Forțele rusești au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate.

Zelenski, Macron si Scholz s-au intalnit la ParisFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Sinteza zilei

  • Macron îi spune lui Zelenski că Franța este hotărâtă să conducă Ucraina spre victorie / Scholz: Rusia nu trebuie să câștige. Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, că Franța este „hotărâtă” să conducă Ucraina spre victorie în războiul său împotriva Rusiei, potrivit CNN.
  • Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, adăugând că pregătirea piloților ucraineni a fost primul pas pentru ca aceștia să poată folosi astfel de avioane. La celălalt pol, Rusia a avertizat Londra că dacă va trimite avioane de luptă Kievului, acest lucru va avea „consecințe asupra întregii lumi, relatează Reuters.
  • „Ucraina își va „intensifica diplomația” în ceea ce privește cererea de avioane Eurofighter Typhoon, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul britanic Rishi Sunak, înainte de a călători spre Paris, relatează CNN.
  • Armata ucraineană raportează o intensificare a bombardamentelor rusești în mai multe regiuni din nordul țării. Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei, potrivit CNN.
  • În timpul conferinței de presă a premierului britanic Rishi Sunak și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, jurnalista BBC Ucraina s-a ridicat și a spus că îi vine să îl îmbrățișeze. -„Vă mulțumesc că ați venit. Aș vrea să vă îmbrățișez și să vă mulțumesc, dar nu pot”, spune jurnalista. -De ce? Haide, vino și îmbrățișează-mă, răspunde Zelenski.
  • Cenzura de stat din Rusia va urmări glumele din online cu Putin cu ajutorul inteligenței artificiale. Agenția federală rusă de monitorizare și cenzură a comunicațiilor, Roskomnadzor, intenționează să utilizeze inteligența artificială pentru a încerca să urmărească postările, comentariile și glumele (meme)din online care îl critică pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui raport al publicației ruse de investigații iStories.
  • Armand Goșu: Autoritățile de la Moscova m-au pus pe lista „agenților străini”. „M-au pus pe listă aceeași zi, cu generalul în rezervă Ben Hodges. Sunt într-o companie foarte onorabilă, alături de oameni politici din diverse generații (fostul premier Kasianov, Hodorkovski, Ilia Azar, Ilia Iașin, Oleg Kașin etc), de ziariști, profesori sau comentatori ruși de top...”, scrie Goșu.
  • Suedia aprobă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Parlamentul suedez a aprobat, la 8 februarie, cea de-a zecea rundă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 4,3 miliarde de coroane (aproximativ 406 milioane de dolari), potrivit Kyiv Independent.
  • Portugalia își repară unele tancuri Leopard 2 și va trimite Ucrainei trei astfel de tancuri luna viitoare, a declarat miercuri prim-ministrul Antonio Costa, relatează Reuters.
  • Imagini dramatice cu luptele din prima linie surprinse din dronă. În filmare se vede un blindat BTR-4 al ucrainenilor care trage cu tunul de 30mm, probabil spre militari ruși care se ascund în casele din apropiere. În același timp, trupe de infanterie ucrainene înaintează pe lângă clădiri, în spatele liniei de foc a blindatului.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 350, LIVETEXT:

00:34Macron îi spune lui Zelenski că Franța este hotărâtă să conducă Ucraina spre victorie / Scholz: Rusia nu trebuie să câștig

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, că Franța este „hotărâtă” să conducă Ucraina spre victorie în războiul său împotriva Rusiei, potrivit CNN.

Rusia își intensifică bombardamentele în mai multe regiuni din nordul Ucrainei

23:48„Ucraina își va „intensifica diplomația” în ceea ce privește cererea de avioane Eurofighter Typhoon, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul britanic Rishi Sunak, înainte de a călători spre Paris, relatează CNN.

