Ministerul rus al apărării a transmis vineri că a preluat controlul Soledar, pentru care s-au dus bătălii crâncene, la câteva ore după ce ucrainenii au spus că încă rezistă în orașul aflat lângă Bahmut, un alt obiectiv pentru care rușii au aruncat în luptă resurse enorme și au avut pierderi pe măsură.

Soldați ucraineni pe frontul din SoledarFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

08:40Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă privind războiul, este aici.

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski: Ucraina şi-a reevaluat relaţiile cu multe ţări în urma agresiunii ruse. Într-un interviu acordat vineri televiziunii publice poloneze, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ceea ce a numit „meschinăria” unor ţări care nu au ajutat Ucraina în faţa invaziei ruse ori au ajutat-o doar „la telefon”. El a elogiat în schimb Polonia şi „atitudinea marilor naţiuni”.
  • Vineri seară, armata rusă a lăudat „curajul” luptătorilor din grupul paramilitar Wagner, după ce anterior„a uitat” să-i nominalizeze.Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, operațiunile de capturare a lui Soledar, anunțate de Moscova, dar negate de Kiev, au fost efectuate de „o grupare eterogenă de trupe”, dar „asaltul direct asupra cartierelor rezidențiale ale lui Soledar (...) a fost realizat cu succes datorită acțiunilor curajoase și dezinteresate ale voluntarilor din echipele de asalt ale lui Wagner”.
  • Ucraina insistă că „lupte violente” sunt în curs de desfășurare în Soledar începând de vineri după-amiază. Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul Soledar din estul țării este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile de capturare de către Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner.
  • Uniunea Europeană trebuie să sporească în continuare presiunea asupra Rusiei şi să sprijine Ucraina, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Forțele rusești ar fi evacuat joi aproximativ 100 de persoane din Soledar. Forțele rusești au evacuat aproximativ 100 de persoane din Soledar către Șahtiorsk, în autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat vineri Alexander Șatov, șeful administrației din Șahtiorsk, susținută de Rusia.
  • Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), prezentă deja la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de armata rusă, anunță că va trimite în zilele următoare experţi şi la alte centralele nucleare din Ucraina şi va tripla numărul acestora în următoarea perioadă.
  • Prigojin, un nou atac la adresa lui Șoigu / Disensiunile Wagner-Ministerul Apărării se adâncesc. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a postat o replică voalată la adresa ministerului rus al Apărării cu privire la presupusa capturare a orașului Soledar. Comentariile sale evidențiază, încă o dată, disensiunile dintre Prigojin și ministerul Apărării, potrivit CNN.
  • Kalaşnikov a înregistrat în 2022 cea mai mare producţie din ultimii 20 de ani
  • Grupul industrial rus Kalaşnikov a realizat anul trecut 45 de comenzi de stat în domeniul apărării şi 24 de contracte în cadrul cooperării tehnico-militare. „Acestea sunt cele mai mari contracte din istoria companiei”, a indicat Kalaşnikov într-un comunicat.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 324:

01:00Volodimir Zelenski, în mesajul său de vineri seară: „Lupta dură pentru regiunea Doneţk continuă, continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar, pentru Kreminna, pentru alte oraşe şi sate din estul ţării noastre. Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie, trupele noastre - Forţele Armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate - apără statul.”

00:34 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), prezentă deja la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de armata rusă, anunță că va trimite în zilele următoare experţi şi la alte centralele nucleare din Ucraina şi va tripla numărul acestora în următoarea perioadă.

23:10 Uniunea Europeană trebuie să sporească în continuare presiunea asupra Rusiei şi să sprijine Ucraina, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

22:36 Blinken asigură că ajutorul SUA pentru Ucraina va continua

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, subliniind că SUA vor continua să ofere sprijin economic și de securitate pentru Kiev, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat,citat de CNN.

Blinken i-a spus liderului de externe că asistența va persista "în perioada premergătoare și dincolo de împlinirea primului an, în februarie, de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina", se arată în comunicat.

Zelenski: Ucraina şi-a reevaluat relaţiile cu multe ţări în urma agresiunii ruse

22:02 Forțele rusești ar fi evacuat joi aproximativ 100 de persoane din Soledar

Forțele rusești au evacuat aproximativ 100 de persoane din Soledar către Șahtiorsk, în autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat vineri Alexander Șatov, șeful administrației din Șahtiorsk, susținută de Rusia.

