Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul său video de duminică seară, că intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata rusă sunt numeroase, citează News.ro. Zelenski a precizat că Ucraina trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia

„Situaţia este foarte dificilă. Bahmut, Vuhledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt atacate constant de Rusia. Există încercări constante de forţare a apărării noastre. Inamicul nu îşi numără oamenii şi, în ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, menţine o intensitate ridicată a atacurilor. În unele dintre războaiele sale, Rusia a pierdut în total mai puţini oameni decât pierde acolo, în special în apropiere de Bahmut. Şi acest lucru poate fi contracarat doar printr-o rezistenţă extraordinară şi o înţelegere deplină a faptului că, apărând regiunea Doneţk, războinicii noştri apără întreaga Ucraină. Pentru că fiecare pas pe care inamicul este împiedicat să-l facă înseamnă zeci de paşi pe care ocupanţii nu îi pot face în alte direcţii”, a spus Zelenski.

El a menţionat că este importantă menţinerea dinamicii „sprijinului de apărare” venit de la partenerii Ucraianei. „Facem totul pentru a ne asigura că presiunea noastră depăşeşte capacităţile de asalt ale ocupanţilor. Şi este foarte important să menţinem dinamica sprijinului de apărare din partea partenerilor noştri. Viteza de aprovizionare a fost şi va fi unul dintre factorii cheie în acest război. Rusia speră să prelungească războiul, să ne epuizeze forţele. Aşa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să grăbim aprovizionarea şi deschiderea de noi opţiuni de armament necesare pentru Ucraina”.

„Săptămâna aceasta avem rezultate semnificative în domeniul apărării în relaţiile cu Statele Unite, Germania, Polonia, Canada, Belgia, Norvegia, Italia şi alte ţări. Trebuie să facem săptămâna viitoare să nu fie mai puţin puternică pentru apărarea noastră”, a adăugat Zelenski.

Volodimir Zelenski a mai spus că l-a invitat în Ucraina pe noul preşedinte al Cehiei, Petr Pavel: „Astăzi, am vorbit şi cu preşedintele ales al Republicii Cehe, Petr Pavel. Am auzit o înţelegere completă a situaţiei. L-am invitat pe domnul preşedinte să viziteze Ucraina. Sunt încrezător că împreună vom reuşi să ne consolidăm în mod semnificativ răspunsul european comun la ameninţarea teroristă rusă”.

___