​Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate, a spus că se așteaptă ca „cele mai grele bătălii să fie cele care vor urma” și că nu exclude ca președintele Putin să încerce să lanseze un alt atac dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat pe 24 februarie 2022 – poate chiar pentru a coincide cu aniversarea invaziei.

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Cel puțin doi morţi după o lovitură rusească cu rachetă asupra unui bloc de apartamente la Kramatorsk .
  • "Aceasta nu este o repetare a istoriei, ci realitatea zilnică a țării noastre. O țară aflată la limita răului absolut. Și o țară care trebuie să îl depășească pentru a reduce la zero probabilitatea ca astfel de tragedii să se mai întâmple", a declarat Zelenski pe canalul său oficial de Telegram.
  • Rusia pregătește ofensive în mai multe zone. Forțele rusești desfășoară „în mod „activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă pentru a pregăti noi ofensive în mai multe zone, a anunțat la 1 februarie Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata nu a precizat zonele, potrivit Kyiv Independent.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri că armata Rusiei trebuie să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric.
  • Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune / Cum a reacționat Rusia. Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune aduc speranţe la Kiev, ale cărui trupe pierd teren în estul Ucrainei în faţa ofensivei ruse despre care Kremlinul afirmă că va continua în pofida ajutorului militar occidental oferit Ucrainei.
  • Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva unor eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că va „examina această chestiune”. „Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
  • Spania va trimite 20 de transportoare blindate de trupe M113 în Ucraina pe 6 februarie, a anunțat ministrul Apărării, Margarita Robles, la 1 februarie, după cum a relatat presa spaniolă Europa Press.
  • Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, calificând-o drept o chestiune "extrem de controversată", după cum a relatat cotidianul El Pais pe 1 februarie
  • UE va antrena 30.000 de soldați ucraineni, dublu față de obiectivul său inițial. Uniunea Europeană vrea să antreneze 30.000 de soldați ucraineni, dublându-și obiectivul inițial, pentru a ajuta Kievul să facă față invaziei rusești, a declarat miercuri un oficial UE, citat de AFP.
  • Zaharova denunță afirmații „absurde” ale lui Macron: „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”. Diplomația rusă a catalogat miercuri drept „absurd” faptul că președintele francez Emmanuel Macron poate spune că livrările de arme către Ucraina nu constituie o escaladare. „Președintele francez este într-adevăr sigur că livrările de arme grele, de avioane către regimul de la Kiev nu vor duce la o escaladare a situaţiei?”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”, a adăugat ea.
  • Prigojin îi contrazice pe separatiștii pro-ruși și neagă încercuirea oraşului Bahmut: „Când va fi cucerit, o veţi afla fără îndoială”. Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor pro-ruse din estul Ucrainei afirmau contrariul.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 343:

01:40Volodimir Zelenski anunţă, în mesajul său de miercuri seară, demiterea şefilor serviciului vamal şi percheziţii în cadrul unor proceduri penale: „Schimbăm atât cât este necesar pentru a ne asigura că oamenii nu abuzează de putere”

01:20Rusia avertizează Israelul împotriva oricăror livrări de arme către Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva unor eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că va „examina această chestiune”. „Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

01:03 Cel puțin doi morţi după o lovitură rusească cu rachetă asupra unui bloc de apartamente la Kramatorsk

23:35 Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri că armata Rusiei trebuie să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric.

23:16De ce crede un oficial ucrainean că SUA ar trebui să sancționeze China privind energia rusă

Un deputat ucrainean a îndemnat miercuri Statele Unite să sancționeze China și India dacă acestea continuă să cumpere energie rusească, făcând apel la solidaritate totală împotriva invaziei țării sale, potrivit AFP.

23:10Spania va trimite 20 de transportoare blindate M113 pentru trupe în Ucraina.

Spania va trimite 20 de transportoare blindate de trupe M113 în Ucraina pe 6 februarie, a anunțat ministrul Apărării, Margarita Robles, la 1 februarie, după cum a relatat presa spaniolă Europa Press.

Rusia pregătește ofensive în mai multe zone

22:32Suedia spune că „religia” nu face parte din acordul cu Turcia asupra aderării la NATO

22:22 Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, calificând-o drept o chestiune "extrem de controversată", după cum a relatat cotidianul El Pais pe 1 februarie.

