Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva unor eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că va „examina această chestiune”, relatează AFP.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

„Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), noi nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Noi spunem că toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la posibilitatea unor livrări israeliene.

De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, în februarie anul trecut, Israelul a încercat să rămână neutru în acest conflict, spre exemplu nefurnizând arme Kievului, în ciuda cererilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Israelul a susținut totodată că are legături privilegiate cu Moscova, statul evreu având peste un milion de cetățeni provenind din fosta Uniune Sovietică, iar Rusia dispune de trupe în Siria, vecina Israelului.

Miercuri însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina, oferindu-se totodată ca mediator în conflictul dintre Kiev și Moscova.

„Orice tentativă - realizată sau chiar nerealizată, dar anunțată - de a livra armament suplimentar, nou sau de altă natură, este și va duce la o escaladare a acestei crize. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a insistat Zaharova.

___