Ucraina a spus că armata rusă a pierdut luni un număr record de 1.030 de soldați, în timp ce Moscova aruncă zeci de mii oameni în asalturi necruțătoare în estul țării și face stocuri de muniție pentru o ofensivă care ar putea avea loc în următoarele săptămâni.

Soldat ucrainean de pe frontul din DonețkFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Guvernul ucrainean a aprobat marți numirea a trei noi guvernatori regionali, a anunțat Biroul președintelui Volodimir Zelenski. Șeful statului a semnat decretele privind numirea lui Serhii Lysak în funcția de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, lui Yurii Malashko, în cea de guvernator al regiunii Zaporojie, și Oleksandr Prokudin, guvernator al regiunii Herson.
  • Serviciile secrete ucrainene neagă că rușii ar fi înregistra „succese substanțiale în est”. Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu confirmă capturarea de către Rusia a mai multor așezări ucrainene, respingând o afirmație a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
  • Luptători Wagner care par să-şi bată cu lopata propriul comandant, surprinşi într-o filmare cu drona. Ucraina a dat publicităţii o înregistrare video ieşită din comun, care pare să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi, relatează The Guardian.
  • Forțele aeriene ucrainene au lovit șapte baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General.
  • De asemenea, armata ucraineană susține că a distrus un avion de atac rusesc SU-25 și o dronă Orlan-10, potrivit Kyiv Independent.
  • SUA aprobă vânzarea vânzarea de sisteme HIMARS și rachete ATACMS către Polonia. Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de rachete cu rază lungă de acțiune și muniție către Polonia, într-o tranzacție evaluată la până la 10 miliarde de dolari, a anunțat marți Pentagonul, potrivit Reuters.
  • De ce Netanyahu este dintr-o dată mult mai puțin prietenos cu Putin/ Două motive. Netanyahu are două motive imediate pentru a schimba politica și a sprijini Ucraina, dezvăluie pentru CNN un fost ofițer de informații israelian care a fost profund implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.
  • Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, afirmă Berlinul. Ucraina va primi „cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 A5 (...) în următoarele câteva luni”, au anunțat marți, într-o declarație comună, miniștrii apărării din Germania, Olanda și Danemarca, potrivit AFP.
  • Borrell, despre declaraţiile lui Lavrov cu privire la R.Moldova: „Îl discreditează intelectual”. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a comentat marţi declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 349, LIVETEXT:

01:15Zelenski: Lucrăm la toate scenariile inamicului şi apărăm statul / Despre şeful SBU: A trecut testul războiului şi şi-a dovedit eficienţa

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat să le vorbească ucrainenilor, în mesajul său de marţi seara, despre importanţa de a avea în posturi de conducere ale administraţiei locale şi centrale oameni cu pregătire militară, care şi-au dovedit eficienţa în timpul războiului, şi a salutat în acest sens numirea şefului SBU şi a noului ministru de interne, anunţând că şi Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Herson, trei regiuni din apropierea frontului, vor fi conduse de guvernatori „cu experienţă reală în apărarea statului”. El a mai spus că sunt analizate toate mişcările şi scenariile inamicului şi a menţionat întâlnirea importantă pe care a avut-o la Kiev cu ministrul german al apărării, pentru asigurarea armamentului necesar luptătorilor ucraineni.

00:10Serviciile secrete ucrainene neagă că rușii ar fi înregistra „succese substanțiale în est”

Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu confirmă capturarea de către Rusia a mai multor așezări ucrainene, respingând o afirmație a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Șoigu a raportat "controlul complet" al Rusiei asupra localităților Klișchiivka, Krasnopillia, Blahodatne, Mikolaivka din regiunea Donețk și Pidhirne și Lobkove din regiunea Zaporojie.

23:30 Kievul a desemnat noi guvernatori în trei regiuni

Guvernul ucrainean a aprobat marți numirea a trei noi guvernatori regionali, a anunțat Biroul președintelui Volodimir Zelenski. Șeful statului a semnat decretele privind numirea următorilor oficiali:

  • Serhii Lysak, în funcția de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk,
  • Yurii Malashko, în cea de guvernator al regiunii Zaporojie,
  • Oleksandr Prokudin, numit noul guvernator al regiunii Herson.

22:55 Luptători Wagner care par să-şi bată cu lopata propriul comandant, surprinşi într-o filmare cu drona

Ucraina a dat publicităţii o înregistrare video ieşită din comun, care pare să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi, relatează The Guardian.

22:37SUA aprobă vânzarea vânzarea de sisteme HIMARS și rachete ATACMS către Polonia

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de rachete cu rază lungă de acțiune și muniție către Polonia, într-o tranzacție evaluată la până la 10 miliarde de dolari, a anunțat marți Pentagonul, potrivit Reuters.

