Olaf Scholz menține deschis canalul discuțiilor cu Kremlinul - principala cerere rămâne retragerea trupelor ruse din Ucraina, scriu Die Welt și Tagesspiegel. Scholz vrea să încerce să oprească războiul împotriva Ucrainei prin discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin.

Olaf ScholzFoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

„Voidiscuta cu Putin - pentru că este necesar să vorbim unul cu celălalt”, a declarat politicianul SPD pentru „Tagesspiegel”: „Depinde doar de Putin să retragă trupele din Ucraina și să pună capăt acestui război fără sens care a costat deja viețile a sute de mii de oameni”.

Deși convorbirile telefonice cu Putin „nu au avut un ton nepoliticos”, acesta a precizat din nou că Rusia dorește „să încorporeze cu forța părți din țara vecină”, ceea ce este „inacceptabil”.

„Uneori au existat și întrebări specifice despre schimburile de prizonieri, exporturile de cereale din Ucraina și centrala nucleară Zaporojie”, a spus Scholz: „Dar pentru mine este important ca discuțiile să revină întotdeauna la subiectul actual: retragerea trupelor ruse.”

Scholz a mai spus: „Un cancelar german care își ia în serios jurământul trebuie să facă totul pentru a se asigura că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va transforma într-un război între Rusia și NATO”.