„Încă o dată, am auzit de la domnul prim-ministru dorința de a furniza avioane de luptă și, în mod oficial, a declarat că poate începe pregătirea piloților noștri”, a spus Zelenski în conferința de presă comună de la Lulworth Camp din Dorset, Anglia. „Când vine vorba de Typhoon, nu totul depinde doar de decizia Marii Britanii”.

22:53Cancelarul german Olaf Scholz a sosit la Paris, potrivit unei echipe CNN de la fața locului care l-a văzut pe liderul german la Palatul Elysee. Și președintele Volodimir Zelenski a ajuns la Paris, potrivit guvernului francez.

22:47Armata ucraineană raportează o intensificare a bombardamentelor rusești în mai multe regiuni din nordul țării

Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei, potrivit CNN.

Rusia va urmări glumele din online cu Putin cu ajutorul inteligenței artificiale

22:39 Momentul în care o jurnalistă ucraineană s-a dus să îl îmbrățișeze pe Zelenski în timpul conferinței de presă din Marea Britanie

În timpul conferinței de presă a premierului britanic Rishi Sunak și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, jurnalista BBC Ucraina s-a ridicat și a spus că îi vine să îl îmbrățișeze.

-„Vă mulțumesc că ați venit. Aș vrea să vă îmbrățișez și să vă mulțumesc, dar nu pot”, spune jurnalista

-De ce? Haide, vino și îmbrățișează-mă, răspunde Zelenski

22:08Volodimir Zelenski a părăsit Londra și urmează să aterizeze în curând pe aeroportul Orly din Paris.

Este așteptată o scurtă sesiune foto pe pista de aterizare înainte de a fi condus la Palatul Elysée, unde va avea loc o întâlnire cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz.

22:06 Cenzura de stat din Rusia va urmări glumele din online cu Putin cu ajutorul inteligenței artificiale

Agenția federală rusă de monitorizare și cenzură a comunicațiilor, Roskomnadzor, intenționează să utilizeze inteligența artificială pentru a încerca să urmărească postările, comentariile și glumele (meme)din online care îl critică pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui raport al publicației ruse de investigații iStories.

22:04Volodimir Zelenski a fost la finalul vizitei sale în Marea Britanie la Baza militară britanică Bovington Camp, unde sunt instruiți soldații ucraineni. „Am văzut echipajele ucrainene antrenându-se pe tancul principal de luptă britanic Challenger și alte echipamente blindate”.

Armand Goșu, pus de autoritățile de la Moscova pe lista „agenților străini”

22:00Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a transmis pe Twitter un mesaj de mulțumire lui Volodimir Zelenski pentru vizita sa și a promis că va sprijini în continuare Ucrainei în fața invaziei Rusiei.

21:46Suedia aprobă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Parlamentul suedez a aprobat, la 8 februarie, cea de-a zecea rundă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 4,3 miliarde de coroane (aproximativ 406 milioane de dolari), potrivit Kyiv Independent.

21:08Marea Britanie a stabilit miercuri o nouă rundă de sancțiuni împotriva „armatei ruse și elitelor Kremlinului”, printre care Svetlana Krivonogikh, care susține că are o fiică cu liderul rus, Vladimir Putin, relatează Reuters și The Guardian.

20:50 Armand Goșu: Autoritățile de la Moscova m-au pus pe lista „agenților străini”

„M-au pus pe listă aceeași zi, cu generalul în rezervă Ben Hodges. Sunt într-o companie foarte onorabilă, alături de oameni politici din diverse generații (fostul premier Kasianov, Hodorkovski, Ilia Azar, Ilia Iașin, Oleg Kașin etc), de ziariști, profesori sau comentatori ruși de top...”, scrie Goșu.

20:15Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, adăugând că pregătirea piloților ucraineni a fost primul pas pentru ca aceștia să poată folosi astfel de avioane. La celălalt pol, Rusia a avertizat Londra că dacă va trimite avioane de luptă Kievului, acest lucru va avea „consecințe asupra întregii lumi, relatează Reuters.

