inițiale din decembrie au arătat că sistemul de achiziții publice era deficitar.

La apariția scandalui, Reznikov a negat orice abatere, spunând că oricine a împărtășit documentele de achiziții a comis o infracțiune.

Săptămâna trecută apăruseră zvonuri că inclusiv Reznikov ar urma să fie demis săptămâna aceasta, în contextul scandalului de corupție, în schimb Parlamentul ucrainean a aprobat marţi numirea unui nou ministru de Interne şi a şefului Serviciului de Securitate, Volodimir Zelenski a părut să sugereze că Reznikov ar rămâne în funcție.