Un cuplu care lua cina la un restaurant din orașul rus Krasnodar a fost reținut de poliție după ce un alt client a sunat la poliție reclamându-i că cei doi tineri își exprimau dezacordul față de război într-o discuție privată, potrivit The Moscow Times.

Politia rusaFoto: Alexander Blinov / Alamy / Profimedia Images

Polițiștii ruși i-au pus pe cei doi soți cu fața la podea, i-au încătușat și i-au ținut așa timp de o oră, apoi i-au dus la o secție de poliție, au susținut tinerii.

Soții au fost acuzați de tulburarea ordinii publice și au fost reținuți peste noapte.

Aceștia au remarcat că polițiștii au spus în mod explicit că i-au reținut pentru că au făcut declarații împotriva războiului.

Astfel de rețineri indică faptul că Rusia este în pragul totalitarismului, a apreciat analistul politic Abbas Galliamov.

„O diferență importantă între autoritarism și totalitarism este că în primul caz, exprimarea publică a sentimentelor de opoziție poate fi interzisă, dar opiniile personale exprimate în conversații private nu interesează pe nimeni. În totalitarism, chiar și cuvintele rostite în privat și care nu sunt destinate urechilor celor din afară sunt pedepsite. Rusia se îndreaptă spre totalitarism", a spus Galliamov.

În Rusia, poliția îi reține adesea pe disidenți, inclusiv după denunțuri împotriva lor. Cu toate acestea, de obicei sunt inițiate proceduri administrative sau penale împotriva lor pentru că și-au exprimat public poziția.

O adolescentă din Rusia a criticat războiul din Ucraina pe rețelele sociale

De exemplu, în decembrie, ofițerii Ministerului de Interne au reținut-o pe studenta Olesya Krivtsova, în vârstă de 19 ani. Două dintre colegele ei de clasă au scris denunțuri împotriva ei.

Oficialii ruși au adăugat-o pe Olesya Krivtsova pe lista teroriștilor și extremiștilor, la un loc cu ISIS, Al Qaeda și talibanii, pentru că a postat pe Instagram un mesaj referitor la explozia de pe podul din Crimeea din octombrie anul trecut în care critica de asemenea Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Krivtsova, studentă la Universitatea din Arhanghelsk (oraș din nord-vestul Rusiei), se confruntă de asemenea cu acuzații penale privind discreditarea armatei ruse pentru că ar fi distribuit o postare presupus critică cu privire la război într-un grup de discuții pentru studenți de pe rețeaua de socializare rusă VK.

În prezent, Krivtsova se află sub arest la domiciliu, în apartamentul mamei sale din Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk, având interdicție de a intra pe internet și de a folosi alte forme de comunicare.

Citește aici cele mai importante informații din a 341-a zi a războiului din Ucraina