22:17 Statele Unite vor ridica sancțiunile impuse fostei subsidiare rusești Sberbank

Departamentul Trezoreriei SUA va ridica sancțiunile impuse unei foste subsidiare rusești a Sberbank, deținută în prezent în totalitate de o firmă din Kazahstan, au declarat marți pentru Reuters purtătorul de cuvânt al acesteia și un oficial american.

21:57Forțele aeriene ucrainene au lovit 9 poziții militare rusești

Forțele aeriene ucrainene au lovit șapte baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General.

De asemenea, armata ucraineană susține că a distrus un avion de atac rusesc SU-25 și o dronă Orlan-10, potrivit Kyiv Independent.

De ce Netanyahu este dintr-odată mult mai puțin prietenos cu Putin

21:28SUA afirmă că un asociat al oligarhului rus Vekselberg a fost inculpat pentru eludarea sancțiunilor

O instanță federală din New York a desecretizat marți un act de acuzare împotriva unui cetățean rus și rezident în SUA, acuzat că ar fi facilitat o schemă de evaziune de sancțiuni și spălare de bani în legătură cu oligarhul rus miliardar Viktor Vekselberg, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA, citat de Reuters.

Vladimir Voronchenko a fost acuzat că a participat la o schemă de plăți în dolari americani în valoare de peste 4 milioane de dolari pentru a întreține patru proprietăți din Statele Unite care erau deținute de Vekselberg, a precizat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.

20:52 De ce Netanyahu este dintr-odată mult mai puțin prietenos cu Putin / Două motive

Netanyahu are două motive imediate pentru a schimba politica și a sprijini Ucraina, dezvăluie pentru CNN un fost ofițer de informații israelian, care a fost profund implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.

20:13Între timp, România a primit și recepționat deja al doilea sistem Patriot, iar sistemele 3 și 4 vin complet în 2023

19:40Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, afirmă Berlinul

Ucraina va primi „cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 A5 (...) în următoarele câteva luni”, au anunțat marți, într-o declarație comună, miniștrii apărării din Germania, Olanda și Danemarca, potrivit AFP.

19:15Borrell, despre declaraţiile lui Lavrov cu privire la R.Moldova: „Îl discreditează intelectual”

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a comentat marţi declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”.

„Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, alături de prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa.

Legea marţială în Ucraina, extinsă pentru încă 90 de zile

18:25 Zelenski sugerează că Oleksii Reznikov rămâne ministru al apărării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi să se pună capăt răspândirii „zvonurilor sau oricăror alte pseudoinformaţii” ce ar putea submina unitatea în războiul împotriva Rusiei. Comentariile sale făcute în faţa parlamentului, scrie Reuters, au părut menite să pună capăt speculaţiilor publice cu privire la revocarea sau nu din funcţie a ministrului apărării, Oleksii Reznikov, şi să sublinieze faptul că numai preşedintele poate lua şi anunţa astfel de decizii.

18:00 Ucraina are un nou ministru de interne și un nou șef al serviciilor secrete

Parlamentul din Ucraina a aprobat marți numirea lui Ihor Klimenko în funcția de ministru al Afacerilor Interne, scrie The Guardian.

Ihor Klimenko, până de curând șeful Poliției naționale ucrainene, ocupa interimar funcția de ministru de Interne, după ce fostul ministru Denis Monastirski și-a pierdut viața, luna trecută, într-un accident de elicopter în apropiere de Kiev.

Parlamentul de la Kiev a aprobat de asemenea și numirea lui Vasil Maliuk în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, cunoscut ca SBU.

17:35Legea marţială, prelungită în Ucraina pentru încă 90 de zile. A fost extinsă şi mobilizarea generală

Legea marţială din Ucraina, impusă din cauza invaziei ruse, a fost extinsă marţi de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile. Totodată, a fost extinsă şi mobilizarea generală. Aceasta înseamnă că bărbaţilor din Ucraina cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepţii, să părăsească ţara. Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai.

16:41Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute militar statul Mali, sprijinul promis țării africane venind în contextul în care trupele ruse din Ucraina continuă să aibă probleme majore cu echipamentele.

15:37 Explozii puternice au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de trupele ruse, a spus un oficial ucrainean, citat de Kyiv Independent.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, cinci explozii puternice au avut loc probabil în locul unde ocupanții ruși au adus recent sisteme de apărare antiaeriană și alte echipamente militare.

Șoigu prezintă și el un bilanț al pierderilor ucrainenilor

15:06 Rusia a cerut ambasadei SUA de la Moscova să înceteze să mai răspândească ceea ce Moscova consideră știri false cu privire la operațiunea sa militară din Ucraina și a amenințat că va expulza diplomați americani, a relatat marți agenția de presă TASS.

Citând o sursă de rang înalt din Ministerul rus de Externe, TASS scrie că o notă oficială a fost înmânată ambasadei SUA la Moscova, în care este avertizată că diplomații americani implicați în „activități subversive" vor fi expulzați.

Lynne Tracy, noul ambasador al Rusiei la Moscova, a sosit în capitala rusă luna trecută. (Reuters)

14:37 VIDEO O nouă înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare rusești arată o pensionară „scoasă la luptă” împotriva tancurilor Leopard 2 promise de Occident Ucrainei, aceasta făcând parte din notoriile „brigăzi de pensionari” ale președintelui Vladimir Putin.

14:08 Oleksiy Danilov, cel mai înalt oficial ucrainean în domeniul securității naționale, a declarat că este încrezător că țara sa va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

Este „doar o chestiune de timp" până când Kievul va primi F-16, a declarat Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, pentru CNN. „ Vor veni cu siguranță. Din păcate, între timp ne pierdem oamenii în timp ce luptăm pentru independența noastră”, a adăugat el.

13:58 Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că forțele ucrainene au pierdut peste 6.000 de militari și sute de tancuri în timpul luptelor din luna ianuarie.

Trupele de invazie fac stocuri de muniție în Lugansk

13:43 Parlamentul l-a numit pe Ihor Klymenko în funcția de ministru de interne, transmite Kyiv Independent.

Fost șef al Poliției Naționale, Ihor Klymenko, a ocupat funcția de ministru de interne interimar de la moartea ministrului de interne Denys Monastyrsky în accidentul de elicopter de pe 18 ianuarie.

13:32 Ministrul rus al apărării a declarat că livrările de arme occidentale către Ucraina antrenează efectiv NATO în conflict, avertizând că acest lucru ar putea duce la un nivel „impredictibil" de escaladare.

„SUA și aliații săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil", a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, citat de Interfax.

„Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de pași antrenează țările NATO în conflict și ar putea duce la un nivel impredictibil de escaladare", a spus el. (Reuters)

13:23 Forțele rusești din estul Ucrainei par să stocheze muniție și să constituie rezerve de soldați înaintea unei ofensive care ar putea începe în următoarele săptămâni, a declarat cel mai înalt oficial ucrainean din regiunea Lugansk.

Rușii "aduc muniție, dar nu mai risipesc atât de multă muniție ca înainte. Ceea ce înseamnă că o economisesc pentru că se pregătesc pentru o ofensivă pe scară largă", a declarat luni Serhii Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, la televiziunea VotTak.

El a spus crede că există zeci de mii de soldați mobilizați în regiunea ocupată Lugansk, fără include aici personalul armatei regulate, cum ar fi parașutiștii.

„Amenințarea majoră este cantitatea. Este un monstru uriaș care este în război cu noi și care deține resurse imense - nu nesfârșite, dar totuși. Sunt prea mulți", a adăugat el. (CNN)

„Avem astfel de arme? Da, avem”

13:18 Două tipuri de produse petroliere obținute din petrol rusesc au fost excluse de Uniunea Europeană din plafonul asupra importurilor convenit de statele membre ale blocului comunitar.

13:02 Declarație interesantă acelui mai înalt oficial ucrainean pentru securitate națională: „Avem astfel de arme? Da, avem”

12:21 Oleksii Reznikov, despre care se speculează că ar putea fi demis din funcția de ministru al apărării, a postat pe Twitter un mesaj în care spune că „rezistă pe poziții”

„Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin, precum și pentru criticile constructive. Am tras concluziile. Continuăm reformele. Chiar și în timpul războiului. Ne întărim apărarea și luptăm pentru victorie. Glorie Ucrainei!”, a adăugat el.

12:03O înregistrare video realizată din dronă de operatorii ucraineni a surprins modul nonșalant în care un soldat rus își abandonează un camarad după ce în preajma lor a căzut un obuz lansat de artileria ucraineană, ridicând tot mai multe semne de întrebare privind starea mentală a forțelor de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Pierderi record pentru armata rusă în ultima zi

11:44 Rară recunoaștere a efectului sancțiunilor: Ce spune șeful marii bănci rusești VTB

11:15 Ucraina se așteaptă ca Rusia să mobilizeze până la o jumătate de milion de soldați în următoarele luni, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații.

