Distrugerile cauzate de confruntarea dintre forțele ruse și ucrainene care luptă pentru controlul orașului Soledar din estul Ucrainei sunt dezvăluite în imaginile din satelit.

scoli si cladiri distruse in Soledar in timpul luptelor dintre fortele ruse si ucrainene (imagini din satelit Maxar)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Mai jos se poate vedea diferența între cum arăta Soledar la 1 august 2022 și cum arăta la 10 ianuarie 2023, în timp ce craterele realizate de bombe caracterizează peisajul și drumurile din jurul orașului producător de sare din Donețk.

1 august 2022 vs. 10 ianuarie 2023

Imagini satelitare Maxar / FOTO Handout / AFP / Profimedia

1 august 2022 vs. 10 ianuarie 2023

Imagine din satelit Maxar / FOTO Handout / AFP / Profimedia

De asemenea, imagini din satelit de pe 3 ianuarie 2023 arată mii de cratere pe câmpurile de lângă drumurile din jurul orașului Bahmut.

O mare parte din pagubele au fost cauzate în ultimele săptămâni, în timp ce forțele rusești încearcă să cucerească orașul, după luni în care nu au reușit să cucerească niciun oraș cheie din Ucraina.

Semnificația strategică a orașului Soledar este contestată de analiștii militari, dar dacă Rusia reușește să stabilească controlul deplin asupra orașului ar fi o victorie simbolică pentru Kremlin.

Viceministrul ucrainean al apărări, Hanna Maliar, susține că ruşii nu ţin cont de pierderile grele suferite şi continuă să asalteze oraşul minier din regiunea Doneţk.

„Luptele sunt aprige în direcția Soledar", a declarat Maliar. "Ei (rușii) se deplasează peste propriile lor cadavre".

Sute de civili rămân prinși în Soledar, a spus Ucraina, în timp ce luptele sângeroase continuă pentru controlul orașului minier, în mare parte distrus, din estul Ucrainei.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul Donețkului, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că 559 de civili au rămas în Soledar, inclusiv 15 copii, care nu au putut fi evacuați.

Cum justifică șeful Wagner obsesia pentru Soledar

Cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, acesta are o valoare strategică redusă în sine, dar este un punct de reper în lupta de uzură a rușilor spre vest.

Prigojin consideră că Soledar îi oferă acces la bogății minerale, o rezervă de arme de foc și un loc mai sus în ierarhia Kremlinului.

„Cireasa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bakhmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus șeful Wagner, Evgheni Prigojin, care consideră că soldații, tancurile și vehiculele de luptă se pot deplasa la o adâncime de 80-100 de metri prin această rețea subterană.

Prigojin, care probabil și-ar crește capitalul politic la Moscova dacă ar captura Bahmut, având în vedere rolul grupului Wagner în luptele de acolo, a spus că stocuri de arme au fost depozitate în complexele subterane încă din Primul Război Mondial.

Armata ucraineană afirma joi că desfășoară contraatacuri în Soledar, la o zi după ce șeful Wagner spunea că a cucerit în totalitate orașul.

Armata ucraineană a declarat joi că desfășoară contraatacuri în Soledar, orașul din estul țării care a fost subiectul unui bombardament intens al Rusiei. "După mai multe zile de retragere, am făcut chiar un mic avans", a declarat Brigada 46 aeromobilă a Ucrainei pe Telegram. "Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina", potrivit CNN.

Citește și:

BBC: Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse