Noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Lynne Tracy, a fost întâmpinat la Ministerul rus de Externe din Moscova de câțiva protestatari, printre care și minori, cu pancarte și sloganuri cu mesaje anti-SUA, relatează Reuters. Tracy s-a dus la Ministerul rus pentru a-și prezenta acreditarea.

Lynne TracyFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Grupul ținea pancarte cu mesaje critice la adresa Washingtonului, dintre care unul scria „Tancurile voastre ucid civili”.

Potrivit unei postări pe Twitter, micul grup de protestatari striga „America este o țară teroristă”.

În Rusia, protestele sunt permise doar dacă sunt pro-guvernamentale

Protestele din Rusia - în special pe probleme legate de război - sunt efectiv interzise cu excepția cazului în care au sprijinul autorităților.

Când au fost protestele anti-război, după anunțarea mobilizării parțiale în luna februarie, mii de oameni au fost reținuți, iar bărbaților cu vârstă de încorporare li s-au înmânat ordin de încorporare.

Un cuplu care lua cina la un restaurant din orașul rus Krasnodar a fost reținut de poliție după ce un alt client a sunat la poliție reclamând că cei doi tineri își exprimau dezacordul față de război într-o discuție privată, potrivit The Moscow Times.

În Rusia, poliția îi reține adesea pe disidenți, inclusiv după denunțuri împotriva lor. Cu toate acestea, de obicei sunt inițiate proceduri administrative sau penale împotriva lor pentru că și-au exprimat public poziția.

Relațiile dintre SUA și Rusia, la un minim istoric

Relațiile dintre Washington și Moscova sunt tensionate, fiind unele dintre cele mai degradate, din punct de vedere istoric. Statele Unite au răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia prin furnizarea de armament Kievului - care va include în curând tancuri principale de luptă - și impunând o serie de noi sancțiuni economice Rusiei, totul în acord cu aliații occidentali.

Deși au existat schimburi de prizonieri care au implicat veteranul marinei americane Trevor Reed și starul de baschet Brittney Griner, contactele la nivel înalt între cele două părți au fost puține.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov i-a spus lui Tracy că se așteaptă ca ea să urmeze principiul de a nu se amesteca în afacerile interne ale Rusiei, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti.

Ambasada SUA a declarat: „Ambasadorul Tracy se concentrează pe menținerea dialogului între capitalele noastre într-un moment de tensiuni fără precedent, pe protejarea intereselor cetățenilor americani deținuți în Rusia și pe sprijinirea legăturilor dintre popoarele american și rus”.