Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul Soledar din estul țării este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile de capturare de către Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner, potrivit CNN.

scoli si cladiri distruse in Soledar in timpul luptelor dintre fortele ruse si ucrainene (imagini din satelit Maxar)Foto: Handout / AFP / Profimedia

„Luptele locale continuă în oraș”, a declarat vineri pe Telegram Brigada a 46-a aeromobilă. „Orcii [rușii] presează de la periferie spre centru. Aparent, ei încearcă să îi aducă în centru pe cei din unitățile noastre care nu au avut timp să părăsească orașul. Nu veți reuși, rușilor”.

Statul Major General al Ucrainei a postat vineri o înregistrare video de la un soldat care ar fi participat la bătălia pentru Soledar, susținând că ”luptele aprige” din oraș erau încă în desfășurare la ora locală 14:13, vineri.

Potrivit însă mărturiilor reportelui CNN aflat în apropierea frontului, faptele arată că forțele ucrainene au transportat trupe vineri după-amiază, în ceea ce părea a fi o retragere organizată.

Vineri seară, armata rusă a lăudat „curajul” luptătorilor din grupul paramilitar Wagner, după ce i-a omis în comunicatul dat în timpul zilei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, operațiunile de capturare a lui Soledar, anunțate de Moscova, dar negate de Kiev, au fost efectuate de „o grupare eterogenă de trupe”, dar „asaltul direct asupra cartierelor rezidențiale ale lui Soledar (...) a fost realizat cu succes datorită acțiunilor curajoase și dezinteresate ale voluntarilor din echipele de asalt ale lui Wagner”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus în evaluarea publicată în noaptea de joi spre vineri că probabila cucerire de către ruși a Soledar nu reprezintă o evoluție semnificativă din punct de vedere operațional și este puțin probabil să prevestească o iminentă încercuire rusă a Bahmutului.

Operațiunile informaționale rusești au exagerat cu mult importanța Soledar, care este în cel mai bun caz o victorie tactică rusească „à la Pirus”.

ISW continuă să evalueze că preluarea orașului Soledar - o așezare mai mică de 14 kilometri pătrați - nu va permite forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene esențiale din Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș pe termen scurt.