​Moscova a numit un nou comandant pentru invazia sa în Ucraina, în timp ce grupul de mercenari Wagner a anunțat că a cucerit orașul minier de sare Soledar din estul Ucrainei, deși armata ucraineană a declarat că bătălia nu s-a încheiat. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit miercuri pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, în funcția de comandant general pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială" din Ucraina, aflată acum în a 11-a lună. Astfel, Moscova l-a schimbat pe generalul Serghei Surovikin, care a fost numit în octombrie pentru a conduce invazia și a supravegheat atacurile grele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Vehicul militar ucrainean în Soledar, unde se dau lupte aprigeFoto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

07:38Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Distrugerile cauzate de confruntarea dintre forțele ruse și ucrainene care luptă pentru controlul orașului Soledar din estul Ucrainei sunt dezvăluite de imaginile din satelit.
  • Armata ucraineană a declarat joi că desfășoară contraatacuri în Soledar, orașul din estul țării care a fost subiectul unui bombardament intens al Rusiei. "După mai multe zile de retragere, am făcut chiar un mic avans", a declarat Brigada 46 aeromobilă a Ucrainei pe Telegram. "Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina", potrivit CNN.
  • Doi soldați ucraineni care relatau joi dimineață din Bahmut spun că situația este dificila in Soledar, explică de ce, si au subliniat că pentru fiecare 100 de metri pe care inainteaza rușii „plătesc” cu cate 50 de morti
  • Comandantul forţelor terestre ale Rusiei, generalul Oleg Saliukov, care miercuri a fost numit ajunct al noului comandant al operaţiunii militare ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, a mers joi în Belarus pentru a inspecta pregătirea de luptă a forţei comune ruso-belaruse staţionate acolo, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk, relatează The Guardian.
  • Sprijinul oferit Ucrainei de Polonia și Lituania poate însemna că și alte țări le vor urma exemplul, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, după ce președintele polonez a declarat că Varșovia va oferi tancuri Leopard Kievului, relatează Reuters.
  • Vârsta maximă de recrutare în forţele armate ruse ar putea creşte din primăvară de la 27 la 30 de ani, a declarat deputatul Andrei Kartapolov într-un interviu preluat joi de Reuters din ziarul oficial al parlamentului de la Moscova.
  • Un veteran al Marinei americane a fost eliberat de Rusia la aproape un an de când a fost reţinut.Un veteran al Marinei americane, care a fost reţinut în Rusia timp de aproape un an, dar a cărui detenţie nu a fost făcută publică, a fost eliberat joi din custodia rusă după luni de negocieri conduse de fostul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al familiei
  • Comisarii UE se vor întâlni cu guvernul ucrainean la Kiev pe 2 februarie. Mai mult de jumătate din membrii Comisiei Europene urmează să se deplaseze la Kiev pe 2 februarie pentru o întâlnire cu membri ai guvernului ucrainean înaintea unui summit UE-Ucraina, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, citată de AFP.
  • Un tribunal rus a condamnat un soldat profesionist la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să meargă la război în Ucraina, au spus joi surse judiciare, potrivit AFP.
  • VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ucraineni au surprins un soldat rus ce zace dârdâind de frig în mijlocul unui câmp într-o poziție improvizată pe front, o imagine considerată de unii comentatori drept una emblematică pentru mașina de război a lui Vladimir Putin.
  • Un spectacol colorat a putut fi văzut marți seară pe cerul din Harkov, după ce rușii au lovit o fabrică de artificii din orașul situat în nord-estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 323:

Armata ucraineană afirmă că desfășoară contraatacuri în Soledar

01:00 Doi soldați ucraineni care relatau joi dimineață din Bahmut spun că situația este dificila in Soledar, explică de ce, si au subliniat că pentru fiecare 100 de metri pe care inainteaza rușii „plătesc” cu cate 50 de morti

00:40VIDEO „Baie de sânge”: Peste 100 de soldați ruși ar fi fost uciși la Soledar joi

Potrivit Ucrainei, peste 100 de soldați ruși au fost uciși în bătălia pentru orașul din estul țării în ultimele 24 de ore, scrie Al Jazeera.

