Statele Unite ale Americii nu vor furniza avioanele de vânătoare F-16 pe care Ucraina le-a solicitat în lupta sa împotriva Rusiei, a declarat luni președintele Joe Biden, în timp ce forțele rusești au revendicat o serie de câștiguri în estul țării. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov se va întâlni marți la Paris cu președintele Emmanuel Macron, pe fondul unei dezbateri între aliații Kievului cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru războiul său împotriva Rusiei, potrivit Reuters. Ucraina vrea să facă presiuni pentru avioane de luptă occidentale de generația a patra, precum F-16, după ce săptămâna trecută și-a asigurat livrările de tancuri de luptă principale, a declarat vineri un consilier al ministrului ucrainean al apărării.

soldati rusi in regiunea ocupata DonetkFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina înaintea unei posibile ofensive de primăvară, spun oficialii occidentali.Este puțin probabil ca Rusia să înregistreze un succes strategic în orice potențială ofensivă în Ucraina în această primăvară, din cauza sprijinului limitat în ceea ce privește raportul de forțe, echipamentele și logistica, potrivit unor oficiali occidentali, citați de CNN.
  • Pe măsură ce probabilitatea unui nou val de mobilizare crește în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.
  • Premierul ucrainean Denîs Șmihal a confirmat marți organizarea unui summit Ucraina-UE vineri la Kiev, despre care spune că ar trebui să trimită un „semnal puternic” Moscovei, la aproape un an de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.
  • Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.
  • Kadîroviții au violat o jurnalistă rusă și au bătut un cameraman în Melitopol / Rusia ar fi refuzat să ancheteze cazul / Principalul suspect, nepotul lui Kadîrov. Jurnalista rusă Olga Zenkova și cameramanul Epifanov Artem Sergeevici de la canalul rus NTV au fost agresați de un grup de kadîroviți în Melitopolul ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie. Ea a fost violată, iar cameramanul a fost bătut
  • NATO: Ungaria critică „prostia” Suediei față de Turcia. Ungaria a calificat marți drept „stupidă” atitudinea Suediei, după ce un activist de extremă dreapta a ars un exemplar al Coranului la Stockholm, incident care a determinat Ankara să blocheze aderarea țării nordice la NATO, potrivit AFP.
  • Împlinirea visului ucrainean de a primi avioane de luptă de la Occident stă sub semnul incertitudinii, o slabă speranță stând agățată de răspunsul președintelui Emmanuel Macron că „nimic nu este interzis în principiu” și de presiunea statelor baltice care fac lobby pentru acest tip de sprijin militar. În acest timp, SUA a spus un „nu” răspicat, iar Marea Britanie spune că decizia de a trimite avioane de a patra generație nu este una practică.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că a primit un mesaj din partea Statelor Unite, prin intermediul ministrului egiptean de Externe, Sameh Shukri. Mesajul ar fi fost transmis de secretarul de stat american Anthony Blinken, care a fost într-o vizită în Egipt înaintea oficialului rus, scrie agenția rusă de stat Tass.
  • Franța va trimite Ucrainei 12 tunuri autopropulsate Caesar suplimentare, a declarat ministrul apărării Sébastien Lecornu, relatează Reuters
  • Rusia a trebuit să trimită acasă peste 9.000 de oameni care au fost „mobilizați ilegal”, a declarat marți procurorul general Igor Krasnov președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 342:

00:30 În așteptarea ofensivei ruse: Militari ucraineni exersează modalităţi de camuflaj în Marea Britanie

Comandantul adjunct al Forțelor Terestre ale Ucrainei, general-locotenentul Oleksandr Pavliuk, a informat că militari din cadrul armatei ucrainene au exersat tehnici individuale de camuflaj sub îndrumarea instructorilor britanici, ca parte a pregătirii lor militare în Marea Britanie, potrivit Ukrainform

00:10Pe măsură ce probabilitatea unui nou val de mobilizare crește în Rusia, oficialii corupți ar fi început să ofere un nou serviciu contra cost. În provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina

23:48Blinken va discuta cu oficialii chinezi despre războiul Rusiei în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta despre războiul Rusiei în Ucraina cu oficiali chinezi în timpul unei călătorii în China pe 5-6 februarie, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit AFP.

23:12Rusia se străduiește să își înlocuiască pierderile din Ucraina înaintea unei posibile ofensive de primăvară, spun oficialii occidentali

Este puțin probabil ca Rusia să înregistreze un succes strategic în orice potențială ofensivă în Ucraina în această primăvară, din cauza sprijinului limitat în ceea ce privește raportul de forțe, echipamentele și logistica, potrivit unor oficiali occidentali, citați de CNN.

22:51 Premierul ucrainean Denîs Șmihal a confirmat marți organizarea unui summit Ucraina-UE vineri la Kiev, despre care spune că ar trebui să trimită un „semnal puternic” Moscovei, la aproape un an de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

22:28Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Olivia Dalton, SUA vor anunța probabil „în curând” un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, relatează CNN.

„Ma aștept să anunțăm în curând mai multă asistență de securitate”, a spus Dalton reporterilor de la bordul Air Force One.

Întrebată dacă SUA vor trimite avioane F16 în Ucraina, Dalton a reiterat comentariile președintelui Joe Biden de luni și a subliniat ajutorul de miliarde de dolari oferit până acum.

21:41Blinken va discuta despre Ucraina și va revitaliza alte subiecte în călătoria în China -Casa Albă

Secretarul de stat american Antony Blinken va încerca să revitalizeze unele subiecte de discuție în timpul unei viitoare călătorii în China și va aduce în discuție războiul din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, citat de Reuters.

21:10O artistă de 77 de ani din Rusia își prezintă pancartele pacifiste în mijlocul conflictului din Ucraina

Elena Ossipova, o pictoriță în vârstă de 77 de ani, a prezentat marți o expoziție cu semnele sale pacifiste în fosta capitală imperială rusă, în plin conflict în Ucraina, unde este supranumită „conștiința Sankt Petersburgului” și se opune tuturor războaielor, potrivit AFP.

Franța va trimite Ucrainei 12 tunuri autopropulsate Caesar suplimentare

20:48Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

19:50Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak îi îndeamnă pe aliații occidentali să ofere mai mult sprijin militar Ucrainei, pe fondul apelurilor reînnoite ale oficialilor de la Kiev pentru a livra avioane de luptă, scrie The Guardian.

Podoliak a postat pe Twitter un mesaj în care spune că unii lideri din UE „cred că Ucraina nu ar trebui să primească arme deoarece războiul se va extinde în Europa”. „Dar, războiul este deja în centrul Europei”, spune consilierul președintelui Zelenski.

El a avertizat că dacă Ucraina nu primește arme, războiul se va extinde în UE, deoarece Rusia „nu va opri expansiunea”.

19:44Ucraina cere din nou avioane de luptă și mai multe arme. Ministrul de externe al Ucrainei a reînnoit marți apelurile pentru avioane de luptă.

"Forțele armate [ucrainene] trebuie să primească toate tipurile de arme de care au nevoie pentru a apăra și restabili integritatea teritorială a țării noastre", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de CNN.

19:34 NATO: Ungaria critică „prostia” Suediei față de Turcia

Ungaria a calificat marți drept „stupidă” atitudinea Suediei, după ce un activist de extremă dreapta a ars un exemplar al Coranului la Stockholm, incident care a determinat Ankara să blocheze aderarea țării nordice la NATO, potrivit AFP.

19:18 Împlinirea visului ucrainean de a primi avioane de luptă de la Occident stă sub semnul incertitudinii, o slabă speranță stând agățată de răspunsul președintelui Emmanuel Macron că „nimic nu este interzis în principiu” și de presiunea statelor baltice care fac lobby pentru acest tip de sprijin militar. În acest timp, SUA a spus un „nu” răspicat, iar Marea Britanie spune că decizia de a trimite avioane de a patra generație nu este una practică.

