Rachetele rusești au ucis trei persoane în orașul Herson din sudul Ucrainei, în timp ce luptele au făcut ravagii în estul regiunii Donețk, unde Rusia a bombardat din nou orașul-cheie Vuhledar, au declarat oficiali ucraineni. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în Donețk și că are nevoie de livrări mai rapide de arme și de noi tipuri de armament, la doar câteva zile după ce aliații au fost de acord să furnizeze Kievului tancuri grele de luptă.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si premierul danez Mette Frederiksen in NikolaievFoto: President Of Ukraine / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Biden spune „nu” acordării de avioane de luptă F-16 Ucrainei.Joe Biden a anunțat luni că nu va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina în cadrul războiului acesteia împotriva Rusiei, potrivit AFP.
  • „Nimic nu este interzis în principiu”, spune Macron. Președintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni, la Haga, despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”, potrivit AFP.
  • Peste 60 de blindate Bradley au fost încărcate pe cargobotul Arc Integrity, care transportă echipament militar spre Europa, și au părăsit portul North Charleston din Carolina de Sud pentru a fi duse în Ucraina și folosite împotriva rușilor care au invadat țara vecină în februarie anul trecut.
  • Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, citat de agenția de presă rusă de stat Interfax.
  • Luptele „constante” în și în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei sunt „un adevărat iad”, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra autostrăzii Kosteantînivka - Bahmut, a declarat luni un comandant ucrainean într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, scrie CNN. Cu toate acestea, Rusia ar fi fost nevoită să trimită trupe aeropurtate după ce grupul Wagner a suferit pierderi majore de oameni și armament.
  • Ucraina intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de grivne ucrainene (545 de milioane de dolari) pentru a cumpăra drone – sau vehicule aeriene fără pilot (UAV) – în acest an, a anunțat luni ministrul apărării al țării pe Facebook, potrivit CNN.
  • Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul norvegian al apărării pentru AFP, sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie.
  • Franța și Australia au încheiat un acord pentru producerea a mii de obuze de 155 mm pentru a fi furnizare Ucraineni pentru a o sprijini în războiul său împotriva Rusiei, au anunțat luni miniștrii Sébastien Lecornu și Richard Marles, relatează AFP.
  • VIDEO Un grup de soldați ruși a fost anihilat de o armă care a fost comparată pe rețelele de socializare cu o „rază a morții” din filmele sci-fi datorită traiectoriei vizibile a proiectilului lansat de aceasta.
  • Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului, relatează Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 341:

00:45Președintele american Joe Biden a declarat luni că va vizita Polonia, dar nu știe când, după ce presa americană a relatat săptămâna trecută că liderul de la Casa Albă are în vedere o călătorie în Europa în perioada în jurul datei de 24 februarie, când războiul Rusiei în Ucraina face un an, relatează Reuters.

23:58Biden spune „nu” acordării de avioane de luptă F-16 Ucrainei

Joe Biden a anunțat luni că nu va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina în cadrul războiului acesteia împotriva Rusiei, potrivit AFP.

23:14Avioane pentru Ucraina: „Nimic nu este interzis în principiu”, spune Macron

Președintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni, la Haga, despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”, potrivit AFP.

22:53Peste 60 de blindate Bradley au fost încărcate pe cargobotul Arc Integrity, care transportă echipament militar spre Europa, și au părăsit portul North Charleston din Carolina de Sud pentru a fi duse în Ucraina și folosite împotriva rușilor care au invadat țara vecină în februarie anul trecut.

Norvegia spune că va trimite tancuri în Ucraina

22:34Presa rusă: Moscova deplasează trupe suplimentare în regiunea Kursk

Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, citat de agenția de presă rusă de stat Interfax.

21:53Armata ucraineană ar fi lovit 3 puncte de control rusești.

Forțele ucrainene au lovit luni trei puncte de control rusești, patru concentrări de trupe și două depozite de muniție, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa din 30 ianuarie.