00:22 Oligarhii ruși au folosit planul de vize de investiții pentru a se stabili în Marea Britanie, afirmă guvernul britanic

Un plan britanic de vize pentru atragerea de investiții a fost folosit de 10 oligarhi ruși plasați sub sancțiuni pentru a obține rezidență, potrivit unei analize realizate joi de Ministerul britanic de Interne, citată de CNN.

Ministrul de interne Suella Braverman a declarat că o mică minoritate care a folosit ruta vizelor „prezentau un risc potențial ridicat de a fi obținut averi prin corupție sau alte activități financiare ilicite și/sau de a fi implicați în infracțiuni grave și organizate”.

23:16Cluj: Centru educaţional pentru sprijinirea copiilor ucraineni, înfiinţat de World Vision România

Centrul a fost gândit, în principal, pentru sprijinirea copiilor ucraineni, prin crearea unui spaţiu unde cei mici îşi pot continua studiile, participa la activităţi formale, dar şi nonformale, pentru dezvoltarea unor competenţe cheie precum gândirea critică, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi colaborare sau dezvoltarea spiritului creativ. Pentru o mai bună integrare în comunitatea locală, ei fac aceste activităţi alături de copii români, beneficiari de asemenea ai programelor WV România", spune World Vision.

Centrul deschis la Cluj-Napoca este al optulea din România, după cele de la Bucureşti, Braşov, Constanţa, Vâlcea şi Iaşi. În fiecare dintre aceste centre educaţionale copiii beneficiază de sprijin emoţional şi educaţional, potrivit Agerpres.

22:50 Sprijinul oferit Ucrainei de Polonia și Lituania poate însemna că și alte țări le vor urma exemplul, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, după ce președintele polonez a declarat că Varșovia va oferi tancuri Leopard Kievului, relatează Reuters.

20:56 Africa suferă încă de pe urma impactului războiului din Ucraina

Continentul african continuă să se confrunte cu dificultăți persistente, în special alimentare, pe fondul războiului din Ucraina, a declarat joi Agenția Franceză de Dezvoltare, deși a "absorbit" șocul economic legat de pandemia Covid-19, potrivit AFP.

Imagini din satelit cu Soledar

20:14 Comisarii UE se vor întâlni cu guvernul ucrainean la Kiev pe 2 februarie

Mai mult de jumătate din membrii Comisiei Europene urmează să se deplaseze la Kiev pe 2 februarie pentru o întâlnire cu membri ai guvernului ucrainean înaintea unui summit UE-Ucraina, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, citată de AFP.

Summitul UE-Ucraina, care îi va reuni pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, este programat pentru 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar european în contextul războiului declanșat de Rusia.

20:00Un veteran al Marinei americane a fost eliberat de Rusia la aproape un an de când a fost reţinut

Un veteran al Marinei americane, care a fost reţinut în Rusia timp de aproape un an, dar a cărui detenţie nu a fost făcută publică, a fost eliberat joi din custodia rusă după luni de negocieri conduse de fostul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al familiei, relatează News.ro.

19:32Distrugerile cauzate de confruntarea dintre forțele ruse și ucrainene care luptă pentru controlul orașului Soledar din estul Ucrainei sunt dezvăluite de imaginile din satelit.

19:15Armata ucraineană afirmă că desfășoară contraatacuri în Soledar

Armata ucraineană a declarat joi că desfășoară contraatacuri în Soledar, orașul din estul țării care a fost subiectul unui bombardament intens al Rusiei. "După mai multe zile de retragere, am făcut chiar un mic avans", a declarat Brigada 46 aeromobilă a Ucrainei pe Telegram. "Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina", potrivit CNN.

17:33Comandantul forţelor terestre ale Rusiei, generalul Oleg Saliukov, care miercuri a fost numit ajunct al noului comandant al operaţiunii militare ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, a mers joi în Belarus pentru a inspecta pregătirea de luptă a forţei comune ruso-belaruse staţionate acolo, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk, relatează The Guardian.

Rusia își consolidează forțele în Ucraina

16:46Un tribunal rus a condamnat un soldat profesionist la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să meargă la război în Ucraina, au spus joi surse judiciare, potrivit AFP.

16:20 Nu s-a ajuns la noi acorduri privind schimbul de prizonieri în timpul discuțiilor de ieri dintre Rusia și Ucraina în Turcia, potrivit comisarului rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, care a avut miercuri o întâlnire rară la Ankara cu omologul său ucrainean, Dmitro Lubineț, relatează The Guardian.

