Luptele „constante” în și în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei sunt „un adevărat iad”, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra autostrăzii Kosteantînivka - Bahmut, a declarat luni un comandant ucrainean într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, scrie CNN. Cu toate acestea, Rusia ar fi fost nevoită să trimită trupe aeropurtate după ce grupul Wagner a suferit pierderi majore de oameni și armament.

Noi randuri de morminte in cimitirul WagnerFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

"Timp de cinci sau șase luni, lângă Bahmut este un adevărat iad. Inamicul atacă constant. Și putem observa mai multe despre cum se schimbă, ceea ce, apropo, are un impact mare asupra capacității de luptă, asupra moralului și a condițiilor de viață ale fiecărui soldat”, a declarat Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului „Svoboda” al Brigăzii 4 Reacție Rapidă a Gărzii Naționale a Ucrainei.

Gruparea Wagner a suferit pierderi majore, iar mercenarii sunt înlocuiți de trupe aeropurtate

El a spus că nu poate spune cu certitudine dacă forțele ruse au început o ofensivă la scară largă și dacă tactica lor s-a schimbat, dar că se pare că luptătorii Wagner au fost acum înlocuiți de trupele aeropurtate ruse.

Nazarenko a continuat spunând că luptătorii ucraineni „fac o treabă incredibilă” și sunt „adevărați eroi”.

"Inamicul încearcă să preia controlul asupra autostrăzii Kosteantînivka - Bahmut. Nu au succes. Luptătorii noștri fac tot posibilul: Forțele Armate și Garda Națională fac o treabă incredibilă; sunt adevărați eroi. Și inamicul suferă pierderi uriașe”, a spus el.

"Ceea ce vedem este că Wagner este aproape complet distrus. Acum au fost înlocuiți de trupe aeropurtate, care suferă pierderi aproape în fiecare zi, nu doar în militari, ci și în vehicule blindate", a adăugat el.

CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile cu privire la pierderi, dar potrivit imaginilor din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner.

Pe 2 ianuarie, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti l-a arătat pe fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, vizitând locul și depunând o coroană de flori la unul dintre morminte.

Mercenarii Wagner au fost prinși într-o lungă bătălie de uzură cu forțele ucrainene, au cucerit orașul Soledar și sunt acum angajați în asaltul asupra orașului Bahmut și a satelor din jur. Oficialii ucraineni spun că Wagner a trimis valuri de infanterie spre pozițiile lor și au suferit pierderi grele în acest proces.

Ucraina a spus că ofensiva rusă asupra lui Bahmut nu a culminat, dar situația de-a lungul liniei frontului acolo este din ce în ce mai dificilă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că este acută.

Orice posibilă retragere a ucrainenilor din Bahmut va avea ca scop salvarea vieților soldaților

Denis Iaroslavskii, care conduce o unitate în Bahmut, a spus, potrivit CNN, că orice posibilă retragere a Ucrainei din oraș s-ar face cu unicul scop de a salva viețile militarilor ucraineni.

Iaroslavskii a avertizat, de asemenea, că trupele militare ruse obișnuite „super-calificate” îi ajută acum pe mercenarii Wagner să atace orașele din jurul lui Bahmut, confirmând ceea ce a spus Volodimir Nazarenko.

El a spus că drumul la nord de Bahmut, spre orașul Krasna Hora, este aproape în întregime sub control rusesc. Grupul Wagner a susținut duminică că a preluat controlul orașului Blahodatne, mai la nord de-a lungul acelui drum.

„Este mult prea periculos pentru voluntari să intre acum în oraș”, a spus Yaroslavskii. „Sunt localnici care rămân acolo, dar locuiesc în subsoluri. Toți cei care au vrut să părăsească orașul au plecat deja. Nu există electricitate, nici apă, nici canalizare sau gaz, nimic. Nu va mai exista o singură clădire în Bahmut.”

Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.