21:31Ucraina intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de grivne ucrainene (545 de milioane de dolari) pentru a cumpăra drone – sau vehicule aeriene fără pilot (UAV) – în acest an, a anunțat luni ministrul apărării al țării pe Facebook, potrivit CNN.

„Dezvoltarea pieței UAV din Ucraina este una dintre domeniile cheie de interes pentru Ministerul Apărării”, a spus Oleksii Reznikov. „În urma consultărilor cu Statul Major General și a testărilor/testelor, Ministerul Apărării a încheiat șaisprezece contracte cu producătorii autohtoni de UAV.”

20:45Avioane pentru Ucraina: "Nimic nu este interzis în principiu", spune Macron (AFP)

19:42Norvegia spune că va trimite tancuri în Ucraina „cât mai curând posibil”

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul norvegian al apărării pentru AFP, sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie.

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia

19:32Franța și Australia au încheiat un acord pentru producerea a mii de obuze de 155 mm pentru a fi furnizare Ucraineni pentru a o sprijini în războiul său împotriva Rusiei, au anunțat luni miniștrii Sébastien Lecornu și Richard Marles, relatează AFP.

19:08Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în coordonare cu NATO, a spus Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

18:35Luptele „constante” în și în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei sunt „un adevărat iad”, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra autostrăzii Kosteantînivka - Bahmut, a declarat luni un comandant ucrainean într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, scrie CNN. Cu toate acestea, Rusia ar fi fost nevoită să trimită trupe aeropurtate după ce grupul Wagner a suferit pierderi majore de oameni și armament.

18:33 Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe de la Moscova, afirmă Rusia „vrea să fie lăsată în pace” de Occident și că discuţiile cu Kievul sau cu „păpuşării” săi nu au niciun rost.

18:11 VIDEO Un grup de soldați ruși a fost anihilat de o armă care a fost comparată pe rețelele de socializare cu o „rază a morții” din filmele sci-fi datorită traiectoriei vizibile a proiectilului lansat de aceasta.

17:58Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, nu va mai fi niciodată parte a Ucrainei, a declarat luni președintele croat Zoran Milanovic în timpul unor observații în care își detalia obiecția ca Zagrebul să ofere ajutor militar Kievului, relatează Reuters.

Ambasadoarea americană la Moscova, huiduită în fața MAE rus

17:18Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei.

16:52FOTO ​Mai multe fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni au început să folosească un tip de muniție care în prezent nu mai este produs nicăieri în lume.

16:35Noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost întâmpinat la Ministerul rus de Externe din Moscova de câțiva protestatari, printre care și minori, cu pancarte și sloganuri cu mesaje anti-SUA, relatează Reuters. Tracy s-a dus la Ministerul rus pentru a-și prezenta acreditarea.

Premierul Danez, în vizită în Ucraina, s-a întâlnit cu Zelenski

16:00 Generalul francez Christophe Gomart, fost șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale și al Direcției de Informații Militare a Franței, a criticat în termeni duri perspectiva trimiterii Ucrainei a unor tancuri Leclerc de fabricație franceză.

15:19Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei.

Cei doi oficiali au inspectat rezervoarele de petrol care au fost distruse de rachetele și dronele inamice în portul din Nikoalev.

14:55 Condițiile meteo din Ucraina sabotează armata lui Putin. Rușii ar putea fi împiedicați de vânt să utilizeze dronele kamikaze pentru atacarea Ucrainei în viitorul apropiat, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, transmite The Kyiv Independent.

14:47Ucraina a dezminţit luni că trupele ruse avansează, după cum susţine Moscova, lângă oraşul Vuhledar, un nou punct fierbinte de pe frontul din estul Ucrainei, unde luptele se intensifică în ultimul timp, informează AFP. Afirmațiile autorităților pro-ruse din Donețk sunt contestate și de un fost comandat al separatiștilor din Donbas.