18:47Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că a primit un mesaj din partea Statelor Unite, prin intermediul ministrului egiptean de Externe, Sameh Shukri. Mesajul ar fi fost transmis de secretarul de stat american Anthony Blinken, care a fost într-o vizită în Egipt înaintea oficialului rus, scrie agenția rusă de stat Tass.

18:36Franța va trimite Ucrainei 12 tunuri autopropulsate Caesar suplimentare, a declarat ministrul apărării Sébastien Lecornu, relatează Reuters

Kadîroviții au violat o jurnalistă rusă și au bătut un cameraman în Melitopol / Rusia ar fi refuzat să ancheteze cazul / Principalul suspect, nepotul lui Kadîrov

18:03 Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a transmis marți că nu are niciun indiciu că fondurile americane ar fi fost utilizate abuziv în Ucraina, dar va continua să lucreze cu autoritățile ucrainene pentru a se asigura că există garanții pentr prevenirea corupției, scrie Reuters. Este prima reacție a Trezoreriei americane în scandalul din Ucraina, unde mai mulți înalți oficiali au fost demiși în urma acuzațiilor de corupție.

17:51Au existat cel puțin 10 tentative de asasinat asupra lui Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, potrivit unor surse citate de Washington Post, potrivit Ukrainska Pravda.

17:40O intervenţie video a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul următoarei ediţii a festivalului de muzică de la Sanremo, din perioada 7 - 11 februarie, provoacă controverse în rândul clasei politice din Italia.

17:28Jurnalista rusă Olga Zenkova și cameramanul Epifanov Artem Sergeevici de la canalul rus NTV au fost agresați de un grup de kadîroviți în Melitopolul ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie. Ea a fost violată, iar cameramanul a fost bătut, scrie Myukraineis.org, un site realizat de guvernul ucrainean, inițial pentru a promova Ucraina. Agențiile de aplicare a legii” controlate de ocupanți au refuzat să investigheze acest caz, iar principalul suspect ar fi Khasan Ibragimov, nepotul lui Kadîrov, scrie și Unian.net.

17:20Franța și Ucraina au discutat despre pregătirea piloților ucraineni pentru avioane de luptă franceze, dar încă nu a fost luată o decizie, a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, după întâlnirea cu omologul său ucrainean Oleksiy Reznikov, la Paris, scrie Reuters.

16:42Rusia a trebuit să trimită acasă peste 9.000 de oameni care au fost „mobilizați ilegal”, a declarat marți procurorul general Igor Krasnov președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

16:25Platforma pentru adulți OnlyFans, disponibilă pe bază de abonamet, nu se mai poate accesa în Rusia, potrivit mai multor canale Telegram și mass-media rusești, relatează publicația independentă Meduza.

Putin vrea să facă centre comune de antrenamet cu Belarusul

15:59 Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți guvernului său să negocieze crearea unor centre comune de antrenament militar cu Belarus, aliatul Moscovei, pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei, transmite AFP, citată de The Moscow Times.

15:34Rusia a declarat marți că forțele sale au preluat controlul asupra Blahodatne, un sat situat la nord de Bakhmut, în estul Ucrainei, unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte din război în ultimele săptămâni, informează Reuters.

Blahodatne, la aproximativ 5 km la nord de Bakhmut, a fost capturat cu ajutorul sprijinului aerian, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.

Grupul Wagner, desemnat de Statele Unite drept organizație criminală transnațională, declarase deja sâmbătă că unitățile sale au preluat controlul asupra Blahodatne, dar Kievul a declarat că a respins un atac asupra satului.

15:21Ucraina va primi între 120 și 140 de tancuri într-un „primul val” de livrări de la 12 țări, a declarat marți ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, conform Reuters.