"Astăzi, există 249 de persoane în trei centre de cazare temporară în orașul Șahtiorsk și în districtul Șahtiorsk. Aproximativ 120 de persoane care locuiesc aici provin din așezările eliberate anterior, iar ieri au sosit alte 100 de persoane din orașul Soledar", a declarat Șatov într-un comentariu pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Oamenilor li se oferă alimente și produse de igienă personală, potrivit lui Șatov. "Se așteaptă ca încă aproximativ 110 persoane să sosească astăzi [vineri]"., potrivit CNN.

21:05Volodimir Zelenski: Ucraina şi-a reevaluat relaţiile cu multe ţări în urma agresiunii ruse

Într-un interviu acordat vineri televiziunii publice poloneze, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ceea ce a numit „meschinăria” unor ţări care nu au ajutat Ucraina în faţa invaziei ruse ori au ajutat-o doar „la telefon”. El a elogiat în schimb Polonia şi „atitudinea marilor naţiuni”.

20:40Ucraina insistă că „lupte violente” sunt în curs de desfășurare în Soledar începând de vineri după-amiază

Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul Soledar din estul țării este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile de capturare de către Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner.

"Luptele locale continuă în oraș", a declarat vineri pe Telegram Brigada a 46-a aeromobilă. "Orcii [rușii] presează de la periferie spre centru. Aparent, ei încearcă să îi aducă în centru pe cei din unitățile noastre care nu au avut timp să părăsească orașul. Nu veți reuși, rușilor", potrivit CNN

19:50Vineri seară, armata rusă a lăudat „curajul” luptătorilor din grupul paramilitar Wagner, după ce anterior„a uitat” să-i nominalizeze

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, operațiunile de capturare a lui Soledar, anunțate de Moscova, dar negate de Kiev, au fost efectuate de „o grupare eterogenă de trupe”, dar „asaltul direct asupra cartierelor rezidențiale ale lui Soledar (...) a fost realizat cu succes datorită acțiunilor curajoase și dezinteresate ale voluntarilor din echipele de asalt ale lui Wagner”.

Kalaşnikov a înregistrat în 2022 cea mai mare producţie din ultimii 20 de ani

19:10Prigojin, un nou atac la adresa lui Șoigu / Disensiunile Wagner-Ministerul Apărării se adâncesc

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a postat o replică voalată la adresa ministerului rus al Apărării cu privire la presupusa capturare a orașului Soledar. Comentariile sale evidențiază, încă o dată, disensiunile dintre Prigojin și ministerul Apărării, potrivit CNN.

18:49 Un opozant belarus, cunoscut pentru candidatura sa împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în 2020, a fost arestat săptămâna aceasta, sub acuzația de „extremism”.

18:10 Kalaşnikov a înregistrat în 2022 cea mai mare producţie din ultimii 20 de ani

Grupul industrial rus Kalaşnikov a realizat anul trecut 45 de comenzi de stat în domeniul apărării şi 24 de contracte în cadrul cooperării tehnico-militare. „Acestea sunt cele mai mari contracte din istoria companiei”, a indicat Kalaşnikov într-un comunicat.

17:24 Germania va lua în considerare „fiecare pas” al trimiterii de arme Kievului

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă că va continua să „cântărească fiecare pas cu atenție” și se va consulta cu aliații săi cu privire la noi livrări de arme către Ucraina, potrivit Al Jazeera.

Criticii s-au plâns de ezitarea lui Scholz de a face următorul pas în ceea ce privește livrările de arme, în special în ceea ce privește tancurile Leopard 2 de fabricație germană pe care Kievul le-a cerut.

Scholz a insistat asupra faptului că Germania nu ar trimite singură astfel de livrări și subliniază necesitatea de a se asigura că NATO nu se implică în războiul cu Rusia.

17:05Miniștrii de externe rus și iranian se vor întâlni săptămâna viitoare

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, este așteptat să viziteze Moscova pe 17 ianuarie pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit Tass.

