Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că eforturile Occidentului de a „izola” țara sa au eșuat complet și că Moscova construiește relații mai puternice cu țări din Africa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific și din alte părți, potrivit Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Astăzi putem afirma că planurile Occidentului de a izola Rusia, încercuindu-ne cu un blocaj, au fost un fiasco”, a declarat Lavrov în fața diplomaților ruși, în cadrul unui eveniment la ministerul său, după ce s-a întors dintr-un turneu de aproape o săptămână în Africa.

„În pofida orgiei antirusești orchestrate de Washington, Londra și Bruxelles, noi consolidăm relațiile de bună vecinătate în sensul cel mai larg al acestui concept cu majoritatea internațională”, a spus el.

Ultima călătorie a veteranului ministru de externe l-a dus pe acesta în Mali, Mauritania și Sudan, precum și în Irak. De asemenea, el a vizitat recent Africa de Sud, Eswatini, Angola și Eritreea.

Relațiile Rusiei cu națiunile occidentale, deja înrăutățite de mulți ani, au atins noi minime post-Război Rece după ce a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, în ceea ce a numit o „operațiune militară specială” despre care a spus că este necesară pentru a-și consolida propria securitate.

Aliații occidentali ai Kievului au calificat această mișcare drept o acaparare de teren în stil imperial și au aplicat sancțiuni economice radicale Rusiei, determinând-o să caute legături mai strânse cu China, India, națiunile arabe și africane și alte națiuni care s-au abținut să se alăture sancțiunilor, solicitând în același timp discuții de pace între Moscova și Kiev.

Moscova spune că NATO a devenit efectiv un combatant în Ucraina, acceptând să furnizeze cantități mari de ajutor militar, inclusiv tancuri de luptă, Kievului, și acuză Statele Unite că amenință stabilitatea globală și în alte părți ale lumii.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va urmări îndeaproape orice mișcare a Statelor Unite de a desfășura arme hipersonice în Japonia, afirmând că acest lucru ar însemna pentru noi „o schimbare calitativă în situația de securitate regională”.

Ea a părut să răspundă la un raport din ziarul japonez Sankei care sugerează că Washingtonul ar putea desfășura arme hipersonice cu rază lungă de acțiune și Tomahawk în Japonia, pe fondul creșterii tensiunilor cu China.