„Coaliția are acum 12 membri. Pot observa că, în primul val de contribuție, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri de model occidental”, a spus Kuleba în timpul unui briefing online.

Conform acestuia, Kievul încearcă să convingă cât mai multe țări să furnizeze tancuri în ceea ce oficialii ucraineni spun că este un moment critic al războiului.

Comitetul Internațional Olimpic respinge criticile Ucrainei

14:58De la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, un mare număr dintre candidaturile propuse pentru Nobelul pentru Pace 2023 înainte de data limită, 31 ianuarie, sunt legate de războiul din Ucraina, fără ca acest lucru să le facă neapărat favorite, comentează France Presse.

14:25Uniunile media din Finlanda, Norvegia, Danemarca şi Islanda părăsesc Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), în semn de protest faţă de „activitatea necinstită” a acesteia, inclusiv decizia recentă de a le permite reprezentanţilor instituţiilor de presă oficiale ruse din Ucraina să rămână membri, a anunţat asociaţia finlandeză, potrivit Reuters. FIJ, care reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări, se consideră 1vocea globală a jurnaliştilor”, dintre care mulţi se luptă să dezvăluie neregulile şi corupţia.

FIJ respinge acuzaţiile ca fiind "false, defăimătoare şi dăunătoare".

13:58Rusia spune că că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă denotă „poziţia extrem de agresivă” a ţărilor baltice şi Poloniei şi că „marile ţări europene” ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Reuters.

12:30Comitetul Internațional Olimpic a respins criticile vehemente ale oficialilor ucraineni, care l-au acuzat că promovează războiul, după ce organismul a afirmat că sportivilor ruși li s-ar putea oferi posibilitatea de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, informează Reuters.

11:50Un tânăr de 20 de ani Nijnevartovsk care a aruncat cu cocktail-uri Molotov într-un centru de recrutare militară a fost condamnat la 12 ani de închisoare, potrivit agenției de stat TASS, citată de publicația independentă Meduza. Aceasta este prima sentință pentru o astfel de infracțiune.

Ucraina spune că declarațiile președintelui croat despre Crimeea sunt „inacceptabile”

11:03Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat marți pe președintele croat Zoran Milanovic pentru că a afirmat că Crimeea nu va reveni niciodată sub controlul Ucrainei, calificând comentariul său drept „inacceptabil", potrivit Reuters.

10:31Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, conform Ministerului rus de Externe, citat de The Guardian. „S-a discutat despre continuarea dezvoltării cooperării bilaterale în sectoarele politic, comercial, economic și energetic, precum și despre cooperarea în cadrul grupului Opec Plus, pentru a asigura stabilitatea pieței mondiale a petrolului”, a transmis ministerul rus de Externe.

10:27 Forțele rusești au efectuat atacuri în jurul orașelor ucrainene Pavlivka și Vuhledar în ultimele trei zile și ar putea avea ca scop dezvoltarea unei noi axe de avansare în Donețk, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de marți dimineață.

Există o posibilitate realistă ca Rusia să continue să obțină câștiguri locale în acest sector, susțin serviciile militare secrete britanice.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente trupe neangajate în zonă pentru a realiza o avansare semnificativă din punct de vedere operațional.

10:00Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a fugit în Norvegia, unde a cerut azil, a povestit pentru CNN că brutalitatea și incompetența văzute la grupul fondat de Evgheni Prigojin l-au determinat să dezerteze.

Exporturile de gaze rusești către Europa, la un minim istoric

09:20Exporturile de gaze Gazprom către Europa prin Ucraina au atins un minim istoric de 951,4 milioane de metri cubi în primele 30 de zile ale lunii ianuarie, scrie publicația rusă Vedomosti, citând cifrele Gazprom, conform The Guardian.

08:54NATO va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, marți, în timpul vizitei sale în Japonia, unde s-a întâlnit cu premierul nipon Fumio Kishida, conform Reuters.

„Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Japonia îl oferă, inclusiv avioane şi capabilităţi cargo”, a declarat Stoltenberg în timpul unui scurt discurs susţinut după o vizită la Baza Aeriană Iruma a Forţelor de Autoapărare ale Japoniei.

Turneul diplomatic al lui Stoltenberg, care a inclus şi o escală în Coreea de Sud, este menit să consolideze relaţiile cu aliaţii occidentali din Asia în faţa ofensivei ruse asupra Ucrainei şi a concurenţei în creştere din partea Chinei.

08:45Rusia a transformat 2 maternități din Lugansk în spitale de campanie, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Acum este posibil ca femeile să nască doar la Centrul regional perinatal din Lugansk, „unde există o lipsă catastrofală de locuri, precum și riscuri și condiții nefavorabile pentru naștere", a mai precizat Statul Major General.

08:02Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a cerut marți Ucrainei să investigheze acuzațiile potrivit cărora armata sa a folosit mii de mine antipersonal lansate cu rachete în orașul Izium din estul țării și în jurul acestuia atunci când forțele rusești au ocupat zona, transmite Reuters.

07:34Rusia și Belarus au început un antrenament de o săptămână de pregătire a personalului pentru comanda comună a grupării lor regionale de forțe, a anunțat marți Ministerul belarus al Apărării, informează Reuters.

Antrenamentul face parte din pregătirea pentru exercițiile comune pe care cele două țări le vor organiza în Rusia în septembrie, a precizat ministerul.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Biden spune „nu” acordării de avioane de luptă F-16 Ucrainei. Joe Biden a anunțat luni că nu va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina în cadrul războiului acesteia împotriva Rusiei, potrivit AFP.
  • Biden a declarat luni că va vizita Polonia, dar nu știe când, după ce presa americană a relatat săptămâna trecută că liderul de la Casa Albă are în vedere o călătorie în Europa în jurul datei de 24 februarie, când războiul Rusiei în Ucraina face un an, relatează Reuters.
  • „Nimic nu este interzis în principiu”, spune Macron. Președintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni, la Haga, despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”, potrivit AFP.
  • Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în coordonare cu NATO, a spus Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.
  • Peste 60 de blindate Bradley au fost încărcate pe cargobotul Arc Integrity, care transportă echipament militar spre Europa, și au părăsit portul North Charleston din Carolina de Sud pentru a fi duse în Ucraina și folosite împotriva rușilor care au invadat țara vecină în februarie anul trecut.
  • Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, citat de agenția de presă rusă de stat Interfax.
  • Luptele „constante” în și în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei sunt „un adevărat iad”, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra autostrăzii Kosteantînivka - Bahmut, a declarat luni un comandant ucrainean într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, scrie CNN. Cu toate acestea, Rusia ar fi fost nevoită să trimită trupe aeropurtate după ce grupul Wagner a suferit pierderi majore de oameni și armament.
  • Ucraina intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de grivne ucrainene (545 de milioane de dolari) pentru a cumpăra drone – sau vehicule aeriene fără pilot (UAV) – în acest an, a anunțat luni ministrul apărării al țării pe Facebook, potrivit CNN.
  • Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul norvegian al apărării pentru AFP, sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie.
  • Franța și Australia au încheiat un acord pentru producerea a mii de obuze de 155 mm pentru a fi furnizare Ucrainei pentru a o sprijini în războiul său împotriva Rusiei, au anunțat luni miniștrii Sébastien Lecornu și Richard Marles, relatează AFP.
  • VIDEO Un grup de soldați ruși a fost anihilat de o armă care a fost comparată pe rețelele de socializare cu o „rază a morții” din filmele sci-fi datorită traiectoriei vizibile a proiectilului lansat de aceasta.
  • Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului, relatează Reuters.

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 341 au fost LIVE aici pe HotNews.ro