Netanyahu are două motive imediate pentru a schimba politica și a sprijini Ucraina, dezvăluie pentru CNN un fost ofițer de informații israelian care a fost profund implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.

Benjamin NetanyahuFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

„În primul rând, Rusia și-a diluat foarte mult forțele în Siria, deoarece a fost nevoie de ele în Ucraina. Amenințarea Israelului din partea lor este acum neglijabilă”, a spus ofițerul.

„În al doilea rând, Rusia folosește acum drone și rachete iraniene pe câmpul de luptă, iar Israelul are acum o oportunitate valoroasă de a furniza Ucrainei sisteme de apărare, astfel încât să vedem cât de bine se descurcă într-un război real. Într-o zi s-ar putea să ne confruntăm cu aceleași arme iraniene”, a adăugat ofițerul, spune Anshel Pfeffer într-un editorial pe CNN.

Israelul ar putea ajuta militar Ucraina

De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, în februarie anul trecut, Israelul a încercat să rămână neutru în acest conflict, spre exemplu nefurnizând arme Kievului, în ciuda cererilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Israelul a susținut totodată că are legături privilegiate cu Moscova, statul evreu având peste un milion de cetățeni provenind din fosta Uniune Sovietică, iar Rusia dispune de trupe în Siria, vecina Israelului.

Recent însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina, oferindu-se totodată ca mediator în conflictul dintre Kiev și Moscova.

„Orice tentativă - realizată sau chiar nerealizată, dar anunțată - de a livra armament suplimentar, nou sau de altă natură, este și va duce la o escaladare a acestei crize. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a insistat Zaharova.

Referințe:

___