Președintele rus Vladimir Putin este deschis unor contacte cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a declarat duminică, pentru agenția de stat RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Putin si Olaf Scholz la faimoasa masa lunga de la KremlinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Reacția vine după ce cancelarul german și-a exprimat intenția de a continua convorbirile directe cu preşedintele rus, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei.

„Pentru moment, nu există în program nicio discuție convenită (cu Scholz). Putin a fost și rămâne deschis la contacte”, a reacționat Dmitri Peskov, conform RIA Novosti.

Olaf Scholz este citat de cotidianul german Tagesspiegel, într-un interviu publicat duminică, afirmând: „Voi discuta de asemenea din nou cu Putin la telefon, pentru că este necesar să discutăm unul cu altul”.

El a adăugat: „Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieţi”.

Vladimir Putin și Olaf Scholz au discutat ultima oară la telefon la începutul lunii decembrie.

Germania este al doilea cel mai mare donator de echipamente militare către Ucraina după Statele Unite - potrivit Institutului pentru economie mondială din Kiel -, înaintea altor puteri europene precum Franța sau Marea Britanie.

___