Forțele rusești desfășoară „în mod „activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă pentru a pregăti noi ofensive în mai multe zone, a anunțat la 1 februarie Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata nu a precizat zonele, potrivit Kyiv Independent.

soldati rusi in regiunea ocupata DonetkFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

În pofida pierderilor grele, rușii își continuă atacurile în apropiere de Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în estul regiunii ucrainene Donețk, potrivit raportului.

Șeful Consiliului rezerviștilor din cadrul Forțelor Terestre ucrainene, Ivan Timoșko, a declarat anterior că Rusia își întărește forțele în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, ca parte a unei ofensive anticipate, menită să puncteze pe fondul presiunii interne din Rusia pentru o victorie în Ucraina, după o serie de eșecuri grave pe câmpul de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat pe 30 ianuarie că bloggerii militari ruși au împărtășit o declarație pe un canal rusesc Telegram, potrivit căreia „ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că forțele principale ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au intrat încă în luptă”.

Rusia își concentrează „principalele eforturi” în estul Donbasului, unde încă duce „cele mai aprige bătălii”, a declarat Evhen Yerin, un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al forțelor ucrainene, la 30 ianuarie.

Surse occidentale, ucrainene și rusești continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, a declarat ISW în ultima sa actualizare din 31 ianuarie.

Actualizarea l-a citat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la 30 ianuarie că nu există indicii că Rusia se pregătește să negocieze pacea și că toți indicatorii indică contrariul.

Stoltenberg a mai spus că Rusia „ar putea mobiliza peste 200.000 de oameni și continuă să achiziționeze arme și muniții prin creșterea producției interne și prin parteneriate cu state autoritare precum Iran și Coreea de Nord”.

Între timp, Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, la 30 ianuarie.

Pe același subiect:

___