Marea Britanie analizează „activ” dacă să trimită avioane britanice în Ucraina

19:30Imagini cu mai multe elicoptere de atac ale ucrainenilor care zboară la joasă altitudine undeva în estul țării:

18:51Marea Britanie analizează „activ” dacă să trimită avioane britanice în Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al primului ministru Rishi Sunak, potrivit agenției britanice de presă PA Media, relatează CNN și Reuters.

18:43Portugalia își repară unele tancuri Leopard 2 și va trimite Ucrainei trei astfel de tancuri luna viitoare, a declarat miercuri prim-ministrul Antonio Costa, relatează Reuters.

Anunțul a venit după ce Costa a declarat sâmbătă că națiunea din sudul Europei este în discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru a repara tancurile Leopard inoperabile din inventarul Portugaliei.

18:38Imagini dramatice cu luptele din prima linie surprinse din dronă. În filmare se vede un blindat BTR-4 al ucrainenilor care trage cu tunul de 30mm, probabil spre militari ruși care se ascund în casele din apropiere. În același timp, trupe de infanterie ucrainene înaintează pe lângă clădiri, în spatele liniei de foc a blindatului.

17:56Procurorul general Andrii Kostin a declarat miercuri că Ucraina va folosi toate mecanismele legale internaționale pentru a încerca să-l aducă în fața justiției pe președintele rus Vladimir Putin pentru doborârea zborului Malaysia Airlines 17 deasupra estului Ucrainei în 2014, relatează Reuters.

„Dificultatea de a obține probe și imunitatea funcțională nu permit urmărirea în justiție a președintelui FR (Federația Rusă) în instanțele naționale”, a scris Kostin pe Twitter. „Vom căuta să folosim toate mecanismele juridice internaționale existente pentru a-l aduce în fața justiției”.

Primele tancuri Leopard 2 pentru Ucraina ar putea ajunge după primele 3-4 luni din 2023

17:49Partenerii occidentali ar putea livra Ucrainei primul batalion de tancuri de luptă Leopard 2 în primele trei sau patru luni ale acestui an, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-o călătorie în capitala Poloniei, relatează Reuters.

„Am putea livra cel puțin un batalion în primele patru luni ale acestui an – poate trei luni – și atunci trebuie să procedăm cât mai repede posibil, desigur”, a spus Pistorius, adăugând că un batalion ar fi format din aproximativ 31 de tancuri.

17:10Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de Externe Serghei Lavrov, legate de Republica Moldova ar fi fost interpretate greşit și dă vina pe Polonia. Lavrov susține că Moscova nu ar fi vrut să ameninţe Chișinăul, ci dimpotrivă, ar fi vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Republica Moldova, aşa cum s-ar fi folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin.

Zelenski, în Parlamentul britanic: „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”

16:30Președintele Zelenski a ajuns la Palatul Buckingham, unde urmează să se întâlnească cu Regele Charles al III-lea, conform BBC.

16:28Președintele ucrainean Volodimir Zelensky este așteptat la Paris miercuri seară, după vizita sa la Londra, a anunțat Palatul Elysee pentru AFP, confirmând informații de la BFMTV.

Cancelarul german Olaf Scholz zboară miercuri la Paris pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron, a informat postul NTV, citând surse, relatează Reuters.

Șeful statului ucrainean este așteptat joi la Bruxelles pentru un summit al Uniunii Europene.

16:19Frustrarea este din ce în ce mai mare în rândul oficialilor de rang înalt și al oamenilor de afaceri din Rusia după ce războiul început în urmă cu aproape un an s-a transformat dintr-un „blitzkrieg de trei zile” într-o sângeroasă „mașină de tocat carne”, scrie The Moscow Times.