Vadym Skibițkyi, adjunctul șefului Serviciului de informații al apărării ucrainene, a afirmat într-un interviu că „Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de persoane pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023. Acești 500.000 se adaugă la cei 300.000 mobilizați în octombrie 2022".

„Asta dovedește că Kremlinul lui Putin nu are nicio intenție de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă ar putea avea loc în regiunile Donețk și Lugansk și, posibil, în regiunea Zaporojie. Trupele rusești vor trece în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni", a adăugat el. (CNN)

11:02Pierderi record pentru armata rusă în ultima zi. Câți dintre soldații lui Vladimir Putin ar fi fost „lichidați” în 24 de ore.

Opt milioane de ucraineni au fugit din țară până acum

10:42O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un moment aproape suprarealist, arătând cum un grup de soldați ruși așteaptă să cadă o grenadă lansată de ucraineni asupra lor, fără a încerca să fugă să-și scape viața.

10:39 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat luni asentimentul cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni în privinţa sprijinului militar pentru Ucraina, în pofida relaţiilor destul de tensionate între cei doi lideri în special în problema migranţilor, relatează AFP.

Într-o discuţie telefonică, preşedintele francez şi premierul italian au 'salutat acţiunea comună a Franţei şi Italiei pentru susţinerea Ucrainei pe plan militar, în special prin decizia luată în comun la sfârşitul săptămânii trecute de a trimite un sistem de apărare antiaeriană SAMP/T-MAMBA, care va răspunde pe deplin necesităţilor prioritare exprimate de Kiev', a transmis Palatul Elysee.

Înaintea summitului preconizat pentru joi şi vineri la Bruxelles, 'cei doi lideri şi-au exprimat hotărârea de a continua acest sprijin în timp', a adăugat preşedinţia franceză.

10:31 Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul conflictului în urmă cu aproape un an, a declarat Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă.

Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, în timp ce alte 5,3 milioane sunt strămutate în interior, a declarat Griffiths Consiliului de Securitate al ONU luni la New York.

Şeful Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a spus că 17,6 milioane de oameni, sau aproape 40% din populaţia Ucrainei, au nevoie de asistenţă umanitară. (DPA, Agerpres)

Rusia are obiective nerealiste în ofensiva pe care o pregătește

10:26 Margus Laidre, ambasadorul Estoniei în Rusia, și-a părăsit reședința marți dimineața devreme, au anunțat agențiile de stat ruse, sugerând că relațiile diplomatice dintre țări au fost reduse la nivelul de însărcinat cu afaceri.

La 11 ianuarie, Estonia a cerut Moscovei să reducă numărul de angajați ai ambasadei ruse. Ministerul estonian al afacerilor externe a transmis că în acest fel va fi asigurată paritatea cu numărul de angajați ai ambasadei estoniene de la Moscova.

De la începutul invaziei ruse, Estonia a redus la minimum relațiile bilaterale cu Moscova, închizând consulatele rusești atât la Narva, cât și la Tartu și expulzând trei diplomați ruși. (The Guardian)

09:21 Taiwanul va accelera dezvoltarea de drone pentru uz militar, ținând cont de lecțiile războiului din Ucraina și de amenințarea reprezentată de China, a informat marți Ministerul Apărării de pe insulă.

Taiwanul, care se confruntă cu o amenințare tot mai mare din partea Beijingului, a declarat în repetate rânduri că urmărește îndeaproape războiul și că învață lecții pe care le-ar putea aplica pentru a respinge un atac chinezesc.

„Ca răspuns la amenințarea inamicului actual și folosind experiența generală a dronelor în războiul dintre Ucraina și Rusia, pentru a construi o putere de luptă asimetrică cu dronele țării noastre, Ministerul Apărării accelerează cercetarea și dezvoltarea și producția de diverse drone", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan, Sun Li-fang. (Reuters)

09:11„Obiective nerealiste”: Ce șanse are ofensiva pe care o pregătesc rușii în estul Ucrainei.

Argentina, „noul Miami" al rușilor

08:22 Până în noiembrie anul trecut, Ucraina a retras din bibliotecile sale aproximativ 19 milioane de cărți care proveneau fie din epoca sovietică, fie erau în limba rusă, a declarat luni un deputat de rang înalt.

Evheniya Kravchuk, vicepreședinte al Comisiei pentru politica umanitară și de informare a Parlamentului ucrainean, a declarat că din cele 19 milioane de cărți, 11 milioane erau în limba rusă.