21:58Germania a prezentat miercuri tancurile Leopard pe care le va trimite în curând la Kiev, o „pierdere amară” pentru Bundeswehr-ul subechipat, potrivit ministrului apărării, dar un cadou vital pentru ca „ucrainenii să câștige războiul”, potrivit AFP.

21:28Rusia pregătește ofensive în mai multe zone

Forțele rusești desfășoară „în mod „activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă pentru a pregăti noi ofensive în mai multe zone, a anunțat la 1 februarie Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata nu a precizat zonele, potrivit Kyiv Independent.

20:55Parlamentul din Bulgaria califică drept genocid Holodomorul, foametea provocată de regimul sovietic în Ucraina în anii '30

20:35Rusia: Poliția confiscă o expoziție dedicată păcii a unei artiste de 77 de ani

Poliția rusă a confiscat joi pancartele pacifiste ale unei pictorițe în vârstă de 77 de ani, a doua zi după deschiderea expoziției sale la Sankt Petersburg, a anunțat un partid de opoziție rus care a găzduit evenimentul în sediul său, potrivit AFP.

20:25 Ministrul german al Apărării: Avem nevoie de noi tancuri şi nu-mi pasă de unde vin banii

Germania trebuie să comande rapid noi tancuri Leopard pentru a le înlocui pe cele care vor fi livrate Ucrainei, a declarat miercuri ministrul Apărării, Boris Pistorius, adăugând că nu îi pasă de unde vin banii.

Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune

19:38UE va antrena 30.000 de soldați ucraineni, dublu față de obiectivul său inițial

Uniunea Europeană vrea să antreneze 30.000 de soldați ucraineni, dublându-și obiectivul inițial, pentru a ajuta Kievul să facă față invaziei rusești, a declarat miercuri un oficial UE, citat de AFP.

19:14Zaharova denunță afirmații „absurde” ale lui Macron: „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”

Diplomația rusă a catalogat miercuri drept „absurd” faptul că președintele francez Emmanuel Macron poate spune că livrările de arme către Ucraina nu constituie o escaladare. „Președintele francez este într-adevăr sigur că livrările de arme grele, de avioane către regimul de la Kiev nu vor duce la o escaladare a situaţiei?”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”, a adăugat ea.

18:25 Prigojin îi contrazice pe separatiștii pro-ruși și neagă încercuirea oraşului Bahmut: „Când va fi cucerit, o veţi afla fără îndoială”

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor pro-ruse din estul Ucrainei afirmau contrariul.

17:34 Kaspersky, Dr. Web și alte soluții antivirus rusești ori companii din Rusia, interzise în instituțiile publice din România

17:15 Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune / Cum a reacționat Rusia

Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune aduc speranţe la Kiev, ale cărui trupe pierd teren în estul Ucrainei în faţa ofensivei ruse despre care Kremlinul afirmă că va continua în pofida ajutorului militar occidental oferit Ucrainei.

16:51 Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ruși a fost condamnat la închisoare pentru denunțarea bombardării maternității din Mariupol

Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri la opt ani de închisoare pe un cunoscut jurnalist rus, Alexandr Nevzorov, care a fost acuzat de răspândire de „ştiri false” despre armata rusă, el fiind judecat în lipsă.

15:39Două raiduri anticorupţie de mare profil au fost efectuate de autorităţile ucrainene miercuri dimineaţă, vizându-i pe oligarhul Igor Kolomoiski, un fost aliat al președintelui Volodimir Zelenski, şi pe fostul ministru de interne Arsen Avakov.

Separatiștii pro-ruși din Donețk susțin că au reușit să încercuiască orașul Bahmut

15:10 Armata ucraineană a publicat miercuri o nouă înregistrare video dramatică despre care afirmă că arată distrugerea unui centru de comandament rusesc, surprinzând și un moment comic care a urmat loviturii.

14:27 Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea din nou în 2023, la 49,5 milioane de tone, de la un nivel de aproximativ 51 milioane de tone aşteptat în 2022, scrie agenţia ucraineană de presă Interfax, citând declaraţia adjunctului ministrului Economiei, Denis Kudin, conform Reuters.

În 2021, Ucraina a recoltat un nivel record de cereale, 86 de milioane de tone, dar de atunci sectorul a fost afectat de randamentele mai scăzute şi de pierderile de teritorii, în urma invaziei Rusiei.

Chiar dacă recolta va fi mai redusă, nu va fi nevoie să fie restricţionate exporturile de cereale, deoarece Ucraina are suficiente alimente pentru a acoperi toate nevoile, a declarat Kudin.

14:02Şase state din Europa Centrală, între care şi România, cer Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creşterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, plângându-se că acest aflux a redus preţurile şi i-a afectat pe fermierii locali, au declarat oficiali guvernamentali citaţi de Reuters.

13:41​Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, afirmă că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene poate fi înlocuită cu predarea limbii poloneze.

12:42 Separatiștii pro-ruși din Donețk susțin că au reușit să încercuiască orașul Bahmut din estul Ucrainei ca parte a singurei ofensive pe care armata rusă o mai desfășoară în Ucraina de luni de zile.

11:18Ucraina ar trebui să poată adera la NATO de îndată ce războiul se va termina, a declarat pentru BBC noul președinte al Cehiei, Petr Pavel.

Generalul NATO în retragere a declarat că Ucraina va fi „gata din punct de vedere moral și practic” să devină parte a alianței nord-atlantice odată ce se va termina războiul declanșat de Rusia.

  • „Sunt mândru că țara mea este una dintre primele care au oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ. Probabil că foarte puțini oameni și-ar putea imagina că țările occidentale ar fi dispuse să ofere Ucrainei tancuri de luptă principale moderne sau sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene (...)
  • Vedem că încă nu este suficient. Dacă lăsăm Ucraina fără asistență, cel mai probabil ar pierde acest război. Și dacă ei pierd, pierdem cu toții”, a mai spus noul președinte al Cehiei, conform The Guardian.

Generalii ruși ar fi îngrijorați că armata ucraineană ar putea lansa o ofensivă peste râul Nipru

10:35Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că generalii ruși ar fi îngrijorați de posibilitatea lansării unui atac ucrainean peste râul Nipru, în regiunea Herson.

10:29Vicepreședintele Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt, a mers miercuri la Kiev. „Ucrainenii își apără țara și libertatea noastră comună. Le admir curajul. În următoarele zile aș vrea să îmi fac o idee despre reconstrucția, situația umanitară și dificultatea vieții de zi cu zi aici”, a scris ea pe Twitter, conform The Guardian.

09:56Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa ar putea pregăti un ajutor militar pentru Ucraina, propunând însă să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova.

09:50Pe fondul invaziei ruse asupra Ucrainei care durează deja de aproape un an, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra planurilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE), informează miercuri dpa.

09:38 O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un moment bizar pe frontul din Ucraina, un soldat rus părând a fi rănit grav după ce a încercat să doboare o dronă a ucrainenilor într-un mod greu de înțeles.

08:20Ministerul rus de Externe a răspuns declarației SUA conform căreia Moscova ar fi încălcat Tratatul privind reducerea armelor nucleare. Potrivit diplomaților ruși, Federația Rusă respectă pe deplin toate restricțiile stabilite prin acord. „Washingtonul încalcă în mod regulat acordurile, încercând limiteze acâiunile Rusiei.”, spun diplomații citați de Pravda.ru. Ministerul Rus de Externe a subliniat că nu va fi posibil să se ajungă la un acord cu Moscova printr-o poziție de forță. „Dacă Statele Unite vor continua să ignore interesele naționale ale Rusiei, negocierile vor eșua”.

07:55Procuratura a trimis în judecată pe șeful de stat major al administrației militare al districtului Boryspil din regiunea Kiev, care a cerut șpagă unui director local pentru a nu-i sechestra bunurile companiei, scrie Ukrinform. El și-a evaluat serviciile la 80.000 de dolari, oficialul amenințându-l pe antreprenor că va bloca activitatea companiei. Oficialul a fost prins în flagrant în timp ce-și primea banii.

07:13Într-o actualizare de miercuri dimineața, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au respins 8 atacuri rusești în regiunea Donețk. De asemenea, forțele ucrainene au mai lovit un punct de control, 13 baze ale trupelor ruse și un depozit de muniții. În ultimele 24 de ore armata rusă a lansat șase rachete, cinci lovituri aeriene și peste 85 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.

06:29Serviciul de Securitate al Ucrainei a strâns dovezi despre doi șefi instalați de Moscova în regiunile ocupate și care re-orientau exporturile energetice către Rusia, scrie Ukrinform. „Unul dintre inculpați este cetățean rus - fostul ministru al energiei și locuințelor din regiunea Nijni Novgorod. El a îndeplinit sarcina Kremlinului de a exporta cărbune ucrainean în Rusia în volume industriale. „Ministrul” a dezvoltat și un program de lichidare a aproape 90% din minele din regiunea Donețk. Rusia pregătește acum „privatizarea” și transferul a trei mine din zona capturată către oligarhii ruși, scrie Ukrinform.

06:00Tehnicienii explozivi au distrus 200 de obuze de proveniență rusă cu care invadatorii urmau să bombardeze regiunea Donețk. Aceasta este una dintre cele mai mari operațiuni de distrugere efectuate de poliție”, se arată în mesajul autorităților din Donețk, preluat de Ukrinform.

00:30 În așteptarea ofensivei ruse: Militari ucraineni exersează modalităţi de camuflaj în Marea Britanie

Comandantul adjunct al Forțelor Terestre ale Ucrainei, general-locotenentul Oleksandr Pavliuk, a informat că militari din cadrul armatei ucrainene au exersat tehnici individuale de camuflaj sub îndrumarea instructorilor britanici, ca parte a pregătirii lor militare în Marea Britanie, potrivit Ukrainform

00:10Pe măsură ce probabilitatea unui nou val de mobilizare crește în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina

23:48Blinken va discuta cu oficialii chinezi despre războiul Rusiei în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta despre războiul Rusiei în Ucraina cu oficiali chinezi în timpul unei călătorii în China pe 5-6 februarie, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit AFP.

23:12Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina înaintea unei posibile ofensive de primăvară, spun oficialii occidentali

SINTEZA ZILEI

  • Pe măsură ce se apropie un nou val de mobilizare în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.
  • Premierul ucrainean Denîs Șmihal a confirmat marți organizarea unui summit Ucraina-UE vineri la Kiev, despre care spune că ar trebui să trimită un „semnal puternic” Moscovei, la aproape un an de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.
  • Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.
  • Kadîroviții au violat o jurnalistă rusă și au bătut un cameraman în Melitopol / Rusia ar fi refuzat să ancheteze cazul / Principalul suspect, nepotul lui Kadîrov. Jurnalista rusă Olga Zenkova și cameramanul Epifanov Artem Sergeevici de la canalul rus NTV au fost agresați de un grup de kadîroviți în Melitopolul ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie.
  • Împlinirea visului ucrainean de a primi avioane de luptă de la Occident stă sub semnul incertitudinii, o slabă speranță stând agățată de răspunsul președintelui Emmanuel Macron că „nimic nu este interzis în principiu” și de presiunea statelor baltice care fac lobby pentru acest tip de sprijin militar. În acest timp, SUA a spus un „nu” răspicat, iar Marea Britanie spune că decizia de a trimite avioane de a patra generație nu este una practică.
  • Rusia a trebuit să trimită acasă peste 9.000 de oameni care au fost „mobilizați ilegal”, a declarat marți procurorul general Igor Krasnov președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.
  • SUA pregătesc ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar putea include pentru prima dată rachete cu rază mai lungă de acțiune, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani
  • Volodymyr Zelenski, președintele ucrainean, a spus că nu a terminat „reformarea” înalților oficiali și că oricine nu îndeplinește câteva standarde stricte va fi demis
  • Ucraina se așteaptă să primească 120-140 de tancuri într-un „prim val” de livrări din partea a 12 țări, a spus ministrul de externe Dmytro Kuleba. Acesta a adăugat că prima tranșă va include tancurile germane Leopard 2, britanicele Challenger 2 și tancurile americane M1 Abrams, dar Ucraina „contează cu adevărat” și pe aprovizionarea cu tancuri franceze Leclerc.
  • SUA a acuzat Rusia că nu și-a respectat obligațiile din tratatul de control al armelor nucleare, nepermițând inspectorilor să viziteze locurile în care acestea sunt produse. „Refuzul” Rusiei de a permite inspecții „împiedecă Statele Unite să își exercite drepturile și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare dintre SUA și Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.