Președintele nou ales al Cehiei va face o vizită la Kiev, împreună cu omologul slovac, a anunțat televiziunea cehă. În estul Ucrainei luptele continuă, în noaptea de sâmbătă spre duminică regiunea Sumî fiind vizată de peste 17 atacuri.

Razboi in UcrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina - ziua 340

01:40Volodimir Zelenski a criticat din nou Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale.

„Este o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a afirmat el, în discursul de duminică seară.

Zelenski a menţionat că i-a scris preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, despre această problemă, în contextul în care francezii vor găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.

00:00Volodimir Zelenski, în mesajul său video de duminică seară: În ciuda numeroaselor pierderi de vieţi, inamicul menţine o intensitate ridicată a atacurilor / Timpul să fie arma noastră

Preşedintele ucrainean afirmă că intensitatea atacurilor Rusiei nu scade, deşi pierderile de vieţi din armata rusă sunt numeroase. Zelenski spune că Ucraina trebuie să facă din timp o armă, în contextul în care ruşii vor prelungirea războiului.

22:24 Erdogan spune că Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO. „Suedia va fi şocată”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles duminică că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei. „Dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată când noi vom da un mesaj diferit despre Finlanda”, a spus Erdogan, în răspuns la o întrebare referitoare la candidatura la NATO a celor două ţări nordice.

21:55 Germania: Lidera SPD, partidul cancelarului Olaf Scholz, nu exclude trimiterea de avioane de luptă Ucrainei

În urma deciziei Germaniei de a livra tancuri Ucrainei, lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), aflat la guvernare, nu a exclus în mod explicit susţinerea Ucrainei cu avioane de luptă.

Întrebată, duminică, dacă exclude livrarea de avioane de luptă, Saskia Esken a declarat pentru postul ARD că Germania nu este parte a războiului şi că guvernul vrea să „evite acest lucru în viitor”. În acelaşi timp, este important ca Germania să-i arate clar preşedintelui rus Vladimir Putin, prin toate deciziile, că „respingem agresiunea rusă”, a adăugat ea.

21:30Elevii ruşi ar urma să fie formaţi militar în mod obligatoriu din toamnă (raport britanic)

Armata rusă caută noi recruţi, după ce a suferit o serie de înfrângeri militare, iar Kremlinul se pregăteşte de o ofensivă în primăvară, iar în acest context toţi elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ postat pe Twitter.

20:20 O adolescentă din Rusia a criticat războiul din Ucraina pe rețelele sociale. Acum riscă ani grei de închisoare

19:45Temerile unor țări occidentale că timpul curge în favoarea Rusiei în războiul ajuns unul de uzură stau în spatele deciziei de a intensifica ajutorul militar, scrie Kyiv Independent, citând Wall Street Journal, care la rândul lui citează oficiali occidentali anonimi. Forțele ruse continuă eforturile ofensive lângă Bakhmut, în estul regiunii Donețk și în sud-estul regiunii Zaporojie. SUA, Regatul Unit și Germania au anunțat recent planuri de a furniza Ucrainei zeci de tancuri moderne. Președintele Volodymyr Zelensky a declarat însă pentru Sky News că Ucraina are nevoie de până la 500 de tancuri pentru a elibera teritoriile ocupate.

19:10 Trei persoane au murit și alte cinci au fost rănite după bombardamentele rusești asupra orașului port Herson, au informat autoritățile.

Administrația militară regională din Herson a transmis duminică pe Telegram că forțele rusești au vizat un spital, o școală, o stație de autobuz, un oficiu poștal, o bancă și clădiri rezidențiale.

În urma atacurilor, au rezultat opt victime - trei morți și cinci răniți.

18:30 Ce a mai rămas din Soledar, orașul ucrainean în care s-au dat lupte crâncene la mijlocul acestei luni.

După cucerirea orășelului Soledar de către mercenarii Wagner, punctul cel mai fierbinte al războiului din Ucraina este bătălia pentru Bahmut și localitățile limitrofe. Vorbim de un oraș nu foarte mare, Bahmutul având înainte de război aproximativ 70.000 de locuitori. Importanța lui pe planul tactic general al războiului este cel puțin discutabilă. Citește și: De ce Kramatorskul este adevărata țintă strategică în Donbas

17:58Președintele Volodymyr Zelenski a ținut o întâlnire a Comandantului suprem militar, scrie Ukrinform. "Nu există zile libere în război, mai ales când vine vorba de libertatea noastră și Ucraina liberă! ”, a spus președintele. S-a discutat despre situația operațională de pe front, în special din est și sud. "Am luat în considerare informații importante despre acțiunile probabile ale inamicului în viitorul apropiat. Am mai discutat problema asigurării nevoilor forțelor de apărare ale Ucraineiconstând în arme, echipamente militare și muniții pentru operațiunile planificate pentru 2023. „2023 trebuie să fie și va fi cu siguranță anul victoriei noastre!” – a conchis președintele.