„Unele cărți în limba ucraineană din epoca sovietică sunt, de asemenea, radiate. Există, de asemenea, recomandări de a radia și elimina cărțile ai căror autori au susținut agresiunea armată împotriva Ucrainei", a spus Kravchuk, potrivit unei declarații publicate pe site-ul parlamentului. (Reuters)

08:01 Construcția structurilor de protecție pentru instalațiile cheie de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei este aproape finalizată, a transmis marți agenția de știri TASS, citând un consilier al șefului operatorului centralelor nucleare din Rusia.

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de trupele rusești în luna martie a anului trecut, în primele zile ale invaziei. Aceasta rămâne aproape de linia frontului și a fost atacată în repetate rânduri, stârnind temeri privind un dezastru nuclear.

„Ridicarea construcțiilor și structurilor inginerești care sunt concepute pentru a oferi protecție suplimentară pentru instalațiile importante de infrastructură ale centralei nucleare, inclusiv cele legate de depozitarea materialelor radioactive, se află în faza de finalizare", a declarat Renat Karchaa de la Rosenergoatom, potrivit TASS.

07:13Argentina, „noul Miami" al rușilor - „În fiecare zi vin aici 30 de femei însărcinate (și bogate) pentru a naște"

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ucraina a trimis mesaje contradictorii cu privire la soarta ministrului apărării Oleksii Reznikov, lăsând un post cheie sub semnul întrebării. Situația neclară a lui Reznikov este primul semn public de destabilizare a conducerii de război a Ucrainei, notează Reuters. Zelenski a părut să facă aluzie la o schimbare a lui Reznikov: „Vom combina experienţa militară a oamenilor noştri cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală”.
  • Zelenski a demis o serie de oficiali de nivel înalt în acest an, în cadrul unei epurări menite să pună capăt corupției. Reznikov fusese supus la presiuni din cauza unui scandal de corupție în minister.
  • Kyrylo Budanov, care a fost nominalizat pentru a deveni următorul ministru ucrainean al apărării, este un tânăr ofițer care s-a bucurat de o ascensiune fulminantă și a devenit șef al serviciilor de informații militare, fiind decorat pentru rolul său în operațiuni care în mare parte rămân secrete.
  • Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk, ocupată în cea mai mare parte de Rusia, a declarat că Moscova a trimis întăriri pentru o ofensivă care ar putea începe chiar săptămâna viitoare.
  • Luptele din regiunea ucraineană Donețk „sunt foarte dificile", a declarat Zelenski, în timp ce Ucraina se pregătește pentru o posibilă ofensivă rusă în această lună, înainte de prima aniversare a invaziei sale în Ucraina.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au preluat controlul asupra Mykolaivka, un sat din estul regiunii ucrainene Donețk, potrivit presei de stat.
  • Comitetul de anchetă de stat al Rusiei a declarat că examinează presupusa utilizare de arme chimice de către forțele ucrainene în apropierea orașelor estice Soledar și Bahmut. Forțele ucrainene au declarat că nu au folosit arme chimice nicăieri și în niciun moment.
  • Zelenski a fost invitat să ia parte la un summit european, a anunțat UE, în contextul în care s-a raportat că acesta ar putea ajunge la Bruxelles chiar în această săptămână.
  • Vicepreședintele american Kamala Harris este așteptată să discute despre sprijinul SUA pentru Ucraina atunci când se va deplasa săptămâna viitoare la o importantă conferință europeană de securitate în Germania.
  • Șeful agenției nucleare a ONU, AIEA, va vizita Moscova în această săptămână, dar Kremlinul a declarat că nu se va întâlni cu președintele Vladimir Putin.
  • Principala biserică catolică din Ucraina a anunțat că va trece la un nou calendar în care Crăciunul va fi sărbătorit pe 25 decembrie și nu pe 7 ianuarie, pe fondul unui efort al instituțiilor ucrainene de a rupe legăturile culturale cu Rusia. Decizia Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care include mai puțin de o zecime din ucraineni printre credincioși, a fost salutată de ministrul culturii Oleksandr Tkachenko.
  • Forțele armate ucrainene au lovit 11 baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General în actualizarea sa luni.
  • Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie s-a adâncit pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc.
  • Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat luni secretarul general al ONU.
  • Peisajul din jurul oraşului Bahmut din estul Ucrainei îi oferă o aparare naturală care îl fac să fie o „fortăreaţă de neînvins”, a declarat luni comandantul forţelor terestre ucrainene.
  • O nouă înregistrare video publicată de forțele ucrainene arată cum acestea au distrus un obuzier rusesc pe care trupele lui Vladimir Putin au încercat să îl ascundă sub un morman de gunoaie.
  • Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a publicat o înregistrare video din carlinga unui bombardier Su-24, serviciul de presă al companiei sale Concordia afirmând că acesta a participat la o misiune de luptă.

---------------