16:03Vârsta maximă de recrutare în forţele armate ruse ar putea creşte din primăvară de la 27 la 30 de ani, a declarat deputatul Andrei Kartapolov într-un interviu preluat joi de Reuters din ziarul oficial al parlamentului de la Moscova.

16:01 VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ucraineni au surprins un soldat rus ce zace dârdâind de frig în mijlocul unui câmp într-o poziție improvizată pe front, o imagine considerată de unii comentatori drept una emblematică pentru mașina de război a lui Vladimir Putin.

14:38 Ministerul rus al Apărării a declarat joi că ofensiva în regiunea Donețk din estul Ucrainei continuă „cu succes", a relatat agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

14:19Rusia își consolidează forțele în Ucraina, dar forțele ucrainene rezistă în luptele aprige pentru orașul Soledar din estul țării, a declarat joi viceministrul ucrainean al apărări, Hanna Maliar, transmit Reuters și AFP. Oficialul ucrainean susține că ruşii nu ţin cont de pierderile grele suferite şi continuă să asalteze oraşul minier din regiunea Doneţk.

Rusia acuză Suedia că are ceva de ascuns în cazul exploziilor de la Nord Stream

14:16Un spectacol colorat a putut fi văzut marți seară pe cerul din Harkov, după ce rușii au lovit o fabrică de artificii din orașul situat în nord-estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

13:02Exclusiv HotNews: Când vorbesc despre comunitatea românească din Ucraina, autoritățile noastre consideră că aceasta este „divizată artificial” de către țara vecină între români și moldoveni. Practic, ar fi vorba despre aceeași minoritate națională, nu de două, cum zic ucrainenii.

HotNews.ro a stat de vorbă cu liderii moldovenilor din Ucraina, a consultat legislația europeană privind minoritățile și a vorbit cu experți, pentru a putea răspunde la o întrebare legitimă: ce sunt acești oameni, români sau moldoveni?​

12:58Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a sugerat joi că Suedia „are ceva de ascuns” în legătură cu investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream de anul trecut.

12:06 ANALIZĂ: Istoricul Mark Galeotti, considerat unul dintre cei mai reputați experți occidentali pe probleme legate de Rusia, explică de ce decizia lui Vladimir Putin de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, rus la comanda directă a forțelor de invazie, este una semnificativă, dar că ea reprezintă un „pocal otrăvit” pentru generalul rus.

Vladimir Putin l-a certat în direct pe unul dintre vicepremierii săi

11:14 VIDEO Preşedintele rus Vladimir Putin s-a înfuriat într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri pe Denis Manturov unul dintre vicepremierii săi şi nu a ezitat să-l jignească într-o transmisiune în direct la televiziune, întrebându-l „de ce faci pe prostul?” în legătură cu presupuse contracte pentru economia rusă.

11:09O persoană a murit și alte cinci au fost rănite după ce forțele rusești au lovit regiunea Herson, susține guvernatorul regional Iaroslav Yanushevych., potrivit The Kyiv Independent. Oficialul ucrainean susține că rușii au bombardat de 90 de ori regiunea în ultimele 24 de ore.

09:51Veniturile din petrolul rusesc sunt în scădere din cauza plafonului de preț impus de țările occidentale asupra livrărilor rusești de țiței, iar Europa este bine poziționată pentru a gestiona orice presiune asupra prețurilor, a declarat miercuri un oficial al Trezoreriei SUA, citat de Reuters.

09:28Armata ucraineană afirmă că a ucis peste 100 de soldați ruși într-un atac în Soledar. Peste o sută de soldați ruși au fost uciși în bătălia de la Soledar, după ce forțele ucrainene au lansat o rachetă asupra unui grup de militari, a declarat comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Rusia testează torpila Poseidon

08:44Poate folosi Rusia Poseidon ca armă nucleară tactică? Vladimir Putin și-a anunțat intenția de a-și înarma marina cu încă patru submarine nucleare. În mod similar, surse „anonime” din domeniul apărării au declarat pentru agenția de știri Tass că submarinul Belgorod, mândria flotei moscovite, ar fi finalizat o serie de teste ale torpilei Poseidon.

08:09Rușii au lovit Zaporojie în miercuri seară și un incendiu a izbucnit la locul unde infrastructura a fost afectată în urma atacului și mai multe case au fost avariate, a anunțat primarul interimar Anatoli Kurtev, transmite The Kyiv Independent.

07:36Fostul comandant al forțelor armate americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, consideră că Ucraina va elibera Crimeea de sub ocupaţie rusă până la sfârșitul lui august 2023.

01:02 BBC: Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse

Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina, arată corespondentul BBC la Moscova, citează News.ro.

00:44Analiză CNN: Ce se ascunde în spatele remanierii conducerii militare a Rusiei în Ucraina

Unii analiști consideră că această mișcare poate fi o încercare a ministerului de a exercita un control mai strict asupra campaniei înainte de câteva luni critice, în care restul forței de rezervă mobilizate în toamna anului 2022 va fi desfășurată după antrenament.

Un analist militar rus care scrie pe blog sub pseudonimul "Rybar" și are peste un milion de urmăritori pe Telegram, nu se așteaptă ca remanierea să aibă succes - sugerând că speră la "un miracol în a 11-a lună a operațiunii speciale".

00:07Rusia a trimis încă un convoi militar în Belarus, constând dintr-un total de 40 de vagoane de tren care transportau personal și echipament militar, a informat grupul de monitorizare Belarusian Hajun pe 11 ianuarie, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit grupului, 750 de soldați ruși ar fi sosit cu acest convoi în Belarus.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Luptele violente continuă la Soledar, în estul Ucrainei, unde Rusia încearcă să întoarcă cu orice preț cursul războiului Ministerul rus al Apărării a precizat că "forțele de asalt luptă în oraș" și că "unitățile aeropurtate au blocat părțile de nord și de sud" ale orașului Soledar, potrivit AFP.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a numit miercuri pe şeful Statului Major General Valeri Gherasimov comandant general al forțelor armate rusești angajate în Ucraina, în cea mai recentă schimbare a conducerii militare a Moscovei, relatează Reuters.
  • Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, susține că a cucerit „complet” orașul Soledar și a ucis aproximativ 500 de soldați ucraineni. „Vreau să confirm eliberarea completă și curățarea teritoriului Soledar de unitățile armatei ucrainene... Unitățile ucrainene care nu doreau să se predea au fost distruse”, a spus el într-un comunicat.
  • Armata ucraineană a negat miercuri că forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Soledar din estul țării și a declarat că intensitatea luptelor din zonă ar putea fi comparată cu luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce rușii folosesc în mare parte arme din perioada soviectică, informează Reuters.
  • Kremlinul a cerut miercuri să „nu se grăbească" să declare victoria în Soledar, în timp ce grupul de mercernari Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra orașului din estul Ucrainei după luni de lupte intense, transmite AFP.
  • De ce Rusia este atât de dornică să captureze orașul Soledar? Semnificația orașului Soledar din punct de vedere militar este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.
  • Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina, arată corespondentul BBC la Moscova
  • Ce se ascunde în spatele remanierii conducerii militare a Rusiei în Ucraina Unii analiști consideră că această mișcare poate fi o încercare a ministerului de a exercita un control mai strict asupra campaniei înainte de câteva luni critice, în care restul forței de rezervă mobilizate în toamna anului 2022 va fi desfășurată după antrenament.
  • Veste uriașă pentru Ucraina: Polonia îi va trimite tancuri principale de luptă Leopard. Polonia a anunțat miercuri că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești, relatează Reuters.
  • Președintele Andrzej Duda, ovaționat de ucraineni, după ce a anunțat că Polonia este pregătită să trimită tancuri Leopard. Președintele polonez Andrzej Duda a fost primit cu urale de ucrainenii din Liov, iar o mulțime de oameni s-au întins să îi strângă mâna celui care a anunțat miercuri că este pregătit să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
  • Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat că va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară pentru acestea, relatează AFP și Ukrainska Pravda.
  • Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat pe 11 ianuarie că Norvegia a trimis Ucrainei 10 poduri în valoare de peste 3 milioane de dolari în decembrie. Primele camioane cu acest ajutor au sosit deja, relatează Kyiv Independent.

--------

Evenimentele de miercuri privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro