Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că a primit un mesaj din partea Statelor Unite, prin intermediul ministrului egiptean de Externe, Sameh Shukri. Mesajul ar fi fost transmis de secretarul de stat american Anthony Blinken, care a fost într-o vizită în Egipt înaintea oficialului rus, scrie agenția rusă de stat Tass.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
  • „Domnul ministru, răspunzând la o întrebare anterioară, a spus că a transmis un anumit mesaj din partea secretarului de stat Blinken, care a fost recent într-o vizită la Cairo. Confirm acest lucru.
  • Rusia este pregătită să asculte orice propunere serioasă pentru rezolvarea situației actuale în contextul său larg”, a declarat Lavrov, răspunzând unei întrebări la finalul vizitei sale la Cairo.

Ministrul rus al Apărării a susținut că mesajul lui Blinken conține doar apeluri către Rusia „de a se opri și a pleca din Ucraina”.

Lavrov a mai susținut că există „ceva ce Blinken nu a transmis”.

  • „Dar a doua parte a apelului, adevăratul interes al Statelor Unite și al Occidentului, a fost declarat de secretarul general al NATO, domnul Stoltenberg, când se afla ieri în Republica Coreea.
  • El a spus într-unul dintre discursurile sale că Rusia trebuie să piardă, trebuie învinsă, iar Occidentul nu poate permite Ucrainei să piardă, pentru că atunci Occidentul va pierde, întreaga lume va pierde”, a spus Serghei Lavrov.

El l-a acuzat pe secretarul general al NATO că „și-a luat libertatea de a vorbi nu numai în numele membrilor Alianței Nord-Atlantice, ci și în numele tuturor celorlalte țări ale lumii”.

  • „Totul este destul de clar aici, nu vorbim deloc despre Ucraina.
  • Regimul de la Kiev, care nu este independent, îndeplinește voința suveranului - Statele Unite și restul Occidentului, care este subjugat Washingtonului - de a nu permite să se întâmple nimic pe scena internațională care ar pune în pericol hegemonia pe care SUA o clamează în lumea modernă”, a mai susținut ministrul rus de Externe.