Potrivit Ucrainei, peste 100 de soldați ruși au fost uciși în bătălia pentru orașul din estul țării în ultimele 24 de ore, scrie Al Jazeera.

Soldat ucrainean în SoledarFoto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia afirmă că forțele sale se apropie de capturarea orașului Soledar, un oraș de extracție a sării din estul Ucrainei, ceea ce ar marca o victorie de moral pentru Kremlin, dar care vine cu prețul unor pierderi grele pentru ruși și al distrugerii extinse a teritoriului pe care îl revendică.

Peste 100 de soldați ruși au fost uciși în bătălia pentru Soledar în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul ucrainean din Donețk, Pavlo Kirilenko.

„Rușii au mărșăluit literalmente pe trupurile propriilor lor soldați, arzând totul în calea lor”, a declarat Kirilenko, raportând totodată că forțele ruse au bombardat o duzină de orașe și sate din regiune în ultima zi.

Forțele rusești folosesc mortiere și rachete pentru a bombarda Soledar într-un asalt neîncetat, luptând pentru o victorie după ce eșecurile militare au transformat ceea ce Kremlinul spera să fie o victorie rapidă într-un război de uzură care se prelungește de aproape 11 luni, fără a se întrevedea un final.

„Civilii încearcă să supraviețuiască în mijlocul acestei băi de sânge, în timp ce rușii își întețesc atacurile”, a declarat Kirilenko.

„Pentru fiecare 100 de metri, Rusia plateste cu 50 de morti”

Doi soldați ucraineni care relatau joi dimineață din Bahmut spun că situația este dificila in Soledar, explică de ce, si au subliniat că pentru fiecare 100 de metri pe care inainteaza rușii „plătesc” cu cate 50 de morti

Armata ucraineană afirmă că desfășoară contraatacuri în Soledar

Armata ucraineană a declarat joi că desfășoară contraatacuri în Soledar, orașul din estul țării care a fost subiectul unui bombardament intens al Rusiei, potrivit CNN.

„După mai multe zile de retragere, am făcut chiar un mic avans”, a declarat Brigada 46 aeromobilă a Ucrainei pe Telegram. „Gara este a noastră. Mina este a noastră. Așteptăm sprijin. Soledar este Ucraina”.

Rusia încearcă să înconjoare Bahmutul, aflat în apropiere, folosind atât contractori privați Wagner, cât și personal militar obișnuit, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, pe Telegram.

„Soldații noștri își mențin cu curaj pozițiile și provoacă numeroase pierderi inamicului”, a spus ea.

Semnificația orașului Soledar din punct de vedere militar este minimă. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

În cazul în care trupele rusești ar captura într-adevăr orașul, ar marca prima victorie a Moscovei în Donbas de luni de zile - oferind potențial președintelui Vladimir Putin o gură de aer după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă începând din vara anului trecut.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că controlul asupra lui Soledar „nu va permite neapărat forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice spre Bahmut”, premiul cel mare.

Urmărește ultimele evoluții din a 323-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.