Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CBC că, după aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, Ucraina speră acum să primească avioane militare care ar putea înclina balanța războiului.

Oleksii ReznikovFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Reznikov a spus că „lista lui de dorințe către Moș Crăciun” are „avioane de luptă, avioane și, probabil, rachete pentru a lovi depozitele de combustibil ale rușilor, depozitele de muniție și pe comandanții acestora”.

Occidentul a refuzat până acum să furnizeze avioane militare Ucrainei. Cu toate acestea, Reznikov a spus că și alte echipamente militare și arme inițial refuzate într-un final au fost trimise Ucrainei.

„Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi (va fi) posibil mâine”, a spus Reznikov, referindu-se la aprovizionarea cu avioane de luptă. În 20 ianuarie, președintele Volodymyr Zelenski le-a cerut aliaților să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat că țara își propune să obțină 24 de avioane de luptă de la aliații săi occidentali în primul pachet militar de acest fel. Ihnat a spus că pachetul de sprijin ar trebui să includă două escadrile de luptă a câte 12 avioane de luptă fiecare.

Ihnat a spus că avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA ar putea fi cea mai bună opțiune pentru forțele aeriene ucrainene. Până acum, SUA au refuzat să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei sau să autorizeze transferul acestora de către țări terțe.

Forțele Aeriene ale Ucrainei iau în considerare și avioane de luptă Rafale franceze și Gripen suedeze. Guvernul olandez a spus că va analiza să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, în timp ce pentru Germania, trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este „exclusă”.