17:32Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CBC că, după aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, Ucraina speră acum să primească avioane militare care ar putea înclina balanța războiului.

17:08 Kievul spune că a respins un atac din apropierea satului Blahodatne, în Doneţk. Grupul de mercenari Wagner susţine în schimb că a ocupat localitatea

Trupele Kievului au „respins atacurile din apropiere (...) de Blahodatne” şi de alte 13 localităţi din regiunea Doneţk, a dat asigurări statul major ucrainean în comunicatul său zilnic.

Evgheni Prigojin a afirmat în schimb, citat de serviciul său de presă, că „unitățile Wagner PMC au preluat Blahodatne. Blahodatne este sub controlul nostru”.

16:23Rusia încearcă să „evoce Uniunea Sovietică” cu pregătire militară în școli, spune Ministerul Apărării din UK. Ministerul Educației din Rusia a oferit mai multe detalii cu privire la includerea pregătirii militare de bază în școlile secundare ale țării, a declarat astăzi Ministerul Apărării din Marea Britanie. Modulul „va include antrenament cu puști de asalt și grenade de mână din seria AK, exerciții militare și saluturi”. Inițiativele, care intră în vigoare în septembrie, sunt o „evocare deliberată a Uniunii Sovietice”, deoarece antrenamente similare au avut loc în școli până în 1993.

15:55Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner susținut de stat rus, nu comandă unități de luptă din războiul împotriva Ucrainei, potrivit lui Andriy Yusov, reprezentant al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării ucrainean

15:27Armata rusă bombardează puternic cartierele rezidențiale din Herson. Mulți oameni au fost răniți, potrivit administrației locale.

„Herson este supus unui atac masiv al artileriei ruse! Inamicul se plimbă prin cartierele rezidențiale ale orașului. În acest moment, știm doar că sunt multe victime: răniți și morți. Locuitorii din Herson sunt îndemnați să meargă la cel mai apropiat adăpost sau să stea acasă, folosind regula celor doi pereți. În niciun caz să nu stați înafara casei!”, se arată în mesaj.

14:46 Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu e o parte beligerantă în Ucraina

Decizia recentă a Berlinului de a furniza Kievului tancuri de luptă, o schimbare majoră după săptămâni de demersuri, nu face ca Germania să fie o parte directă în războiul din Ucraina, a reafirmat cancelarul german Olaf Scholz.

14:20Președintele rus Vladimir Putin este deschis la ideea de a discuta cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a declarat duminică, pentru agenția de stat rusă RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Scholz, citat de cotidianul berlinez Tagesspiegel, a declarat sâmbătă seara: „ Voi vorbi și cu Putin din nou, pentru că este necesar să vorbesc. Este treaba lui Putin să retragă trupele din Ucraina pentru a pune capăt acestui război oribil, fără sens, care a costat deja sute de mii de vieți”.

Putin și Scholz au vorbit ultima dată la telefon la începutul lunii decembrie.

14:00Ucraina va aloca 20 de miliarde de grivne (500 de milioane de dolari) din bugetul său de apărare pentru achiziționarea de drone, a declarat comandantul Forțelor Unite ale Ucrainei, Serhii Naev, pe 29 ianuarie. Au fost deja contractate 1.711 drone în cadrul proiectului „Armata de drone”, dintre care aproape 1.000 au fost predate armatei ucrainene.

13:42Ucraina a impus sancțiuni împotriva a 182 de companii rusești și belaruse și a trei persoane, în cel mai recent pas dintr-o serie de pași de la începutul invaziei. Companiile sancționate se angajează în principal în transportul de mărfuri, închirierea de vehicule și producția de produse chimice, conform listei publicate de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

12:45La Herson, rușii au atacat compania locală de utilități, distrugând o parte din clădire și parcul auto (cel puțin 10 mașini distruse)

12:30O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că, atunci când militarii ruși încearcă să scape de artileria ucraineană, conducerea unui vehicul blindat pe drum nu este cea mai fericită opțiune.