16:02O lege împotriva „ticăloșilor”: Președintele Dumei vrea să confiște proprietățile criticilor exilați

Un oficial rus de rang înalt a propus vineri confiscarea bunurilor concetățenilor săi care au părăsit Rusia și au criticat din străinătate campania militară a Kremlinului în Ucraina, potrivit AFP.

China se îndoieşte tot mai mult de aliatul său rus

15:52 Guvernul german nu a primit o solicitare oficială din partea Poloniei sau Finlandei de a furniza Ucrainei tancul de luptă principal Leopard, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german.

Acesta a adăugat că nu există nicio îngrijorare că Polonia va livra tancurile Leopard Ucrainei fără permisiunea Germaniei, deoarece ar încălca normele de reexport. (Reuters)

15:41Bulgaria s-a pregătit pentru pentru a prelua, în caz de nevoie, rafinăria Lukoil de la Burgas

15:25„Putin este nebun”. China se îndoieşte tot mai mult de aliatul său rus

Invazia Ucrainei a reuşit să rupă Rusia de aproape tot restul comunităţii internaţionale, însă Kremlinul poate conta în continuare pe câteva ţări, între care Iranul - şi dronele sale - sau China, cel puţin pentru moment, pentru că, potrivit declaraţiilor făcute de către unii conducători ai regimului pentru Financial Times şi preluate de către postul britanic Sky News joi, Guvernul comunist se gândeşte să-şi schimbe politica şi să abandoneze Rusia, citează News.ro.

15:20 Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a descris situația din Bahmut și Soledar ca fiind „bătălia de la Verdun a secolului XXI", făcând referire la cea mai lungă lungă bătălie din primul război mondial, ce a dus la pierderi uriașe.

„Luptele durează de câteva luni, dar luptătorii noștri reușesc să își mențină pozițiile. Rușii eliberează din închisori criminali care mor imediat ce ajung pe front. Cadavrele lor sunt lăsate pe loc, nici măcar nu sunt îndepărtate, sunt multe pierderi umane de partea rușilor, mult mai multe decât ale noastre. Este clar că noi prețuim mai mult viețile soldaților noștri.

Dar în fața noastră se află o masă umană care atacă, atacă, atacă în mod constant. Soledar este un loc al luptelor de stradă (...). Rușii sunt acolo, dar nu controlează orașul. Situația este complicată, dar obiectivul nostru este să ne eliberăm teritoriile, să restabilim pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat el, potrivit The Guardian.

15:03 O echipă CNN aflată chiar în afara orașului Soledar a raportat tiruri continue de mortiere și rachete vineri după-amiază, după ce Rusia a revendicat controlul asupra orașului din estul Ucrainei.

Echipa, poziționată la aproximativ 3,5 km de Soledar, a fost martoră la momentul în care forțele ucrainene au transferat trupe vineri după-amiază, în ceea ce părea a fi o retragere organizată din oraș. Nu părea să existe un sentiment de panică în rândul trupelor ucrainene care se retrăgeau, mai notează CNN.

SUA vor ca Serbia să impună și ea sancțiuni Rusiei

14:48 Secretarul american al Apărării Lloyd Austin se va întâlni cu ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, la Berlin, pe 19 ianuarie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Washingtonul și Berlinul au coordonat trimiterea de ajutoare și echipamente militare pentru a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Săptămâna trecută au convenit împreună să trimită vehicule de luptă pentru infanterie. La acest moment, sunt în discuție și propuneri de a trimite tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

14:02 Autoritățile ruse ar trebui să ofere „asistență medicală urgentă" politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, a cărui stare este critică din cauza condițiilor inumane din închisoare și a izolării, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că guvernul german încearcă să îl ajute pe Navalnîi, dar că acest lucru este dificil în prezent în contextul războiului, transmite Reuters.

13:42 Ucraina a respins afirmațiile Moscovei privind cucerirea Soledar, potrivit Kyiv Post.

„Declarațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse despre capturarea orașului nu corespund realității. Bătăliile sunt în curs de desfășurare", a declarat Serhii Cherevaty, purtător de cuvânt al Grupului de forțe de est al armatei ucrainene.

13:05Statele Unite ale Americii consideră că Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa contra Ucrainei, a declarat vineri la Belgrad consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet.