14:00 Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut, a anunţat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.

„Războiul (Rusiei) asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm şi mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze”, a declarat Morawiecki.

FSB a acuzat trei elevi de clasa a VIII-a de sabotaj

13:52Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război.

„SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

13:41FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a reținut trei elevi de clasa a VIII-a pe care îi acuză de avarierea unor șine de cale ferată din regiunea Moscova „la instrucțiunile unor persoane” de pe Telegram. Minorii riscă închisoare pe viață, în conformitate cu prevederile Codului Penal al Rusiei.

13:30Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează o discuție pe care ar fi avut-o la Moscova cu omologul său rus Serghei Șoigu cu mai puțin de două săptămâni înaintea izbucnirii războiului, Wallace spunând că ar fi fost mințit în față că Rusia nu va invada Ucraina, scrie BBC.

12:56Kremlinul susține că fostul premier britanic Boris Johnson „a mințit” atunci când a spus că înainte de invazia în Ucraina, în februarie 2022, președintele Rusiei Vladimir Putin l-ar fi amenințat cu un atac cu rachete, scrie Reuters.

Recompensa oferită de o companie rusească primilor soldați care vor distruge tancurile primite de Ucraina de la occident

12:46Armata ucraineană a mulțumit luni țării despre care afirmă că „a învins în mod faimos marea” pentru că o ajută să înfrângă Rusia prin pachetele de asistență militară pe care i le-a acordat Kievului.

12:34Agențiile de securitate de stat din Slovenia au arestat doi bărbați suspectați de spionaj pentru serviciul de informații militare rusesc, potrivit unor surse citate de ziarul Delo din Ljubljana, transmite Reuters.

Suspecții, dintre care unul are cetățenia unei țări din America de Sud, au operat sub identități false dintr-un birou închiriat în cartierul Bezigrad din Ljubljana.

Cei doi suspecți au fost acuzați de spionaj și folosirea de documente false. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia ar putea fi condamnați la pedepse cu închisoarea de până la opt ani, scrie presa slovenă.

11:32VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucrainene a surprins cum soldații ruși au abandonat un buncăr improvizat pentru a o lua la fugă mâncând pământul după ce în fața acestuia a fost lansată o grenadă din dronă.

11:21Președintele turc Recep Tayyip Erdogan descrie relațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin și dintre cele două țări, în general, drept „oneste și bazate pe încredere”, scrie agenția rusă de stat Tass.

11:15 O companie rusească a declarat că va oferi cinci milioane de ruble, echivalentul a 72.000 de dolari, în numerar primilor soldați care vor distruge sau captura tancuri de fabricație occidentală în Ucraina, după ce Kremlinul a promis că forțele rusești vor distruge orice mașini de luptă livrate în Ucraina, transmite Reuters.

10:50Sirenele de raid aerian răsună în mai multe regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, Nikoalev, Herson și Dnipropetrovsk, potrivit The Guardian. Locuitorii sunt îndemnați să se adăpostească.

09:55AvtoVAZ, cel mai mare producător de mașini din Rusia, se confruntă cu un deficit de vopsea, potrivit revistei Vedomosti, citată de The Moscow Times. Alegerea limitată a culorilor nu este însă principala problemă, deoarece Lada duce lipsă de componente mai importante, amintește Serghei Udalov, director executiv al AvtoVAZ.

ISW: Ofensiva Ucrainei este încetinită de întârzierea livrărilor de arme occidentale

09:14Autoritățile ruse se gândesc să recruteze noi soldați în cadrul așa-zisei „mobilizări parțiale”, potrivit serviciilor secrete britanice.

În evaluarea de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că este foarte probabil ca liderii ruși „să continue să caute modalități de a întruni numărul mare de personal necesar pentru a asigura resursele pentru orice viitoare ofensivă majoră în Ucraina, minimizând în același timp disensiunile interne".