12:13Oficialii militari americani cer Pentagonului să trimită F-16 în Ucraina astfel încât țara să fie și mai capabilă să se apere de rachetele și dronele rusești, potrivit Politico

11:55În ciuda sancțiunilor, microcipuri produse de companii olandeze ajung în continuare în Rusia. E vorba de milioane de piese trimise de la începutul invaziei în Ucraina până în decembrie inclusiv, arată o investigație a nos.nl.

11:40Producătorul german de arme Rheinmetall este gata să-și mărească producția de tancuri și muniții de artilerie și să înceapă producția de lansatoare de rachete HIMARS proiectate de SUA, a declarat directorul general al companiei, Armin Papperger, pentru Reuters. Rheinmetall este în discuții cu Lockheed Martin, compania americană care produce HIMARS, pentru a începe producția lor în Germania.

11:25Interdicția de ieșire din țară a funcționarilor publici, cu excepția deplasărilor de serviciu a intrat în vigoare și se aplică și celor care nu sunt apți pentru serviciul militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat Andriy Demchenko.

Funcționarii guvernamentali, o serie de alți oficiali precum și procurori, judecători, reprezentanți ai autorităților locale pot traversa granița exclusiv în scopuri oficiale. Cei care sunt nevoiți să plece trebuie să notifice autoritățile înainte cu 3 zile Administrației pentru a se asigura că sunt pe listele disponibile inspectorilor de la frontieră. Legea include o listă de excepții: femeile sau părinții singuri care își vizitează copiii în străinătate (doar în cazuri excepționale și în prezența documentelor justificative), pentru tratament medical în străinătate sau în cazul decesului membrilor de familie aflați în străinătate.

10:55Armata ucraineană și grupul militar privat Wagner din Rusia pretind controlul asupra lui Blahodatne (din partea de est a regiunii Donețk). „Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților din zonele... Blahodatne... din regiunea Donețk”, au declarat forțele armate ale Ucrainei în raportul zilnic de dimineață, adăugând că forțele sale au respins atacurile din alte 13 așezări din Ucraina. regiunea Donețk. Grupul Wagner, desemnat de SUA drept organizație criminală transnațională susține că unitățile sale au preluat controlul asupra Blahodatne. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

10:31Forțele armatei ruse înlocuiesc unitățile grupului de mercenari Wagner pentru a menține ofensiva din Bakhmut, regiunea Donețk, după pierderile grele suferite în timpul capturarii Soledarului și a zonelor din apropiere, în ianuarie, arată Institutul pentru Studiul Războiului. în ultima sa actualizare.

09:27Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 126.160 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei. Dintre aceștia, 650 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.197 de tancuri, 6.366 de vehicule blindate de luptă, 2.195 de sisteme de artilerie, 453 de sisteme de lansare de rachete, 221 de sisteme de apărare aeriană, 293 de avioane, 284 de elicoptere, 1.947 drone

08:47 Localitatea Blagodatnoye de lângă Soledar a intrat sub controlul forțelor ruse, a declarat duminică Yevgeny Prigozhin, fondatorul companiei militare private Wagner. "Unitățile PMC Wagner au cucerit Blagodatnoye. Blagodatnoye este acum sub controlul nostru", a declarat serviciul său de presă pe canalul Telegram, potrivit agenției ruse Tass.

08:18Olaf Scholz menține deschis canalul discuțiilor cu Kremlinul - principala cerere rămâne retragerea trupelor ruse din Ucraina, scriu Die Welt și Tagesspiegel. Scholz vrea să încerce oprească războiul împotriva Ucrainei prin discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin.

07:55Într-o actualizare de duminică dimineață, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au respins 16 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk. Potrivit Statului Major General, armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropiere de Dibrova și Bilohorivka în regiunea Lugansk și Yampolivka, Verkhnokamianske, Rozdolivka, Sil, Blahodatne, Paraskoviivka, Bakhmut, Ivanivske, Klishchiivka, Novomykhailivka, Vokadiane, Povîdârn, Regiunea Donețk. Forțele ucrainene au mai lovit două puncte de control rusești, două zone ale apărării aeriene, șase baze ale trupelor ruse și un depozit de muniții

07:47În regiunea Donețk, rușii au început să le facă în mod forțat localnicilor din administrația locală și din fabricile de stat pașapoarte rusești .Angajații au fost informați că ar trebui să primească pașapoarte rusești până la 1 martie, scrie Pravda.ua

07:12Președintele ales ceh Petr Pavel plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu președintele slovac Zuzana Caputova, a informat postul de televiziune ceh CT24.Președintele Volodymyr Zelensky l-a felicitat pe generalul în retragere Petr Pavel, pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Republica Cehă

23:40 În mesajul său de sâmbătă seară, Volodimir Zelenski a catalogat drept „vitală” aprovizionarea armatei ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, în urma atacurilor recente rusești.

