Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, că Franța este „hotărâtă” să conducă Ucraina spre victorie în războiul său împotriva Rusiei, potrivit CNN.

Macron si ZelenskiFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

„Suntem alături de Ucraina, hotărâți să o conducem spre victorie”, a spus Macron. „Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații săi pentru a câștiga războiul, Rusia nu trebuie să câștige și nu va câștiga războiul.”, a spus liderul francez.

Macron i-a transmis lui Zelenski că Franța va continua să ofere sprijin militar Ucrainei, iar Parisul se va „adapta și se va readapta” la nevoile Kievului.

„Ucraina poate conta pe noi pentru a construi pacea”, a declarat liderul francez, vorbind alături de Zelenski și de cancelarul german Olaf Scholz la Paris.

După ce a sosit miercuri la Paris, Zelenski a declarat că este „recunoscător pentru ideea spontană de a ne întâlni și de a discuta”, într-o conferință de presă comună cu Macron și Scholz.

„Franța și Germania au potențialul de a schimba jocul”, a declarat Zelenski în remarcile sale de deschidere, adăugând că „cu cât mai repede Ucraina reușește să obțină arme cu rază lungă de acțiune și avioane moderne, cu atât mai puternice vor fi coalițiile noastre”.

Scholz a declarat că Germania va continua să ofere ajutor militar Ucrainei „atâta timp cât va avea nevoie”.

„Rusia nu ar trebui să câștige acest război”, a spus și Scholz.

El a spus că prezenșa lui Zelenski la un summit al UE care va avea loc joi la Bruxelles, în Belgia, reprezintă „un semnal puternic” de solidaritate.