08:52Întârzierile în furnizarea către Ucraina a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune, a sistemelor avansate de apărare antiaeriană și a tancurilor au limitat capacitatea Ucrainei de a profita de oportunitățile pentru operațiuni contraofensive mai ample favorizate de eșecurile militare rusești, potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului.

Întârzierile occidentale în furnizarea ajutorului militar necesar au exacerbat „impasul" și capacitatea de a recâștiga porțiuni semnificative de teritoriu, afirmă think tank-ul american în cea mai recentă analiză a invaziei.

08:36 Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP.

08:07O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, informează luni Reuters.

El a precizat că atacul a vizat centrul oraşului și că echipele de salvare caută o femeie dispărută, care s-ar putea afla sub dărâmături.

Șeful NATO cere Coreei de Sud să sporească ajutorul militar pentru Ucraina

07:33 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să sporească sprijinul militar acordat Kievului, dând exemplul altor ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, după invazia rusă în Ucraina, informează Reuters.

07:27Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat, într-un documentar BBC, că înainte de startul invaziei ruse în Ucraina a fost ameninţat de Vladimir Putin cu un atac cu rachetă, în timpul unei discuţii la telefon, relatează bbc.com.

01:40Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale.

„Este o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a afirmat el, în discursul de duminică seară.

Zelenski a menţionat că i-a scris preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, despre această problemă, în contextul în care francezii vor găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.

00:00Volodimir Zelenski, în mesajul său video de duminică seară: În ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, inamicul menţine o intensitate ridicată a atacurilor / Timpul să fie arma noastră

Preşedintele ucrainean afirmă că intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata rusă sunt numeroase. Zelenski spune că Ucraina trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a acuzat armata ucraineană că a lovit în mod deliberat sâmbătă un spital dintr-o zonă din estul Ucrainei aflată sub control rusesc. 14 persoane au murit și 24 de pacienți și personal medical au fost răniți. Nu a existat un răspuns imediat la acuzații din partea Ucrainei.
  • La Kiev, mai multe persoane au comemorat în lacrimi un voluntar britanic, Andrew Bagshaw, ucis în timp ce era într-o misiune de salvare în orașul Soledar din estul Ucrainei.
  • Președintele rus Vladimir Putin este deschis la discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului. Scholz, care săptămâna trecută a aprobat furnizarea de tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, a declarat că va vorbi din nou cu Putin, dar că este de datoria liderului rus să retragă trupele din Ucraina „pentru a pune capăt acestui război oribil și fără sens".
  • În condițiile în care Statele Unite au decis să furnizeze tancuri Ucrainei, nu are sens ca Rusia să vorbească cu Kievul sau cu „marionetele sale occidentale", a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă RIA.
  • Președintele ucrainean Zelenski a declarat duminică că a permite Rusiei să concureze la Jocurile de la Paris din 2024 echivalează cu a arăta că „teroarea este cumva acceptabilă".
  • Rusia a declarat că nu va purta discuții anuale cu Japonia cu privire la reînnoirea unui pact care permite pescarilor japonezi să opereze în apropierea insulelor disputate, afirmând că Japonia a luat măsuri antirusești.
  • Ucraina și aliații săi discută despre cererile Kievului de rachete cu rază lungă de acțiune despre care spune că sunt necesare pentru a împiedica Rusia să îi distrugă orașele, a declarat un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski.
  • Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să crească foarte mult producția de muniții pentru tancuri și artilerie pentru a satisface cererea puternică din Ucraina și din Occident și ar putea începe să producă lansatoare multiple de rachete HIMARS în Germania, a declarat directorul general Armin Papperger pentru Reuters.
  • Ucrainei i-au fost promise 321 de tancuri grele de către mai multe țări, a declarat ambasadorul său în Franța.
  • Polonia va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană pe care le-a promis, a declarat premierul polonez într-un interviu acordat televiziunii canadiene.

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 340 au fost LIVE aici pe HotNews.ro