Grupul de voluntari americani formează soldaţi ucraineni de mai multe luni pentru a-i pregăti să facă faţă forţelor ruse. Activităţile celor care se revendică rivali ai lui Wagner iau sfârşit totuşi, în urma unor acuzaţii grave, potrivit La Libre și Rador.

Instructie MozartFoto: youtube.com

"Grupul Mozart a murit", îi anunţă Andrew Milburn, deprimat, pe camarazii săi de luptă. Fostul colonel american nu încearcă nicio clipă să-şi ascundă tulburarea din cauza veştii proaste pe care trebuie s-o împărtăşească restului grupului. "Sunt dezgustat", adaugă el pentru "New York Times".

Cel care se află în fruntea organizaţiei militare private americane Mozart, care se revendică drept rival al miliţiei Wagner, vede toate planurile destrămându-i-se.

Voluntari străini veniţi să pregătească ucraineni

Activi în Ucraina de mai multe luni, aceşti bărbaţi, împreună cu el, şi-au dat ajutorul ţării lui Volodimir Zelenski pregătind soldaţi, participând la evacuarea civililor, dar şi colectând donaţii.

Totuşi astăzi, din cauza acuzaţiilor de nereguli financiare - în special - Mozart depune armele. Se pare că este vorba de "deturnare de fonduri", potrivit "New York Times".

Comportamente nepotrivite sub influenţa alcoolului

La originea acestor dezvăluiri, directorul financiar al societăţii Mozart, Andrew Bain, a intentat un proces organizaţiei sale. În plângere, el îl vizează mai ales pe şeful operaţiunilor, Andrew Milburn, a cărui eliminare a cerut-o.

Vorbind despre litigii în cadrul trupelor, dl Bain a subliniat şi comportamentele nepotrivite ale "comandantului", adesea sub influenţa alcoolului. Astfel el a vorbit despre afirmaţii scandaloase ale lui Milburn privind înalţi oficiali ucraineni. El a explicat de asemenea că acesta şi-a lăsat câinele să urineze într-un apartament care i-a fost pus la dispoziţie cu generozitate.

Deşi cel acuzat a recunoscut că a consumat alcool şi a făcut afirmaţii nepotrivite, a respins totuşi acuzaţiile de nereguli financiare, pe care le-a calificat drept "ridicole", citează La Libre și Rador.