„Vom face tot ce vom putea pentru a ne asigura că partenerii deschid această aprovizionare vitală, în special de ATACMS și alte arme similare”, a spus Zelenski. „Pentru că sunt necesare pentru a proteja viața; protejarea unor orașe precum Kostiantynivka sau, de exemplu, Harkov”.

22:30Un înalt oficial ucrainean, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Apărare și Securitatea Naţională de la Kiev, spune că Rusia pregătește un nou val de ofensive pentru a marca împlinirea unui an de la declanşarea invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie.

Potrivit lui Danilov, trupele rusești ar fi „primit sarcina” de a trece „dincolo de granițele” regiunilor estice Donețk și Lugansk.

21:55 Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina

Armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a anunţat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak. „Acesta este un record de la abolirea conscripţiei”, a adăugat ministrul.

21:06UE vrea judecarea rapidă a crimelor comise în războiul din Ucraina

Miniştrii de justiţie din cele 27 de ţări membre UE, reuniţi la Stockholm, au afirmat că Uniunea Europeană doreşte tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovaţi de crimele „oribile” comise în războiul din Ucraina. Oficialii europeni nu sunt însă de acord şi în privinţa metodelor de urmărire penală şi de căutare a dovezilor, nici în legătură cu despăgubirile pentru distrugerile provocate de război.

19:45Trei morţi şi 14 răniţi în urma atacului cu rachetă din Kostiantynivka. „Tocmai ieşisem din casă”

Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite sâmbătă în urma atacului rusesc cu rachetă din oraşul Kostiantynivka din regiunea Doneţk, potrivit autorităţilor locale. Victimele sunt doi bărbaţi, de 33 şi respectiv 36 de ani, precum şi o femeie de 70 de ani care fugise din Herson după ocuparea oraşului, relatează Agerpres într-un reportaj de la fața locului.

„Noi tocmai ieşisem din casă. (...) Am decis să părăsim oraşul şi am mers să cumpărăm o cuşcă pentru pisică şi atunci s-a întâmplat. Eram aproape de casă. Scara noastră şi a doua scară au avut de suferit cel mai mult. Racheta a căzut în faţă, între primul şi al doilea garaj”, a povestit o femeie.

Sinteza ultimelor 24 de ore

  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare că Ucraina are sprijinul necondiționat din partea blocului comunitar și că trebuie să prevaleze împotriva atacurilor rusești pentru a apăra valorile europene. „Suntem de partea Ucrainei fără niciun fel de dubiu. Ucraina luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internațional și pentru principiile democrației și de aceea Ucraina trebuie să câștige acest război.”
  • Un atac rusesc al rușilor a ucis sâmbătă trei persoane într-un cartier rezidențial al orașului Kostiantynivka, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional. Alte paisprezece persoane au fost rănite, atacul afectând patru blocuri și un hotel.
  • Rusia a acuzat armata ucraineană că a lovitsâmbătă în mod deliberat un spital dintr-o zonă din estul Ucrainei aflată sub control rusesc. Lovitura ar fi ucis 14 persoane și a rănit 24 de pacienți și personal medical. Atacul a a avut loc folosindu-se un sistem de lansare Himars furnizat de SUA, a anunțat ministerul rus al apărării. Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent
  • Kievul și aliații săi occidentali sunt angajați în discuții „rapide” cu privire la posibilitatea de a echipa Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat un consilier de top al președintelui Ucrainei
  • Coreea de Nord a denunțat sâmbătă angajamentul SUA de a sprijini militar Ucraina, s usținând că Washingtonul „trece linia roșie”. Sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Yo-jong, a făcut aceste remarci într-o declarație, spunând că Coreea de Nord va „stă în aceeași tranșee” ca Rusia împotriva Statelor Unite.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, va avea o întâlnire cu Lynne Tracy, noul ambasador al SUA la Moscova, la începutul săptămânii viitoare, a informat agenția de presă RIA.