Armata rusă caută noi recruţi, după ce a suferit o serie de înfrângeri militare, iar Kremlinul se pregăteşte de o ofensivă în primăvară, iar în acest context toţi elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ postat pe Twitter.

Mobilizare în armată în RusiaFoto: Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

Această iniţiativă a fost anunţată în decembrie de către Ministerul rus al Ştiinţei şi Învăţământului Superior, însă la acea vreme se cunoşteau puţine detalii.

Potrivit spionajului britanic, acest curs - denumit „Bazele securităţii persoanelor” - constă într-o „formare cu puşti de asalt din seria AK şi grenade, exerciţii militare şi de salvare şi utilizarea echipamentelor de protecţie individuală”, citează News.ro.

Aceasta nu este prima oară când tinerii ruşi sunt obligaţi să se formeze în arta războiului şi purtării armei.

O formare de acest fel era obligatorie în şcolile ruseşti înainte de căderea Uniunii Sovietice.

Ea a continuat până la criza constituţională din 1993, care a condus, după zece zile de confruntări sângeroase, la înlocuirea Constitiuţiei sovietice din 1978.

În timp ce ucrainenii îşi multiplică cererile de livrări de armament din Occident, Rusia speră, astfel, să-i formeze pe viitorii cetăţeni ruşi.

Cu aproape o lună înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina, Ministerul britanic al Apărării estimează că această iniţiativă „evidenţiază atmosfera tot mai militarizată” din Rusia.

Ministerul rus al Ştiinţelor şi Învăţământului Superior a anunţat acelaşi program de „bază a antrenamentului militar” în cazul studenţilor.

___