„Lista de dorințe” a Ucrainei privind armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a declarat miercuri ministrul Apărării Oleksii Reznikov pentru CNN. Astfel, acum Ucraina va face eforturi pentru a primit avioane de luptă occidentale de a patra generație, cum ar fi F-16, a declarat miercuri un consilier al ministrului ucrainean al apărării, potrivit Reuters.

F-16 Fighting FalconFoto: Tsgt. Timothy Dischinat/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia

„Anul trecut i-am trimis lui Moș Crăciun o scrisoare cu lista de dorințe, iar avioanele de luptă [au fost] incluse în această listă de dorințe”, a spus Reznikov.

Dar el a spus că prima prioritate a guvernului său sunt sistemele de apărare antiaeriană, astfel încât să poată împiedica Rusia să efectueze atacuri aeriene și cu rachete.

„Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul”, a spus Reznikov. „Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obținem mai multe vehicule înarmate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot), etc. Avem oameni, dar avem nevoie de arme”, a spus el.

Reznikov a spus, citându-l pe Winston Churchill, : „Dă-ne instrumente, vom termina treaba”.

Următoarea țintă a ucrainenilor, avioanele de luptă de a patra generație

„Următorul mare obstacol vor fi acum avioanele de luptă”, a declarat Iurii Sak, consilier al ministrului Apărării Oleksii Reznikov, pentru Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au o flotă de avioane de luptă vechi din epoca sovietică, care au ieșit de pe linia de asamblare înainte ca Kievul să își declare independența în urmă cu mai bine de 31 de ani. Avioanele de război sunt folosite pentru misiuni de interceptare și pentru a ataca pozițiile rusești.

„Dacă le obținem (avioane de luptă occidentale), avantajele pe câmpul de luptă vor fi imense... Nu sunt doar F-16 (avioane de luptă multirol din SUA): a patra generație de avioane, asta ne dorim”, a spus Sak.

Sprijinul militar occidental a fost vital pentru Kiev și a evoluat rapid în timpul războiului. Înainte de invazie, chiar și ideea de a furniza ajutor letal Ucrainei era foarte controversată, dar livrările occidentale au spulberat tabu după tabu.

"Nu au vrut să ne dea artilerie grea, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea sisteme Himars, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea tancuri, acum ne dau tancuri. În afară din armele nucleare, nu a mai rămas nimic pe care să nu-l obținem”, a spus Sak.

Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie anul trecut, a mai spus că dorește să primească rachete cu rază lungă de acțiune din Occident.

Moscova a reacționat cu furie miercuri, după ce Germania a aprobat livrarea către Ucraina a tancurilor Leopard 2, calul de bătaie al armatelor din întreaga Europă, într-o decizie care va încinge cu siguranță puterea ofensivă a Ucrainei.

Justin Bronk, cercetător la think tank-ul RUSI din Londra, a declarat că forţele aeriene ucrainene ar beneficia foarte mult de pe urma avioanelor de luptă occidentale în ceea ce priveşte puterea letală aer-aer şi, potenţial, aer-sol. Dar el a declarat pe Twitter că acestea ar fi în continuare expuse unui risc ridicat din partea rachetelor sol-aer ruseşti, obligându-le să zboare foarte jos în apropierea liniei frontului, lucru care "ar reduce dramatic raza de acţiune efectivă a rachetelor şi ar limita opţiunile de atac".

În ciuda lipsei oricărei mişcări palpabile semnificative în această privinţă, forţele aeriene ucrainene au tânjit după avioane mai bune pe tot parcursul războiului. Un pilot ucrainean cu numele de cod Juice a declarat luna trecută pentru Reuters că mulţi dintre colegii săi din Forţele Aeriene iau lecţii de engleză în timpul liber în aşteptarea momentului în care Kievul va primi într-o zi avioane străine, cum ar fi avionul de vânătoare F-16.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliaților europeni.

Declarațiile lui Biden au venit după ce Germania a declarat că va furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, depășind temerile legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră esențiale pentru a învinge invazia Rusiei.