Ministerul rus al apărării spune că a preluat controlul Soledar

13:02 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au preluat controlul asupra orașului Soledar. Forțele rusești au capturat joi seară orașul, care a fost mult timp ținta unor lupte grele și a unor bombardamente, a afirmat sursa citată.

Acest lucru ar permite acum trupelor sale să taie accesul forțelor ucrainene din orașul Bahmut, situat în apropiere și mult mai mare, a adăugat ministerul rus al apărării. Ucraina a afirmat vineri mai devreme că forțele sale încă rezistau în Soledar după o noapte "fierbinte" de lupte.

12:50 Veste bună pentru Ucraina: Finlanda se oferă și ea să doneze tancuri Leopard 2

12:43VIDEO Televiziunile rusești au difuzat un reportaj despre cazul tragic al unui copil de doar 6 ani care și-a pierdut tatăl, arătând însă o „consolare” pregătită pentru acesta de autorități: un smartwatch.

12:05 Ministrul apărării de la Kiev: Ucraina a devenit de facto o țară membră NATO

11:48 Potrivit estimării ucrainene, armata rusă a pierdut ieri 740 de soldați, 8 blindate de luptă ale infanteriei, 4 tancuri, 4 piese de artilerie, 7 diferite vehicule și un avion de luptă:

NATO trimite aeronave AWACS în România

11:42Înalt diplomat rus: Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina dacă aceasta va decide „să invadeze''

11:33 Schema britanică de acordare de vize pentru atragerea de investiții a fost folosit de 10 oligarhi ruși supuși sancțiunilor pentru a obține rezidență, potrivit unui raport publicat joi de Ministerul britanic de Interne.

Ministrul de interne, Suella Braverman, a declarat că o mică minoritate care a folosit opțiunea de viză „prezintă un risc potențial ridicat de a fi obținut averi prin corupție sau alte activități financiare ilicite și/sau de a fi implicat în infracțiuni grave și organizate".

Braverman a precizat că cei 10 oligarhi ruși care au folosit schema de vize au fost sancționați după invazia Ucrainei. Secretarul de stat a făcut dezvăluirea într-o declarație joi, la finalul unei analize îndelung așteptate a așa-numitului sistem de „vize de aur" pentru persoanele cu avere mare.

11:15Între timp, NATO trimite aeronave AWACS în România să execute misiuni de supraveghere și recunoaștere

10:36„O victorie à la Pirus”. Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre Soledar și ce se va întâmpla în bătălia pentru Bahmut.

„Noapte fierbinte”, cu lupte crâncene, în Soledar

10:17„O resursă umană unică”: Deținuții ruși nu sunt buni doar pentru compania Wagner, ci sunt folosiți și altfel de mașinăria de război a Moscovei

09:41Franța speră să livreze tancuri de luptă ușoare 'AMX 10-RC' Ucrainei în cel mult două luni, a declarat vineri ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, într-un comunicat de presă.

Comunicatul se referă la o conversație telefonică pe care acesta a avut-o joi cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, în care Franța și-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina.

09:18 Forțele ucrainene rezistau vineri, după o noapte „fierbinte" de lupte în orașul Soledar, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar. „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat", a scris ea pe Telegram.

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste", a spus ea. „Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a adăugat Malyar.

Comerțul ruso-chinez a atins un nivel record în 2022

09:11 Un oficial instalat de Rusia în Donețk, Andrey Baevsky, a afirmat că încă mai există „mici buzunare de rezistență" ucrainene în interiorul Soledar, susținând că trupele susținute de Rusia dețin controlul aproape în totalitate.

Baekvsky, care este locotenent-colonel și deputat în „parlamentul” autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat pentru presa rusă de stat că „în acest moment, într-adevăr, există încă mici buzunare separate de rezistență în Soledar, [dar] băieții noștri continuă să zdrobească inamicul în aceste locuri".

„În general, operațiunea [s-a] desfășurat cu succes, iar periferia vestică a orașului Soledar se află deja complet sub controlul nostru", a adăugat el. (The Guardian)

08:30Comerțul ruso-chinez a atins anul trecut un nivel record, dar schimburile comerciale au frânat puternic în decembrie

08:09Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat vineri că seria de exerciții militare comune între Rusia și aliatul său apropiat Belarus a fost concepută pentru a descuraja „potențialii adversari de la escaladări și provocări".

Rusia a folosit Belarusul ca pe o rampă pentru a invada Ucraina în februarie 2022, iar desfășurarea în octombrie de trupe comune în Belarus a stârnit temeri la Kiev că Rusia s-ar putea pregăti să lanseze o nouă ofensivă dinspre nord în acest an.

Schimbările din conducerea armatei ruse reflectă probleme sistemice

07:40 Un colaborator apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat vineri confiscarea proprietăților și activelor rușilor care discreditează forțele armate ale țării și se opun războiului din Ucraina.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei ruse, a declarat că măsurile actuale, cum ar fi amenzile pentru cei care se pronunță împotriva „operațiunii militare speciale" în Ucraina, nu sunt suficient de stricte. (Reuters)

07:11 Minele de sare din Soledar: o fortăreață care poate fi crucială pentru Rusia în războiul din Ucraina

07:03Mai poate miliția Wagner să-i aducă victoria lui Putin? „Este liniștea dinaintea furtunii”

06:41 Numirea noului conducător al invaziei în Ucraina reflectă „provocări sistemice” pentru Rusia, afirmă Pentagonul

00:40Peste 100 de soldați ruși ar fi fost uciși la Soledar joi

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente

  • Trupele Wagner susțin că au cucerit Soledar după lupte intense care, potrivit companiei de mercenari ai lui Evgheni Prigojin, au lăsat orașul plin de morți din rândul forțelor ucrainene. Moscova s-a abținut, totuși, să proclame oficial victoria în oraș. Ucraina a recunoscut că rușii au avansat, adăugând că luptele sunt încă violente în Soledar.
  • O cucerire a orașului Soledar, care avea o populație de 10.000 de locuitori înainte de război, ar fi cea mai substanțială victorie a Moscovei de la seria de retrageri din cea mai mare parte a celei de-a doua jumătăți a anului 2022.
  • Invazia rusă, cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a dus la peste 50.000 de cazuri privind presupuse crime de război, a declarat cel mai important procuror pentru crime de război din Ucraina, Iurii Belousov.
  • Rusia ar putea ridica încă din această primăvară limita superioară de vârstă pentru înrolarea cetățenilor, a declarat un deputat de rang înalt, ca parte a planurilor Moscovei de a crește numărul de trupe rusești cu 30%.
  • Comandantul forțelor terestre rusești a vizitat Belarus, pentru a inspecta forța militară comună amplasată acolo. Deocamdată, granița din nord-vestul Ucrainei cu Belarus este o zonă cu maluri de râu rupte, noroaie și câmpuri inundate de apă, astfel încât un atac rusesc de acolo în curând pare puțin probabil.
  • Veniturile bugetului de stat rusesc din taxele pe petrol au scăzut în decembrie la 511,7 miliarde de ruble (7,6 miliarde de dolari), cel mai mic nivel de după martie 2021, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, ca urmare a scăderii prețurilor petrolului. Veniturile din petrolul rusesc scad din cauza plafonării prețurilor a spus un oficial american.
  • Vânzările de automobile în Rusia s-au prăbușit cu 58,8% în 2022, a anunțat Asociația Întreprinderilor Europene, în timp ce sectorul local resimte impactul sancțiunilor occidentale.
  • Sprijinul oferit Ucrainei de Polonia și Lituania poate însemna că și alte țări le vor urma exemplul, a declarat Zelenski, după ce președintele polonez a declarat că Varșovia va oferi tancuri Leopard Kievului.
  • O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ucraineni au surprins un soldat rus ce zace dârdâind de frig în mijlocul unui câmp într-o poziție improvizată pe front.
  • Decizia lui Vladimir Putin de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major rus, la comanda directă a forțelor de invazie, este una semnificativă, dar ea reprezintă un „pocal otrăvit” pentru generalul rus.
  • Putin s-a înfuriat într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri pe Denis Manturov unul dintre vicepremierii săi şi nu a ezitat să-l jignească într-o transmisiune în direct la televiziune, întrebându-l „de ce faci pe prostul?”

-------------