16:02 Președintele Zelenski i-a înmânat lui Lindsay Hoyle, preşedintele Camerei Comunelor, o cască de pilot din Forțele aeriene ucrainene, spunând că i-a aparținut unuia dintre cei mai puternici piloți ucraineni, „unul dintre regii noștri”, conform BBC și Guardian. „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”, este mesajul scris pe cască.

Zelenski le-a spus parlamentarilor britanici că va face „tot posibilul și imposibilul” pentru a convinge lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne, pentru a învinge Rusia.

15:42Procurorii internaționali au declarat miercuri că au găsit „indicii puternice" că președintele rus Vladimir Putin a aprobat utilizarea în Ucraina a unui sistem de rachete rusesc care a doborât zborul l Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014, transmite Reuters.

15:23Marea Britanie a fost alături de Ucraina „din prima zi”, a spus Zelenski în Parlamentul britanic, mulțumind din nou Marii Britanii pentru sprijinul acordat.

„Boris, i-ai unit pe alții când părea absolut, absolut imposibil. Mulțumesc!”, a spus liderul de la Kiev, adresându-se direct fostului premier Boris Johnson, potrivit BBC.

  • „Rusia va pierde (...) Regatul Unit marșează cu noi către cea mai importantă victorie a vieții noastre.
  • După ce vom câștiga împreună, orice agresor va ști ce îl așteaptă dacă atacă ordinea internațională.
    Orice agresor va pierde”, a mai afirmat Zelenski în Parlamentul britanic, unde a fost aplaudat îndelung.

15:20Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, scrie Reuters.

Celebrul mercenar rus care a urcat pe o scenă cu craniul unui apărător al Azovstal a murit

15:12Președintele Zelenski susține un discurs în Parlamentul britanic, unde a fost primit cu aplauze.

Vorbind în engleză, el a mulțumit Marii Britanii în numele celor care luptă pentru Ucraina și „în numele fiecărui tată și al fiecărei mame care își așteaptă fiii și fiicele curajoase înapoi acasă de la război”, conform The Guardian.

15:07Marea Britanie a anunţat miercuri că a impus o nouă serie de sancţiuni ”împotriva elitelor din cadrul armatei ruse şi de la Kremlin”, printre care şase entităţi ce furnizează echipament militar, inclusiv drone, pentru invazia rusă asupra Ucrainei, informează Reuters.

14:10Mercenarul rus Igor Mangușev, comandatul unei unități din așa-numita Miliție a autoproclamatei Republică Populară Lugansk a murit într-un spital din regiunea anexată ilegal de Rusia din cauza unei răni la cap suferite în circumstanțe nespecificate, relatează agenția rusă RIA Novosti, controlată de Kremlin, relatează Ukrainska Pravda. Soția mercenarului susține că ar fi fost asasinat.

13:16 Rusia a acuzat miercuri Statele Unite că nu emit vize pentru delegaţi ruşi la Naţiunile Unite şi restrâng mişcările diplomaţilor săi, declarând că va iniţia proceduri de arbitraj, conform Reuters.

Într-un interviu pentru agenţia RIA Novosti, Piotr Ilicev, prim-adjunct al reprezentantului permanent al Federaţiei Ruse la ONU, a acuzat că Statele Unite nu se conformează Convenţiei din 1947 cu privire la instituţiile ONU, care interzice restricţionarea accesului diplomaţilor la Naţiunile Unite.

„Statele Unite ridică tot mai multe îndoieli în ce priveşte validitatea dreptului lor de a-şi menţine statutul de ţară gazdă a sediului ONU. Este vorba despre ne-emiterea nejustificată de vize pentru delegaţi spre a participa la evenimente ONU şi despre restricţii la mişcările unor diplomaţi străini”, a spus Ilicev.

El a mai acuzat Washingtonul de „percheziţii ilegale” la proprietăţi diplomatice, cu încălcarea dreptului internaţional, fără a oferi detalii.

Zelenski a ajuns la Londra. Întâlniri cu regele Charles al III-lea și cu premierul Rishi Sunak

13:13 Volodimir Zelenski este așteptat să viziteze Bruxellesul joi, relatează Reuters, citând un diplomat UE.

Președintele ucrainean ar urma să planifice o călătorie joi pentru a se întâlni personal cu liderii UE în cadrul unui summit și pentru a se adresa Parlamentului European într-o sesiune extraordinară.

13:00Zelenski a fost primit de prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

12:47Volodimir Zelenski a aterizat la aeroportul Stansted din Londra, relatează presa britanică.

12:46Regele Charles al III-lea îl va primi miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat Palatul Buckingham, potrivit PA Media.

12:09Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

11:40 Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 134.100 soldați (+910 în ultima zi)

- 3.253 tancuri (+8)

- 6.458 blindate de luptă (+15)

- 2.236 sisteme de artilerie (+4)

- 461 lansatoare multiple de rachete

- 1.961 drone (+3)

- 228 sisteme antiaeriene (+1)

- 295 avioane (+1)

- 285 elicoptere (+1)

- 18 nave/ambarcațiuni

10:39Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ajunge miercuri în Marea Britanie în prima sa vizită oficială de la începutul invaziei pentru a se întâlni cu premierul britanic Rishi Sunak și trupele ucrainene, transmit agențiile Reuters și AP.

10:13Muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, se află în mijlocul unui scandal după ce Rusia l-a invitat să vorbească miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, la o reuniune pe care autorităţile de la Moscova au solicitat-o pe tema livrărilor de arme către Ucraina, conform Reuters.

Companii care au legături cu Moscova câștigă de pe urma sancțiunilor occidentale

09:49Sancţiunile occidentale impuse Rusiei au redus în mod semnificativ veniturile statului din petrol şi au redirecţionat zeci de miliarde de dolari spre companiile de shipping şi de rafinare, dintre care unele au legături cu Moscova, arată o analiză Reuters.

09:03Banca Rusiei a atras marţi o sumă record de de 5.250 de miliarde de ruble (74,15 miliarde dolari), la o licitaţie de depozite pe o săptămână oferită băncilor, cu doar trei zile înainte de următoarea decizie referitoare la dobânda cheie, în timp ce deficitul bugetar uriaş al ţării inundă sistemul bancar cu un exces de lichiditate, transmite Reuters.

08:31Șeful securității naționale a Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat marți, într-un interviu acordat Reuters, că se așteaptă ca Kremlinul să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie în cadrul unui nou atac.

„Încercări de ofensivă fie în direcția Harkov, fie în direcția Zaporojie vor fi făcute, bineînțeles. Cât de reușite vor fi acestea va depinde de noi”, a spus Danilov.

SUA vor fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”

08:14 Un adevăr inconfortabil: Cum au rămas bisericile românești din Ucraina fidele bisericii ruse​. ​HotNews.ro a încercat să facă lumină într-un subiect care a fost dezbătut în spațiul public românesc, dar a creat și destulă confuzie: cazul unui mitropolit din ținutul Herța care acuză autoritățile ucrainene că persecută preoții români. Lucrurile sunt mai complicate, iar adevărul nu este deloc unul confortabil.

08:00Grupul de voluntari americani formează soldaţi ucraineni de mai multe luni pentru a-i pregăti să facă faţă forţelor ruse. Activităţile celor care se revendică rivali ai lui Wagner iau sfârşit totuşi, în urma unor acuzaţii grave, potrivit La Libre și Rador.

07:466 explozii la Harkov. Centrul orașului Harkov a fost ținta unui atac rusesc cu rachete, potrivit Ukrinform, citată de news.ro Potrivit datelor preliminare, între şase şi 10 rachete ruseşti S-300 au lovit partea centrală a oraşului.

07:36Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie, în timpul discursului său anual despre starea Uniunii, la aproape un an de când Rusia a declanșat războiul, scrie The Kyiv Independent.

01:15Zelenski: Lucrăm la toate scenariile inamicului şi apărăm statul / Despre şeful SBU: A trecut testul războiului şi şi-a dovedit eficienţa

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat să le vorbească ucrainenilor, în mesajul său de marţi seara, despre importanţa de a avea în posturi de conducere ale administraţiei locale şi centrale oameni cu pregătire militară, care şi-au dovedit eficienţa în timpul războiului, şi a salutat în acest sens numirea şefului SBU şi a noului ministru de interne, anunţând că şi Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Herson, trei regiuni din apropierea frontului, vor fi conduse de guvernatori „cu experienţă reală în apărarea statului”. El a mai spus că sunt analizate toate mişcările şi scenariile inamicului şi a menţionat întâlnirea importantă pe care a avut-o la Kiev cu ministrul german al apărării, pentru asigurarea armamentului necesar luptătorilor ucraineni.

00:10Serviciile secrete ucrainene neagă că rușii ar fi înregistrat „succese substanțiale în est”

Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu confirmă capturarea de către Rusia a mai multor așezări ucrainene, respingând o afirmație a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Șoigu a raportat "controlul complet" al Rusiei asupra localităților Klișchiivka, Krasnopillia, Blahodatne, Mikolaivka din regiunea Donețk și Pidhirne și Lobkove din regiunea Zaporojie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de marți că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.030 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de aproape un an. Estimarea armatei ucrainene a ajuns la 133.190 de militari ruși uciși de la începutul invaziei declanșate în urmă cu aproape un an. De asemenea, Rusia a declarat că a ucis un număr mare de soldați ucraineni în ultimele săptămâni, afirmând că a provocat 6.500 de victime în luna ianuarie. Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent, dar afirmația că luptele au fost cele mai mortale de până acum se potrivește descrierilor din ambele părți cu privire la o campanie tot mai intensă de război în estul Ucrainei.
  • Guvernul ucrainean a aprobat marți numirea a trei noi guvernatori regionali, a anunțat Biroul președintelui Volodimir Zelenski. Șeful statului a semnat decretele privind numirea lui Serhii Lysak în funcția de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, lui Yurii Malashko, în cea de guvernator al regiunii Zaporojie, și Oleksandr Prokudin, guvernator al regiunii Herson.
  • Serviciile secrete ucrainene neagă că rușii ar fi înregistrat „succese substanțiale în est”. Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu confirmă capturarea de către Rusia a mai multor așezări ucrainene, respingând o afirmație a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
  • Luptători Wagner care par să-şi bată cu lopata propriul comandant, surprinşi într-o filmare cu drona. Ucraina a dat publicităţii o înregistrare video ieşită din comun, care pare să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi, relatează The Guardian.
  • Forțele aeriene ucrainene au lovit șapte baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General.
  • De asemenea, armata ucraineană susține că a distrus un avion de atac rusesc SU-25 și o dronă Orlan-10, potrivit Kyiv Independent.
  • SUA aprobă vânzarea vânzarea de sisteme HIMARS și rachete ATACMS către Polonia. Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de rachete cu rază lungă de acțiune și muniție către Polonia, într-o tranzacție evaluată la până la 10 miliarde de dolari, a anunțat marți Pentagonul, potrivit Reuters.
  • De ce Netanyahu este dintr-o dată mult mai puțin prietenos cu Putin. Două motive. Netanyahu are două motive imediate pentru a schimba politica și a sprijini Ucraina, dezvăluie pentru CNN un fost ofițer de informații israelian care a fost profund implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.
  • Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, afirmă Berlinul. Ucraina va primi „cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 A5 (...) în următoarele câteva luni”, au anunțat marți, într-o declarație comună, miniștrii apărării din Germania, Olanda și Danemarca, potrivit AFP.
  • Borrell, despre declaraţiile lui Lavrov cu privire la R.Moldova: „Îl discreditează intelectual”. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a comentat marţi declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”.

---------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro