Este puțin probabil ca Rusia să înregistreze un succes strategic în orice potențială ofensivă în Ucraina în această primăvară, din cauza sprijinului limitat în ceea ce privește raportul de forțe, echipamentele și logistica, potrivit unor oficiali occidentali, citați de CNN.

exercitii militare comune Rusia si BelarusFoto: AFP / AFP / Profimedia

Aceste limitări ar putea să nu împiedice Rusia „să încerce să lanseze o ofensivă”, dar „capacitatea lor de a schimba cursul conflictului în acest moment este limitată”, au spus oficialii.

Moscova se străduiește să își înlocuiască pierderile, au adăugat oficialii.

„Există constrângeri severe în ceea ce privește capacitatea lor de a suplini cu adevărat pierderile pe care le-au suferit în Ucraina, motiv pentru care îi vedeți că apelează la parteneri internaționali pentru a încerca să umple golul”, au spus aceștia.

Rusia și Ucraina se afla în mod fundamental într-o „cursă” în ceea ce privește „cine poate menține aprovizionarea cu arme”, au spus ei.

Actuala ofensivă a Moscovei se referă mai mult la „desfășurarea și redistribuirea la nivel local oamenilor și a echipamentelor existente. Vedeți oameni care întreprind un fel de acțiuni ofensive, dar nu cred că vedeți începutul ofensivei în termeni strategici mari. Este puțin probabil ca sute de mii de rezerviști mobilizați să fi fost constituiți în formațiuni coezive capabile de operațiuni majore de ofensivă și manevră”, au explicat oficialii.

Între timp, oficialii și-au exprimat îndoiala că Rusia se va folosi de aliatul său vecin, Belarus, pentru a lansa o ofensivă în următoarele luni.

„Belarus oferă un teren de antrenament util pentru forțele rusești, unde îi pot trimite pentru instruire și apoi îi pot duce înapoi pe frontul din Ucraina”, au declarat oficialii. „Vedem forțe rusești în Belarus. Nu le vedem desfășurate la graniță și, în acest moment, nu au genul de capacitate logistică pentru a se proiecta și a amenința Kievul.”, spun ei.

Dar prezența trupelor rusești determină Ucraina să își staționeze trupele în acea direcție pentru a „compensa acest risc potențial”, au spus oficialii, chiar dacă au subliniat că este „extrem de puțin probabil” ca Belarus „să fie o axă de avansare în următoarele câteva luni”.