Președintele american Joe Biden a declarat luni că va vizita Polonia, dar nu știe când, după ce presa americană a relatat săptămâna trecută că liderul de la Casa Albă are în vedere o călătorie în Europa în jurul datei de 24 februarie, când războiul Rusiei în Ucraina face un an, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

NBC News a relatat săptămâna trecută că sunt luate în considerare mai multe ţări, între care Polonia, pentru vizita lui Joe Biden în Europa în jurul împlinirii unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Casa Albă analizează modalităţile prin care Biden ar putea marca împlinirea unui an de la începerea războiului din Ucraina, au precizat sursele NBC - trei oficiali ai administraţiei şi o persoană familiarizată cu discuţiile. Scopul, au spus acestea, este ca Biden să folosească acest moment pentru a atrage atenţia asupra rezistenţei Ucrainei în faţa campaniei militare brutale a Rusiei şi pentru a reafirma solidaritatea SUA cu poporul ucrainean în momentul în care conflictul intră într-o nouă fază.

Unul dintre obiectivele acestei deplasări a lui Biden în Europa ar fi acela de a crea un moment la fel de semnificativ din punct de vedere simbolic şi eficient din punct de vedere strategic cum a fost vizita lui Volodimir Zelenski la Washington, în decembrie, pentru a menţine vie dorinţa de sprijinire a Ucrainei, a declarat o persoană familiarizată cu discuţiile.

Reamintim că președintele Joe Biden a anunțat pe 25 ianuarie că SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliaților europeni, care demonstrează că sunt încă uniți împotriva invaziei Rusiei.

Cu toate acestea, el a spus azi că nu va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina, în ciuda cerințelor oficialilor ucraineni, inclusiv ale lui Zelenski, care a cerut furnizarea de avioane și cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Ucraina a câștigat un impuls uriaș pentru trupele sale săptămâna trecută, când Germania și Statele Unite au anunțat planuri de a furniza tancuri grele, punând capăt săptămânilor de blocaj diplomatic în această problemă. Polonia, vecinul Ucrainei la granița de vest, s-a poziționat drept unul dintre cei mai fideli aliați ai guvernului de la Kiev.